Viitura maximă de pe Dunăre va ajunge pe sectorul românesc la finalul săptămânii viitoare

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (21 septembrie) – Realizator: Nicoleta Turcu – Viitura maximă de pe Dunăre va ajunge pe sectorul românesc la finalul săptămânii viitoare – au declarat pentru Radio România Actualități reprezentanții Administrației Naționale Apele Române. Specialiștii estimează că va fi un debit maxim de 9.200-9.500 de metri cubi pe secundă, volum care poate fi gestionat prin linia noastră de apărare. Purtătorul de cuvânt al Apelor Române, Ana Maria Agiu, i-a declarat redactorului RRA Ciprian Sasu că avem peste 1.000 de kilometri de diguri și alte amenajări pentru protejarea populației și a zonelor adiacente de eventualele reversări ale Dunării.
Ana Maria Agiu: În prezent, debitele Dunării sunt de 5.100 metri cubi pe secundă și, conform prognozei precise emise de INHGA până în data de 26 septembrie, aceste debite vor ajunge la nivelul de 8.700 de metri cubi pe secundă, ceea ce înseamnă cu mult peste media multianuală a lunii septembrie, de 3.800 de metri cubi pe secundă.
Reporter: Cât de mare este pericolul în acest moment?
Ana Maria Agiu: Se estimează că viitura care se propagă din bazinul Dunării cu afluenții principali ai Dunării care, la rândul lor, aduc un aport de debit – Sava, Morava, Tisa, Drava – viitura de pe Dunăre se va propaga și va intra pe sectorul românesc la Baziaş în data de 28 spre 29 septembrie și va avea o valoare maximă între 9-200-9.500 de metri cubi pe secundă. La un asemenea debit pe care îl estimăm, pe baza datelor pe care le avem astăzi, viitura de pe Dunăre va putea fi tranzitată în siguranță pe sectorul românesc prin linia de apărare pe care o administrăm, respectiv vorbim de 1.100 kilometri de diguri și alte amenajări hidrotehnice./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/ilapadat