Cu toții căutăm modalități, trucuri și tertipuri de a face curățenia mai rapidă și mai ușoară. Este firesc, până la urmă, să urmărim unele „scurtături” atunci când vine vorba de curățenie, pentru a finaliza treaba mai repede și mai eficient, credem noi. Însă, uneori, anumite „comenzi rapide” ne îngreunează de fapt viața pe termen lung. Cu viețile noastre ocupate și o listă aparent nesfârșită de treburi casnice de rezolvat, cu toții ne-am făcut vinovați la un moment dat de omiterea cu bună știință a câtorva sarcini. Cu toate acestea, unele obiceiuri casnice pot fi serios dăunătoare sănătății noastre. Indiferent dacă lăsați prosoape umede pe podea sau folosiți același burete de bucătărie mult prea mult timp, pregătiți-vă pentru o listă exhaustivă cu cele mai „grave infracțiuni casnice”. Este posibil ca dvs. și membrii familiei să fi dezvoltat în timp anumite obiceiuri periculoase sau nocive care vă inhibă capacitatea de a face treaba mai eficient (ba chiar să provocați daune propriei case fără să vă dați seama!). Este timpul să începeți să „rupeți” aceste obiceiuri pentru a putea avea o casă mai curată în cel mai scurt timp. Dacă veți începe prin a alege unul sau două obiceiuri riscante de curățare pe care să le schimbați în fiecare săptămână, veți fi în curând pe drumul către o casă mai curată și mai „sănătoasă”, ceea ce vă va permite să aveți mai mult timp liber pentru lucrurile care vă plac. Menținerea unui spațiu de locuit îngrijit și ordonat este esențială pentru bunăstarea noastră, dar nu toate obiceiurile de curățenie sunt create egal. De fapt, unele practici comune pot face mai mult rău decât bine. De la prea multe produse de curățare care folosesc substanțe chimice toxice până la neglijarea anumitor zone, este crucial să fiți conștienți de obiceiurile mai puțin eficiente de dereticare pentru a vă asigura în spațiul de locuit un mediu salubru și proaspăt. Unele deprinderi de curățare considerate ca fiind rele nu fac altceva decât să vă murdărească mai rău locuința, avertizează experții. Având atâtea lucruri de igienizat și atât de multe moduri de a face acest lucru, este ușor să cădem într-unele capcane de curățare fără ca măcar să ne dăm seama. Fie că ați urmat câteva sfaturi de curățenie online și pur și simplu nu vă sunt la îndemână, fie că nu ați fost niciodată prea siguri ce să faceți în primul rând, aceste deprinderi greșite de eliminare a murdăriei sunt pe cât de ușor de preluat, pe-atât de nesănătoase. De la felul în care pulverizați produsele până la cât de des curățați, aceste obiceiuri periculoase de curățare pot face mai mult rău decât bine. Uneori este evident când curățați ceva în mod incorect. Alteori nu este, până când se întâmplă ceva, cum ar fi deteriorarea anumitor obiecte din casă sau chiar o boală de piele sau respiratorie. Vestea bună este că, adesea, remedierea unui obicei prost vă economisește timp și bani. Acesta este ceea ce trebuie să aveți în vedere în propria rutină de curățare.
Cele mai periculoase obiceiuri de curățenie
- Permiteți acumularea teancurilor de hârtii – Chiar și cu facturarea și operațiunile bancare online, există încă un munte de hârtii care ajunge în casele noastre. Reviste, ziare, lucrări școlare și proiecte, toate au tendința de a se îngrămădi. Nu lăsați acest lucru să se întâmple! Desemnați un loc lângă în holul de la intrare pentru toată poșta, periodicele și formularele de hârtie și păstrați un tocător (distrugător) de documente sau un coș de reciclare în apropiere. Cel puțin o dată pe săptămână, sortați și finalizați acțiunea de aruncare, atât de necesară. Păstrați pentru un timp documente importante, cum ar fi bonurile fiscale, faceți fotografii digitale ale operelor de artă speciale ale copiilor sau încadrați-le pentru a fi expuse și distribuiți reviste caselor de bătrâni, școli sau pur și simplu citiți articolele online.
- Lăsați prosoapele umede și perdelele de duș strânse – Doriți să petreceți cât mai puțin timp pentru a curăța mucegaiul de pe suprafețele băii? Nu lăsați draperiile de duș umede strânse și prosoapele umede la grămadă pe podea. Asigurați-vă că lăsați câțiva centimetri de spațiu de fiecare parte a perdelei de duș, astfel încât aerul să circule și să o ajute să se usuce. Acest lucru va reduce mucegaiul și umezeala. În ceea ce privește prosoapele umede de pe podea, acestea vor da băii acel miros de mucegai și, de asemenea, tind să atragă dăunători precum furnicile. Acesta este unul dintre cele mai simple obiceiuri periculoase la care trebuie să renunțați chiar acum. Închiderea perdelei de duș după fiecare utilizare, va duce la uscarea sa mai rapidă și va descuraja dezvoltarea mucegaiului, iar simpla atârnare a prosoapelor umede la uscat, va duce la obținerea unei a doua sau chiar a treia utilizări și astfel veți ușura încărcarea de rufe a mașinii de spălat.
- Folosiţi prea multe produse de curățare – Dacă un pic de soluție funcționează, atunci o sticlă întreagă va funcționa mai bine și mai repede? Corect? Nu așa stau lucrurile. Acele videoclipuri de curățare cu toată spuma aferentă sunt satisfăcător de vizionat, dar prea multă soluție poate lăsa o peliculă care atrage murdăria. Când folosiți prea mult produs, există și riscul ca reziduurile să rămână active și să intre în conflict cu alte produse de curățare pentru a forma vapori periculoși. Se recomandă să folosiți întotdeauna câte un produs, în cantitățile recomandate de producător și să nu omiteți clătirea dacă este recomandat pe etichetă. De aceea ar trebui să citiți instrucțiunile și să utilizați întotdeauna cantitatea recomandată sau chiar puțin mai puțin. Pierdeți timp și bani pe produsele cumpărate suplimentar, prea des, și cu apa pentru a-l clăti.
- Neglijați instrucțiunile de pe produse – Necitirea și nerespectarea instrucțiunilor privind produsele de curățare pot duce la o utilizare necorespunzătoare și la potențiale pericole. Fiecare produs de curățare are, de asemenea, linii directoare specifice pentru aplicare, diluare și măsuri de siguranță. Nerespectarea acestor instrucțiuni poate duce la o curățare ineficientă, deteriorarea suprafeței sau chiar vătămări corporale. Ați fost nevoiți vreodată să refaceți o sarcină cum ar fi curățarea reziduurilor de pe gresie pentru că soluția nu a funcționat? În mod clar pentru că nu ați citit instrucțiunile. Majoritatea agenților de curățare nu funcționează instantaneu și au nevoie de puțin timp, astfel încât ingredientele să poată descompune murdăria și să o elimine, astfel încât să poată fi șters sau clătit cu ușurință. Petreceți 30 de secunde citind instrucțiunile pentru a evita 30 de minute de spălare suplimentară.
- Curățaţi cu „unelte” murdare – Cum vă puteți aștepta la rezultate curate când utilizați instrumente de curățare murdare? Dacă mașina dvs. de spălat are un miros de la bacteriile acumulate în reziduurile de detergent, hainele vor mirosi. Dacă sacul sau filtrul dvs. de vid este umplut cu praf, nu va mai face o treabă bună în aspirare. Un mop sau un burete murdar împing pur și simplu mai multă mizerie și bacterii. Faceți-vă timp pentru a curăța temeinic uneltele după fiecare utilizare, golindu-le complet sau spălându-le în apă fierbinte și adăugând un dezinfectant. Sau, și mai bine, înlocuiți-le periodic cu „unelte” noi. Curățați și dezinfectați uneltele de curățare în mod regulat. Înlocuiți bureții la fiecare câteva săptămâni, spălați mopul după fiecare utilizare și curățați sau înlocuiți filtrele de vid, conform recomandărilor producătorului. Acest lucru vă asigură că obiceiurile de curățare de care aveți nevoie nu răspândesc mai multă murdărie decât eliminați.
- Folosiți un șervețel dezinfectant pentru a curăța întreaga baie – Șervețelele dezinfectante de unică folosință sunt excelente pentru ștergerea rapidă a chiuvetei din baie. Dar acel pătrat cu greu conține suficient dezinfectant pentru a curăța o baie întreagă. În momentul în care ajungeți la scaunul și mânerele toaletei, calitățile dezinfectantului deja au dispărut și pur și simplu răspândiți bacteriile de pe o suprafață pe alta. Pentru a fi eficient, șervețelele trebuie să conțină suficientă umiditate dezinfectantă, astfel încât suprafața să rămână umedă timp de cel puțin patru minute. Pentru o curățare temeinică, utilizați mai multe șervețele sau o cârpă curată și suficientă soluție de dezinfectare și apă.
- Lăsați vase murdare în chiuvetă – Cât timp ar dura să puneți paharul murdar în mașina de spălat vase în loc de chiuvetă ? Lăsarea vaselor murdare în chiuvetă este terenul de reproducere perfect pentru bacterii și un „jackpot” pentru insectele flămânde. Antrenați-i pe toți cei din gospodărie să pună vasele în mașina de spălat vase sau să le spele imediat. Lăsarea vaselor murdare în chiuvetă este unul dintre cele mai rele obiceiuri de curățare care vă țin casa dezordonată. În primul rând, pentru că îngreunează mult mai mult sarcina de curățare a vaselor când ajungeți în sfârșit la ea, și în al doilea rând pentru că o chiuvetă plină cu vase murdare este un teren propice pentru bacterii. Când vasele sunt lăsate să stea, alimentele se întăresc și devin mai greu de îndepărtat. Plus că un munte de vase în chiuvetă face sarcina mult mai grea decât trebuie. Devine o mare corvoadă care vă va lua o mare parte din timp. Dacă obișnuiți să puneți vasele direct în mașina de spălat vase sau să curățați pe măsură ce le folosiți, bucătăria dvs. va fi în general mult mai curată. Și sarcina de a face vase mult mai ușor la sfârșitul zilei.
- Purtați pantofii de afară în casă – Vă ia doar câteva secunde pentru a vă scoate pantofii de fiecare dată când intrați din exterior; acest lucru vă va economisi ore întregi de aspirat. Ca să nu mai vorbim de bacteriile și germenii care vor rămâne în afara zonelor de locuit. Indiferent dacă intrarea se face printr-o anticameră sau pe ușa din față, faceți acest obicei simplu pentru toată lumea, oferind o bancă sau un scaun pentru scoaterea mai ușoară a pantofilor. Păstrați aproape o tavă pentru pantofii umezi sau plini de noroi și un coș pentru a colecta încălțămintea fiecărui membru al familiei.
- Depozitați incorect produsele de curățare – Vă petreceți jumătate din timpul de curățare alocat încercând să găsiți agenții de curățare și uneltele potrivite? Acesta este un obicei prost, dar ușor de schimbat. Sticlele transparente ar putea arăta bine pe un raft, dar nu sunt potrivite pentru toate produsele. Unele, precum peroxidul de hidrogen sau înălbitorul cu clor, își pierd eficacitatea atunci când sunt expuse la lumina soarelui. Altele, inclusiv solvenții precum alcoolul de frecare sau acetona, sunt inflamabili, așa că trebuie păstrați în recipiente bine închise, ferite de căldură și lumină. Adunați materialele de curățenie de care aveți nevoie pentru fiecare zonă a casei și depozitați-le aproape de acea zonă. Produsele de curățare pentru baie pot fi așezate într-un coș mic de plastic și așezate pe un raft sau sub chiuvetă. Creați două coșuri cu „rechizite” dacă aveți băi la etaj și la parter. Păstrați împreună produsele și instrumentele de curățare a mobilierului și de praf pentru retușuri rapide. Și, desigur, toate produsele pentru rufe ar trebui depozitate în siguranță în apropiere de mașina de spălat.
- Lăsați alimentele să se adune în frigider – Dacă știți că familia dvs. urăște resturile, atunci de ce să vă obosiți să le ascundeți în frigider? Dacă nu intenționați să utilizați rapid mâncarea, faceți următorul pas și aruncați-o. Alimentele depozitate necorespunzător promovează creșterea mucegaiului și a bacteriilor și face ca ștergerea frigiderului să fie o sarcină mult mai mare decât trebuie.
- Lăsați patul nefăcut – Chiar dacă restul dormitorului este îngrijit și curat, un pat nefăcut îl face să pară dezordonat. A vă aranja patul în fiecare dimineață este un obicei care va promova menținerea organizată a restului camerei (și poate a întregii case). Simplificați-vă sarcina selectând lenjerie de pat care este ușor de întins și ordonat. Un pat cu o cuvertură simplă și câteva pernuțe este mult mai ușor de făcut decât unul cu o grămadă de perne greoaie agitate.
- Folosiți produse de curățare dure – La fel cum folosirea în exces a soluțiilor de curățare poate fi un obicei prost, și folosirea unui detergent prea dur pentru diferite sarcini poate fi total greșită. Puteți face mai mult rău decât bine dacă agentul de curățare îndepărtează sau mătuiește finisajele și creează pericole pentru animalele de companie și familia dvs. Un exemplu bun este înălbitorul cu clor. Deși este un bun dezinfectant, nu este bun pentru orice material, iar inhalarea lui poate fi toxică. Utilizați întotdeauna cele mai blânde produse de curățare necesare pentru a obține rezultate. Optați pentru soluții și alternative de curățare DIY ecologice și naturale. Ingrediente precum oțetul, bicarbonatul de sodiu și sucul de lămâie pot curăța și dezinfecta eficient fără a prezenta riscuri pentru sănătate. În plus, luați în considerare utilizarea cârpelor din microfibră sau a aparatelor de curățat cu abur pentru o abordare fără substanțe chimice.
- Ștergeți praful la finalul curățeniei – Economisiți puțin efort ștergând praful înainte de a aspira. O cameră trebuie curățată de sus în jos, astfel încât praful să cadă pe podea pentru a fi măturat sau aspirat. Aceasta era calea de urmat atunci când aspiratoarele nu aveau filtre HEPA pentru a împiedica evacuarea lor să arunce praf în aer. Este la fel ca atunci când folosiți o mătură pentru a vă curăța podelele și, din același motiv, veți agita praful care se depune înapoi pe mobilier. Pentru cei care folosesc un aspirator modern, totuși, cel mai bine este să curățați mai întâi praful pentru a îndepărta murdăria de pe suprafețe și pe podea, și apoi să o aspirați. Și amintiți-vă că așa cum acel șervețel dezinfectant nu poate curăța eficient o întreagă baie, același lucru este valabil și pentru praf. Dacă a trecut ceva timp de când nu ați șters praful, luați un pămătuf curat când cel pe care îl folosiți devine gri închis, pentru că altfel nu mai prindeți praful, ci doar îl împingeți cu un alt praf murdar.
- Nu finalizați sarcinile începute – Toți suntem întrerupți de câte ceva, dar încercați să finalizați o sarcină odată ce ați început-o. Dacă scoateți masa de călcat, nu vă opriți pentru o pauză pe rețelele de socializare până când nu terminați toată sesiunea de călcat. Dacă aveți la dispoziție doar 15 minute de curățat, începeți prin a elimina dezordinea și așezați articolele la locul potrivit. Apoi, dacă sunteți „deturnat”, puteți reveni mai târziu pentru a face curățarea mai profundă.
- Așteptați până când sesiunea de curățenie devine copleșitoare – Amânarea curățeniei și așteptarea până când sarcina devine copleșitoare este unul dintre cele mai dăunătoare obiceiuri și adesea cel mai greu de înlăturat. Cei mai mulți oameni nu se pot confrunta cu dezastrul produs în timp și pur și simplu îl evită cât mai mult timp posibil. Dar, dacă dvs. și familia faceți puțină dereticare în fiecare zi, cum ar fi încărcarea și golirea mașinii de spălat vase, încărcarea mașinii de spălat rufe și aspirarea măcar a uneia dintre camere, atunci curățarea întregii case nu va fi atât de copleșitoare.
- Ignorați ventilația – Ventilarea necorespunzătoare a spațiul de locuit este o altă greșeală comună. La curățare, particulele de praf din aer, alergeni și produsele de curățare pot rămâne în aer, afectând calitatea aerului din interior. Deschideți ferestrele și ușile în timp ce curățați pentru a favoriza circulația aerului. Utilizați ventilatoare de evacuare în băi și bucătărie pentru a elimina poluanții. Acest pas simplu nu numai că îmbunătățește calitatea aerului, dar ajută și la eliminarea parfumului persistent al produselor de curățare.
- Neglijați dispozitivele electronice – Mulți oameni uită să-și curețe dispozitivele electronice în mod regulat. Tastaturile, smartphone-urile și telecomenzile pot adăposti microbi și bacterii, contribuind la răspândirea bolilor. Ștergeți regulat dispozitivele electronice cu o cârpă din microfibră și un dezinfectant ușor. Aveți grijă să nu folosiți umiditate excesivă, deoarece aceasta poate deteriora componentele sensibile. Respectarea instrucțiunilor de curățare ale producătorului este esențială pentru a evita deteriorarea dispozitivelor.
- Ignorați suprafețele cu grad mare de atingere – Concentrarea doar pe murdăria vizibilă și neglijarea suprafețelor cu un grad de atingere ridicat este o greșeală comună. Zonele atinse frecvent, cum ar fi clamele ușilor, întrerupătoarele de lumină și blaturile pot adăposti microbi și pot contribui la răspândirea bolilor. Încorporați suprafețe cu „atingere intensă” în rutina dvs. obișnuită de curățare. Utilizați șervețele dezinfectante sau un amestec de apă și oțet pentru a curăța temeinic aceste zone. Acordarea atenției acestor suprafețe de obicei trecute cu vederea poate ajuta la reducerea riscului de transmitere a bolii.
- Folosiți prea multă apă – Utilizarea excesivă a apei, în special pe suprafețele din lemn și electronice, poate provoca daune. Lemnul se poate deforma, iar electronicele se pot defecta dacă sunt expuse la prea multă umiditate. Utilizați o cârpă umedă, nu udă, pentru curățare. Când curățați electronicele, urmați instrucțiunile producătorului și evitați pulverizarea lichidelor direct pe dispozitiv. Pentru suprafețele din lemn, utilizați o cârpă umedă bine stoarsă și uscați imediat zona pentru a preveni deteriorarea apei.
- Omiteți curățenia profundă în mod obișnuit – În timp, murdăria și mizeria se pot acumula în colțurile ascunse și în zonele greu accesibile. Neglijarea sesiunilor de curățare profundă poate duce la un mediu de viață mai puțin igienic. Programați sesiuni regulate de curățare profundă pentru a aborda zonele întregii case care sunt adesea trecute cu vederea, cum ar fi în spatele mobilierului, sub aparate și în interiorul dulapurilor. Această abordare cuprinzătoare vă asigură că locuința dvs. este curățată și întreținută temeinic.
- Utilizați șervețele dezinfectante pe suprafețele de preparare a alimentelor – Șervețelele dezinfectante sunt convenabile pentru curățarea rapidă, dar nu trebuie folosite pe suprafețe care vin în contact direct cu alimentele. Aceste șervețele pot conține substanțe chimice dure care pot contamina alimentele și pot prezenta riscuri pentru sănătate. În schimb, folosiți apă fierbinte cu săpun și o cârpă curată pentru a igieniza suprafețele de preparare a alimentelor.
- Venerați articolele nefolosite și nefolositoare – Acumularea de articole inutile și dezordinea pot face dificilă curățenia eficientă și menținerea unui spațiu de locuit ordonat. Faceți o selecție și donați sau aruncați în mod regulat articolele de care nu mai aveți nevoie sau pe care nu le mai folosiți. Acest lucru nu numai că vă va simplifica rutina de curățare, ci va crea și o casă mai spațioasă, curată și organizată.
- Folosiți prea mult detergent de rufe – Mai mult nu înseamnă întotdeauna mai bine. S-ar putea să credeți că folosirea unei cantități excesive de detergent de rufe va face hainele mai curate, dar ar trebui să urmați întotdeauna instrucțiunile producătorului. Folosirea excesivă a produselor de curățare duce la acumularea de reziduuri de săpun, poate provoca iritații ale pielii, deteriora țesăturile și poate avea un impact negativ asupra mediului.
- Amestecați produsele de curățare – Acesta este un obicei periculos foarte important. Dacă v-ați simțit vreodată amețiți, ați avut dureri de cap sau ați simțit dificultăți de respirație în timpul curățării, este posibil să vă fi otrăvit. Produsele chimice precum înălbitorul și oțetul nu trebuie niciodată amestecate împreună sau cu alte produse de curățare, întrucât pot crea vapori toxici. Asigurați-vă că citiți cu atenție etichetele și evitați combinarea produselor, dacă este recomandat în mod explicit. Când curățăm baia, am putea crede că alegerea celui mai puternic produs de curățare care ucide bacteriile și utilizarea acestuia peste tot este un pariu sigur (și face ca sarcina obositoare să treacă mai repede), dar experții în curățenie și organizare, avertizează că ar putea face mai mult rău decât bine. Una dintre cele mai mari greșeli pe care le puteți face este să folosiți soluția de curățare a vaselor de toaletă la duș sau invers. Acesta este un imens NU. Nu numai că puneți un produs puternic într-o zonă în care veți sta în picioare sau veți face duș, dar este vorba și de substanțele chimice toxice pe care le absorbiți. În al doilea rând, produsele de curățare a vaselor de toaletă sunt doar pentru toalete. Poate deteriora piatra și suprafața căzilor și a dușurilor. În schimb, este mult mai bine să folosiți detergenți naturali pentru restul încăperii, cum ar fi curățarea cu oțet. Dacă vă simțiți mai confortabil folosind un produs de curățare pentru baie din comerț pentru dușuri și chiuvete, se recomandă produse ecologice, pentru a evita substanțele chimice toxice.
- Pulverizați produse de curățare direct pe suprafețe – Ar trebui să pulverizați mai întâi agenți de curățare pe o cârpă sau un burete, mai degrabă decât direct pe suprafețe. Deși s-ar putea să pară că adăugați un pas suplimentar inutil, experții insistă că această practică „previne suprasolicitarea și reduce inhalarea mirosului înțepător”.
- Utilizați detergenți specifici pe suprafețe nerecomandate – Să luăm ca exemplu produsele de curățat sticla. Majoritatea agenților de curățare a sticlei au alcool sanitar, amoniac sau oțet pentru a elimina urmele precum apa dură și petele. Suprafețele precum granitul, lemnul, metalul sau cele laminate pot fi sensibile la substanțele acide. Utilizarea soluției de curățare a sticlei pe aceste suprafețe nu le va dezinfecta sau igieniza, ba din contră, poate duce la deteriorarea sau decolorarea în timp. Același lucru este valabil și pentru detergentul de toaletă, care este conceput pentru a combate petele dure și germenii unici pentru vasele de toaletă. Conține adesea acid clorhidric sau înălbitor care poate deteriora finisajul suprafețelor, poate decolora materialul sau poate provoca forme de deteriorare.
- Nu lăsați produsele de curățat să acționeze – Când abordați pete dure, răbdarea este cheia. Lăsați produsele de curățare să „dospească” un pic, în așa fel încât chimicalele să aibă timp să funcționeze. De asemenea, ar trebui să permiteți dezinfectanților să aibă un așa-zis „timp de contact” recomandat înainte de ștergere, acest lucru asigurând uciderea efectivă a germenilor și bacteriilor.
- Nu vă curățați mașina de spălat – Nu este rostul unei mașini de spălat rufe să curețe lucrurile murdare? Deci de ce ar trebui să o curățați? Realitatea este că „uneltele” de curățare au nevoie de la fel de multă „purificare” ca și restul casei. O întreținere bună înseamnă să fiți atenți la lucrurile care vă fac viața mai ușoară, motiv pentru care trebuie să curățați inclusiv mașina de spălat. Dacă hainele au început să miroasă a mucegai după ce au fost spălate, este timpul să rulați un ciclu la cea mai fierbinte setare de apă, fără nimic înăuntru și să folosiți oțet pentru un plus suplimentar și pentru o mașină de spălat curată. Curățarea unei mașini de spălat cu încărcare frontală este puțin diferită, dar urmează același proces de bază.
- Nu spălați tocătorul – Indiferent dacă tăiați legume, fructe sau carne pe tăblia de tocat, trebuie să neapărat o spălați. Pentru un tocător din lemn, folosiți apă fierbinte cu un burete și săpun de vase ușor, pentru a ucide bacteriile. Puteți folosi, de asemenea, ingrediente uzuale de uz casnic. Ștergeți placa de tăiat cu oțet și apoi folosiți bicarbonat de sodiu și o lămâie pentru a scăpa de pete și mirosuri. Nu folosiți înălbitor pe plăcile de tăiat din lemn, deoarece acesta poate usca lemnul și îl poate lăsa decolorat. De asemenea, este bine să aveți la îndemână o placă de tăiat din plastic separată pentru a o folosi pentru carnea crudă, pentru a preveni contaminarea încrucișată. Pentru a curăța o placă de tăiat din plastic, puteți folosi înălbitor diluat sau pur și simplu le puteți vârî în mașina de spălat vase.
- Nu vă spălați pernele – Sigur, știți despre spălarea săptămânală a fețelor de pernă, dar cum rămâne cu pernele propriu-zise? Majoritatea pernelor au o etichetă care oferă instrucțiuni de spălare, dar foarte puțini oameni respectă acest lucru. Perna este supusă acarienilor de praf, uleiurilor corporale și bacteriilor din salivă, motiv pentru care ar trebui să o băgați în mașina de spălat la fiecare trei până la șase luni.
- Curățați oțelul inoxidabil prin mișcări circulare – Nu este nevoie de mult pentru a păta un aparat din oțel inoxidabil. O singură atingere și frigiderul este mai murdar ca înainte. Când curățați, asigurați-vă că nu ștergeți cu mișcări circulare, pentru că veți vedea urmele când aparatul de curățat se usucă. În schimb, găsiți orientarea sau dispunerea suprafeței din oțel inoxidabil și urmați-o. Veți observa o mare diferență!
- Neglijați comutatoarele și telecomenzile – Vă pricepeți la a face lucrurile importante: aspirați, ștergeți praful și dați cu mopul. Dar, există unele articole în casă pe care poate nu le-ai curățat niciodată, și care adăpostesc o cantitate majoră de bacterii. Întrerupătoarele, prizele și telecomenzile sunt zone de menaj trecute adesea cu vederea. Virușii răcelii pândesc în astfel de locuri. O simplă stropire cu dezinfectant este un start excelent, iar un șervețel cu înălbitor poate ajunge în locurile dificile, acolo unde bacteriilr nesănătoase se întâlnesc.
- Spălați geamurile într-o zi însorită – Nu puteți controla soarele, dar îl puteți evita, ceea ce ar trebui să faceți și atunci când spălați geamurile. Acest lucru se datorează faptului că detergentul pentru sticlă se usucă mai rapid în lumina directă a soarelui, lăsând în urmă dungi inestetice care sunt „contraintuitive” pentru munca depusă. Optați pentru un cer înnorat și temperaturi sub 40 de grade.
- Nu vă curățați becurile – În timp ce becurile vechi se ardeau și trebuiau înlocuite frecvent, astăzi becurile cu LED-uri de lungă durată vă permit să uitați de ele pentru o vreme. Dar nu ar trebui. Cu cât sunt instalate mai mult timp, cu atât se acumulează mai mult praf, ceea ce poate deveni un pericol de incendiu.
- Nu respectați un program consecvent de curățenie – Curățenia este o luptă constantă, iar pentru a câștiga și a menține casa în condiții optime, trebuie să curățați puțin și des pentru a rămâne stăpâni peste murdărie și mizerie și a nu vă cotropi ele pe dvs. Unul dintre cele mai proaste obiceiuri de curățare este să nu aveți un program stabil pe care să-l urmați. Un program neregulat de curățare poate duce la acumularea de murdărie, făcând curățarea mai descurajantă și mai puțin eficientă. Stabiliți o rutină regulată, împărțind sarcinile pe parcursul săptămânii pentru a le face mai ușor de gestionat și pentru a vă asigura că fiecare parte a casei primește atenția pe care o merită.
- Nu sortați în prealabil încărcăturile de rufe – A spăla rufele este destul de obositor, întrucât nu există preluări accidentale de culori între articole, așa că trebuie să sortați o grămadă imensă de haine doar pentru a pune o încărcătură. Experții ne îndeamnă să lăsăm obiceiul prost de a nu sorta rufele în favoarea unei rutine de spălat mai relaxate. O greșeală comună la spălarea rufelor este de a nu le separa. Sortarea rufelor vă ajută să împiedicați amestecarea accidentală a culorilor, ceea ce poate permite transferul vopselei. Ca să nu mai vorbim de sortarea pe baza materialelor – este esențială pentru a ne asigura că unele țesături nu sunt spălate în apă fierbinte, nu sunt puse în uscător sau spălate cu balsam de rufe, ceea ce ar distruge materialul.
- Nu spălați suficient de des prosoapele de baie – Un alt obicei prost de curățare la care ar trebui să renunțați rapid este frecvența spălării prosoapelor – sau mai degrabă spălarea corectă a acestora. Frecvența de spălare a prosoapelor de baie ar putea să nu fie importantă pentru unii, cu toate acestea, ar trebui să spălați prosoapele de baie după fiecare utilizare sau la fiecare trei utilizări pentru un prosop mai mic. Exact cum ați citit – prosoapele pot adăposti bacterii și germeni, așa că este important să le spălați imediat după ce le utilizați pentru a evita orice risc potențial pentru sănătate. Găsirea produselor potrivite care funcționează cel mai bine atât pe prosoape deschise, cât și pe cele închise, vă va face viața mai ușoară. Ideal ar fi să utilizați un detergent de rufe netoxic.
- Nu spălați lenjeria de pat suficient de des – La fel ca prosoapele, murdăria de pe așternuturile noastre nu este întotdeauna la fel de vizibilă ca cea de pe haine, dar acestea trebuie spălate la fel de des. Lăsați-le prea mult timp și germenii se vor acumula inevitabil! De fapt, WebMD, o sursă de top pentru știri medicale, a raportat că fețele de pernă pot adăposti de 17.000 de ori mai multe bacterii decât un scaun de toaletă după doar o săptămână de utilizare. Prin urmare, experții sugerează că ar trebui să ne spălăm lenjeria de pat săptămânal la 60°C, pentru a ucide microbii dăunători.
c• Nu curățați sub mobilier – Praful tinde să se acumuleze sub mobilier, așa că este important să nu vă faceți un obicei din a evita această zonă. Păstrarea acestor zone în condiții optime nu numai că va ajuta la reducerea totală a prafului din casa dvs., dar va atenua alergiile de mediu de la praf, mătreață și polen. Dacă mobilierul este prea mare sau prea greu pentru a fi manevrat, luați în considerare un mop de aspirare sau de praf cu o extensie mai lungă pentru a face față unor astfel de spații.
- Încărcați telefonul pe pat – Mulți dintre noi își încarcă telefonul pe pat, și în special sub perne, în timp ce dorm. Pe lângă faptul că vă provoacă perturbări majore ale somnului, încărcarea dispozitivului pe o suprafață potențial inflamabilă nu este deloc una înțeleaptă. Telefonul eliberează căldură pe măsură ce se încarcă și nu numai că nu va putea rămâne rece sub pernă, dar se poate supraîncălzi rapid și, în cazuri extreme, poate chiar să explodeze. Același lucru este valabil și pentru laptopuri și alte dispozitive – țineți-le departe de pat, mai ales când nu sunteți acasă.
- Supraîncărcați prizele de curent – În timp ce unele „infracțiuni grave” de curățare a casei nu sunt igienice, altele sunt de-a dreptul periculoase. Mulți dintre noi avem o cantitate inadecvată de prize în casele noastre, ceea ce poate face tentantă supraîncărcarea cablurilor prelungitoare sau a prizelor de perete cu prea multe dispozitive, dar acest lucru este foarte riscant. Prizele electrice sunt proiectate doar pentru a transporta o anumită sarcină de putere, astfel încât atunci când supraîncărcați una, întrerupătorul se poate declanșa și vă poate întrerupe temporar curentul. În absența unui întrerupător, cablajul se va supraîncălzi și în cele din urmă va provoca un incendiu.
- Nu ștergeți mânerele ușilor – În general, aproape nicio sesiune de curățare nu se „soldează” cu ștergerea mânerelor de la uși sau ferestre. Folosite în mod constant pe tot parcursul zilei și atinse de fiecare membru al familiei, microbii dăunători pot rămâne în aceste zone, transferându-se de la o persoană la alta. Țineți sub control germenii amintindu-vă să vă dezinfectați mânerele ușilor la sfârșitul fiecărei zile. Pentru a alunga virușii, optați pentru un produs antibacterian cu un conținut de alcool de peste 60%. În timp ce mulți dintre noi curățăm în mod regulat plita aragazului și avem grijă să nu fie picătură de grăsime pe ea, neglijăm parcă intenționat butoanele de comenzi. Adăpostind germeni ascunși, butoanele sunt în mod regulat stropite cu alimente și atinse frecvent în timp ce gătiți. Pentru a le curăța temeinic, scoateți butoanele și spălați-le în apă fierbinte cu săpun.
- Lăsați bolurile animalelor de companie să „zăbovească” și nu le dezinfectați jucăriile – Ne iubim prietenii cu patru picioare, dar nu sunt cei mai curați dintre colocatari. Lăsate pe tot parcursul zilei, particulele de mâncare de pe vasele lor pot oferi un teren de reproducere pentru microbi, care pot fi transmise animalelor dvs. de companie. În plus, resturile de mâncare și apa stătută vor atrage dăunătorii obișnuiți . Pentru a menține lucrurile în condiții sanitare, spălați toate bolurile cu detergent și apă fierbinte în fiecare zi și înmuiați-le într-o soluție cu înălbitor diluat, o dată pe săptămână. Bolurile cu apă ar trebui, de asemenea, să fie împrospătate în mod regulat. Se estimează că între 80 și 90% dintre câinii cu vârsta peste trei ani au un anumit grad de boală a gingiilor și pot transmite cu ușurință acele bacterii atunci când le ridicați jucăriile, în special jucăriile moi. Această bacterie include Peptostreptococcus, Prevotella intermedia și Bacteroides Fragilis – care provin din intestinele câinilor! Pentru a combate acest lucru, încercați să curățați jucăriile moi în mașina de spălat la 60°C, cel puțin o dată pe săptămână. Asigurați-vă că acestea se usucă corespunzător, deoarece jucăriile moi sunt un teren de reproducere perfect pentru bacteriile dăunătoare. Pentru jucăriile tari, un pic de lichid de spălat și apă caldă vor face minuni.
- Utilizați cuptorul ca spațiu de depozitare de urgență – Cuptorul dvs. ar trebui să fie folosit numai pentru gătit și atât. Depozitarea oalelor și a tigăilor, a veselei sau a produselor uscate este o rețetă pentru dezastru – dacă uitați că se află ceva înăuntru și porniți cuptorul, puteți aprinde foarte ușor un foc extins. În plus, utilizarea cuptorului ca soluție de depozitare pe termen lung vă va împiedica să îl curățați sau chiar să îl folosiți pentru a găti.
- Spălați vasul de toaletă cu capacul ridicat – Lăsați întotdeauna capacul toaletei înainte de a o clăti de detergenții speciali, cărora le-ați permis să acționeze câteva minute. Dacă vasul este lăsat neacoperit, spălarea poate trimite în aer o pulverizare super-fină de apă – și germeni. Investiți într-un capac de toaletă cu eliberare lentă pe care îl puteți lăsa să cadă încet, pentru a minimiza nevoia de a atinge vasul de toaletă.
- Lăsați laptopul la încărcat toată ziua – Când laptopul este conectat la încărcător pentru o perioadă lungă de timp, ambele se pot supraîncălzi și pot deveni un risc de incendiu. Cel mai bine este să nu riscați – când puneți laptopul să se încarce, setați un memento pe telefon pentru a vă spune să îl deconectați după câteva ore. NU-l lăsați niciodată să se încarce peste noapte sau când nimeni nu este acasă.
- Nu deschideți ferestrele iarna – Este tentant să țineți ferestrele bine închise în timpul lunilor reci de iarnă, dar casa are nevoie de aer să circule pe tot parcursul anului pentru a preveni problemele de umezeală. Încercați să deschideți ferestrele în încăperile pe care nu le folosiți, în așa fel încât condensul să nu aibă șansa să se acumuleze, altfel vă veți confrunta cu încercarea de a scăpa de mucegai și condens.
- Porniți mașina de spălat vase pe jumătate goală – Folosirea mașinii de spălat vase pentru încărcături mici risipește apă și electricitate, ceea ce ar putea costa bani pe termen lung, precum și dăuna mediului. Dacă așteptați până când sunt suficiente vase pentru o încărcătură completă, cel mai bine ar fi să le spălați manual.
- Lăsați rufele în mașina de spălat – Este ușor să puneți o încărcătură de rufe în mașina de spălat și apoi să uitați de ea pentru restul zilei, dar cu cât sunt lăsate mai mult acolo, cu atât există mai multe șanse să se acumuleze mucegai pe haine, provocând mirosuri urât. Setați un memento pe telefon pentru a vă întinde rufele imediat ce sunt gata.
- Strângeți cablul de la aspirator – Tragerea prea puternică de cablul aspiratorului dvs. poate deteriora firele și prizele de perete. Asigurați-vă că firul este complet extins înainte de a începe curățarea și mutați ușor aspiratorul pentru a evita orice strângere bruscă.
- Nu vă protejați tehnologia casei inteligente – Dintre toate descoperirile în casele inteligente pe care le-am văzut în ultimii ani, Alexa și Siri au fost binevenite mai mult decât orice altceva în spațiul nostru personal. Dacă utilizați un asistent pentru casă inteligentă, este important să vă asigurați că actualizați software-ul acestuia în mod regulat și că parolele sunt complexe. În caz contrar, riscați ca hackerii să vă poată accesa informațiile personale.
- Ardeți în sobe sau șemineu obiecte nesigure – Înainte de a arde ceva în șemineu, verificați dacă este sigur să faceți acest lucru. De exemplu, hârtia colorată poate crește temperatura flăcării și poate deteriora coșul de fum, poate provoca un incendiu și poate emite vapori toxici în aer. Alte articole care sunt periculoase de a arde includ plasticul, cartonul și lemnul umed.
15 obiceiuri nesănătoase de igienă personală care sunt mult mai rele decât credeați
Toată lumea poate sări peste un duș sau poate uita să folosească ața dentară. Cât de rău ar putea fi până la urmă să nu vă curățați dantura o dată la câteva zile? Experții dezvăluie, însă, consecințele reale ale acestor obiceiuri nocive de igienă. Ce s-ar întâmpla dacă v-ați abandona periuța de dinți și ața dentară? În primul rând, veți avea gingii umflate, care sângerează, respirație urât mirositoare și puteți dezvolta carii, spun stomatologii. Cariile netratate ar ajunge la nerv, necesitând canale radiculare, iar resturile din gură ar duce la boli ale gingiilor, o afecțiune nedureroasă care, în cele din urmă, duce la căderea dinților. Și devine mai rău. Există o cantitate tot mai mare de cercetări care indică o asociere între bolile gingiilor și alte probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă și diabetul, notează medicii. Așadar, nu numai că îngrijirea personală este absolut esențială pentru o viață sănătoasă, dar trebuie să o faceți și corect! Astfel, cu ajutorul unor experți în domeniu, am întocmit o listă de obiceiuri „AȘA NU” pe care ar trebui să le luați în considerare începând chiar din acest moment!
- Rareori faceți duș sau baie – „Igiena personală are un scop mai important decât doar menținerea mirosului corporal la distanță”, spun experții în îngrijirea pielii. Nu este doar groaznic, cu alte cuvinte: apa și săpunul pot preveni acneea, erupțiile cutanate și infecțiile care pun viața în pericol. Bacteriile cresc rapid pe corp și, atunci când au o mulțime de celule moarte ale pielii din care să se hrănească, bacteriile de pe piele pot provoca mâncărimi, iritații și inflamații. Dacă aveți deja o afecțiune a pielii, cum ar fi eczeme, și nu faceți duș regulat acest lucru poate agrava situația. În cele din urmă, o afecțiune numită „dermatita de neglijență” s-ar instala dacă opriți complet dușurile. Veți observa pete groase și maro pe piele, care pot duce la infecții secundare. Din fericire, dermatita de neglijență este de obicei tratabilă prin spălare regulată. În cazurile severe, ar putea fi nevoie de medicamente pentru a descompune petele.
- Sau faceți dușuri lungi și fierbinți – Poate fi greu să ieși dintr-un duș fierbinte, mai ales în zilele reci de iarnă – dar, din păcate, curge apa fierbinte care curge în baie pentru perioade lungi de timp creează un mediu umed în care mucegaiul se va dezvolta. Pentru a evita acest lucru, încercați să vă limitați dușurile la cel mult 15 minute și deschideți întotdeauna fereastra după aceea pentru a lăsa aerul rece să intre.
- Vă duceți la culcare machiată – La sfârșitul unei zile lungi și obositoare, ar putea fi tentant să lăsați machiajul până a doua zi. Dar orice make-up artist sau profesionist în îngrijirea pielii vă va spune că aceasta este una dintre cele mai flagrante greșeli de igienă pe care le puteți face. Dacă nu vă spălați zilnic fața, poate crea pori înfundați, ceea ce poate duce nu numai la puncte negre și coșuri, ci și la culoarea neuniformă a pielii din cauza creșterii excesive a celulelor pielii. Și asta nu este tot: neglijarea spălării rimelului, a creionului de ochi și a altor produse de machiaj pentru ochi poate afecta serios ochii. Machiajul găzduiește bacterii, care pot migra sub pleoape și pot duce la foliculi inflamați pe linia genelor și infecții grave ale pielii. Netratate, aceste infecții ar putea duce în cele din urmă la orbire.
- Purtați excesiv lentilele de contact, chiar și zile întregi – Unul dintre cele mai „slabe” obiceiuri de igienă despre care medicii oftalmologi avertizează constant este purtarea excesivă a lentilelor de contact care nu sunt niciodată curățate corespunzător – sau deloc. Purtarea unei lentile de contact timp de o săptămână sau mai mult duce la o creștere exponențială a infecțiilor oculare severe, inclusiv a ulcerelor corneene. Acest obicei echivalează cu purtarea aceleiași lenjerii murdare în fiecare zi. Dacă termenul „ulcer cornean” vă face să vă înfiorați, este pentru un motiv întemeiat. Un ulcer corneean este de fapt o leziune deschisă pe cornee, care provoacă durere, roșeață, secreții și vedere încețoșată. Majoritatea ulcerelor corneene pot fi tratate cu picături oftalmice antibacteriene, antifungice sau antivirale, dar în unele cazuri este necesar un transplant de cornee.
- Nu vă spălați sutienele sau lenjeria în mod regulat – Riscați micoze, infecții cu afte și infecții ale tractului urinar. Netratate, infecțiile tractului urinar pot ajunge la rinichi și pot provoca sepsis, care poate pune viața în pericol, iar infecțiile cu afte pot provoca infertilitate și cicatrici interne. Și apoi sunt sutienele, pe care majoritatea femeilor nu le spală după fiecare purtare. Ca orice haină nespălată, sutienele murdare captează uleiurile și bacteriile, care în cele din urmă vor provoca acnee, erupții cutanate sau chiar mai rău.
- Împrumutați periuța de dinți, aparatul de ras sau peria de păr și prosopul – Uneori este un lucru bun să fii egoist, iar produsele de îngrijire personală sunt un exemplu perfect de situație în care a împărtăși nu ține neapărat de a fi grijuliu. De exemplu, obiceiurile nocive de igienă orală sunt destul de dăunătoare – cu siguranță nu aveți nevoie de bacteriile din gura altcuiva care o infectează și pe a dvs. Și răspândirea infecțiilor este exact ceea ce se poate întâmpla dacă folosești periuța de dinți a altcuiva, spun reprezentați ai Asociației Stomatologice Americane. Consecințele infecțiilor orale variază de la bolile gingiilor până la afecțiuni potențial fatale, cum ar fi bolile de inimă și diabetul. „Împărtășirea” aparatelor de ras nu este nici ea mai prejos, deoarece nu numai că poate răspândi infecții ale pielii, cum ar fi stafilococul, dar practica poate transmite viruși precum hepatita și HIV. Împrumutarea periilor de păr vă poate expune riscului de apariție a păduchilor și a erupțiilor cutanate. Este obișnuit să reutilizați același prosop după câteva dușuri înainte de a-l arunca în coșul de rufe. Dar prosoapele care au fost folosite de mai multe ori – sau au fost folosite o singură dată la sală – ar trebui spălate imediat. Și cu siguranță nu ar trebui să fie împrumutate, deoarece pot adăposti cu ușurință bacterii și secreții corporale. Împărtășirea prosoapelor transpirate este o modalitate „excelentă” de a răspândi afecțiuni și infecții periculoase ale pieli , cum ar fi stafilococul, care pot fi fatale. Aveți nevoie de mai multe motive pentru a nu împrumuta prosoapele? Ce ziceți de veruci și scabie – sau afecțiuni mai grave, cum ar fi meningita, hepatita și infecțiile cu transmitere sexuală, cum ar fi chlamydia? Chlamydia este o afecțiune foarte vindecabilă, dar netratată poate provoca boli inflamatorii pelvine și chiar infertilitate.
- Mergeți desculți în dușurile publice – Se fabrică șlapi și papucei speciali de apă dintr-un motiv: atunci când transpirația, părul și urina se adună pe podelele dușului, pot genera bacterii, ciuperci și mucegai. Mersul desculț este o modalitate excelentă de a „detecta” pecingine, ciuperca piciorului de atlet și a unghiilor, pentru a numi câteva afecțiuni notorii dificil de tratat. Pecinginele, o infecție fungică a pielii, răspunde bine la antifungicele topice; cu toate acestea, piciorul de atlet poate fi mult mai persistent. În cel mai rău caz, piciorul de atlet poate provoca o infecție secundară care poate duce la febră și complicații ale sistemului limfatic. „Obținerea” unei infecții cu ciuperca unghiilor de la picioare înseamnă că vă veți pierde unghiile în mod regulat – și este greu de învins acest lucru: nici măcar medicamentele antifungice orale nu pot vindeca în mod fiabil afecțiunea, care în cele din urmă va provoca deformarea permanentă a unghiilor și a patului unghial. În cazuri extreme, unghiile infectate cu ciuperci trebuie îndepărtate definitiv.
- Reutilizați o sticlă de apă fără a o spăla – Este important să rămâneți hidratat, dar reumplerea sticlei de apă din plastic de unică folosință prea des sau reumplerea sticlei reutilizabile fără a o spăla temeinic ar putea fi la fel de neigienică ca și lingerea jucăriilor câinelui. Într-un test, s-au găsit cantități mari de bacterii – inclusiv insecta care provoacă otrăvire alimentară E. coli – în sticle de apă cu capac strâns și cu șurub. De-a lungul timpului, substanțele chimice care se scurg din sticlele de plastic murdare pot duce la afecțiuni precum PCOS, endometrioză și posibil cancer de sân.
- Nu vă spălați alimentele – Cât de important este să clătiți merele pe care le-ați cumpărat de la standul de fructe? Destul de important, se pare. Ingerarea bacteriilor de pe fructele și legumele nespălate vă poate provoca toxiinfecții alimentare, iar consumul de pesticide din unele dintre aceste alimente vă poate crește riscul de afecțiuni grave. Pesticidele au fost legate de diaree și insomnie în cazurile ușoare; în cazuri severe, pesticidele pot fi responsabile de afecțiuni precum creșterea ritmului cardiac, boli respiratorii, pierderea reflexelor, inconștiență și chiar moarte. Inutil să mai spunem că o spălare eficientă și temeinică merită efortul.
- Nu aveți grijă corect de extensiile de gene – Cel mai frecvent motiv legat de machiaj pentru care un pacient ajunge în cabinetul doctorilor, susțin ei, se datorează extensiilor de gene. Există grade diferite de toxicitate atunci când lipiciul intră în ochi. Lipiciul din ochi poate provoca tulburări ușoare până la moderate de vedere, dar în cel mai rău caz, lipiciul poate deveni încorporat în cornee și poate duce la „keratită sau inflamație a corneei, care este acut dureroasă și de obicei va nu se rezolvă de la sine”
- Trântiți ușile – Când părăsiți o cameră, asigurați-vă că închideți ușa ușor – indiferent de cât de supărat ați fi! Ușile trântite pot deteriora balamalele, pot schimba stâlpii și pot rupe mânerele, care pot fi costisitoare de înlocuit.
- Nu vă spălați pe mâini când ajungeți acasă – În ultimii câțiva ani, cu toții am dobândit o nouă înțelegere a importanței igienei, dar atunci când trăiți o viață în ritm alert, poate fi ușor să uitați elementele de bază. Spălarea mâinilor de îndată ce ajungeți acasă este doar un mic secret pentru o casă fără germeni – și o igienă mai bună în general. Așadar, înainte de a merge la bucătărie pentru o gustare, spălați-vă pe mâini cel puțin 20 de secunde de îndată ce treceți pragul.
Cum vă puteți schimba obiceiurile periculoase de curățenie?
Una dintre cele mai bune moduri de a vă reorienta obiceiurile de curățare este să vă recunoașteți greșelile pe care le faceți și să întocmiți un plan pentru a le schimba. Acest lucru ar putea însemna crearea unui plan de curățare cu toate sfaturile și obiceiurile de curățare rectificate și notate, dar și cumpărarea produselor potrivite de care aveți nevoie pentru fiecare sarcină înainte de a începe să vă asigurați că aveți totul în ordine. Recompensarea cu ceva ce vă place sau vă aduce bucurie după fiecare sarcină finalizată va ajuta, de asemenea, la consolidarea noilor obiceiuri.
De ce casa este mai mereu murdară, indiferent de câtă curățenie faceți?
Casa dvs. poate să arate sau să se simtă murdară, deoarece nu utilizați produsele corecte sau în mod corect atunci când curățați efectiv. Repetarea obiceiurilor dăunătoare de curățare, cum ar fi utilizarea unor produse necorespunzătoare pentru diferite suprafețe din casă, va face de obicei ca locuința să se simtă îmbâcsită în timp, întrucât sarcinile nu sunt îndeplinite adecvat. Remedierea acestui lucru este adesea doar o chestiune de planificare și de implementare a unor deprinderi mai bune printr-un plan bine pus la punct, repetând după cum este necesar, până când obiceiurile pozitive vor lua locul celor negative. Când vine vorba de crearea unor obiceiuri de curățare mai bune pentru dvs., vă pot ajuta câteva trucuri de curățare aprobate de experți, cum ar fi o zi diferită de curățenie, programul diferit de menaj al unei camere, pentru a vă concentra mai bine pe schimbarea sarcinilor individuale mai mici în fiecare spațiu. Parcurgerea din nou și din nou a obiceiurilor sănătoase va duce, în cele din urmă, la păstrarea și transformarea loc în rutină.
Concluzie
Amintiți-vă, curățenia nu trebuie să fie o corvoadă; poate fi o experiență plină de satisfacții care contribuie la un mediu de viață mai sănătos și mai plăcut. Adoptând obiceiuri bune de curățenie și eliberându-vă de cele rele, puteți obține o casă curată, organizată și sănătoasă de care veți fi mândri. Menținerea unei case curate este un aspect vital al unui stil de viață sănătos, dar este la fel de important să adoptați obiceiuri de curățare care promovează bunăstarea generală. Evitând obiceiurile nocive menționate mai sus și implementând alternative mai sănătoase, puteți crea un mediu de viață mai sigur și mai confortabil pentru dvs. și familie. Adoptarea produselor ecologice, ventilarea adecvată și sesiunile regulate de curățare profundă nu numai că vă vor menține casa într-un aspect optim, ci vor contribui și la un stil de viață mai sănătos și mai fericit. Obiceiurile pot fi greu de schimbat, dar, ca orice altceva, necesită timp și răbdare pentru a fi îmbunătățite. Anul acesta, provocați-vă să schimbați măcat unul sau două dintre aceste obiceiuri. O altă idee distractivă este să creați o diagramă a treburilor și să transformați schimbarea obiceiurilor de curățare într-un joc. Atribuiți fiecărui membru al familiei un obicei de care să fie responsabil și încurajați-l să le reamintească altora când obiceiul respectiv a fost învins! Pe parcurs ce toată lumea își schimbă obiceiurile, este timpul să îi răsplătim pe toți cu activități distractive în familie. La urma urmei, este nevoie de timp pentru a te schimba și eforturile trebuie să fie răsplătite.
Autor: Alina Andrei, RADOR
https://www.thespruce.com/bad-cleaning-habits-4158122
https://www.vistaresidences.com.ph/blog/bad-cleaning-habits-you-should-avoid-for-a-healthier-home
https://www.southernliving.com/cleaning-habits-you-should-break-8551019
https://www.familyhandyman.com/list/10-bad-housekeeping-habits-you-should-drop-today/
https://www.thehealthy.com/habits/bad-hygiene-habits-worse-than-you-thought/
https://www.homesandgardens.com/solved/bad-cleaning-habits-to-break
https://www.organizedmom.net/bad-cleaning-habits/
https://www.marthastewart.com/common-cleaning-mistakes-8417773
https://www.loveproperty.com/gallerylist/93582/46-bad-home-habits-you-need-to-stop-right-now