Ziua mondială a donatorilor de celule stem hematopoietice

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (21 septembrie) – „Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin – Este ziua mondială a donatorilor de celule stem hematopoietice, folosite pentru vindecarea cancerelor de sânge. Datele arată că, la fiecare trei minute, în lume, un om este diagnosticat cu această boală, iar medicii spun că mulți dintre ei pot fi vindecați prin transplant de celule stem hematopoietice, însă mai puțin de 30% dintre aceștia au o rudă apropiată compatibilă. Singura șansă a celorlalți este să găsească un donator în afara familiei. Registrul Național de Celule Stem Hematopoietice din România are 10 ani de activitate și peste 100.000 de donatori înscriși, iar până acum s-au vindecat printr-un transplant de acest fel 500 de români. Doar 25 dintre ei au avut donatori din țară; pentru ceilalți s-au găsit în registrele altor state. Ancuța Cocoroveanu relatează.
Reporter: Recoltarea celulelor hematopoietice se face din sânge sau din măduva osoasă, de la adulți cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani. Nu pot dona persoanele cu HIV, hepatită, cancer, boli autoimune sau cardiovasculare, diabet, epilepsie sau schizofrenie.
Profesor doctor Daniel Coriu, președintele Societății Române de Hematologie: Faptul că donăm o parte din ele nu are niciun impact asupra corpului nostru. Nu este absolut nicio problemă. Nu sunt riscuri cunoscute, pentru că, dacă ar exista riscuri, atunci noi nu am mai face această procedură. Pot apărea anumite neplăceri, poate să apară niște dureri osoase. În mod rar se citează ruptura de splină.
Reporter: Simona are 42 de ani. În urmă cu doi ani a fost diagnosticată cu leucemie.
Simona: Am fost norocoasă să mi se găsească un donator, în șase luni de zile, transplantată, nefiind nicio rudă a mea compatibilă. În momentul de față am doi ani de la transplant, duc o viaţă normală, muncesc mai mult decât cred că muncește un om normal. Sunt atât de recunoscătoare că am avut această șansă la a doua viață.
Reporter: Înscrierea în Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice se poate face pe pagina de internet registru-celule-stem.ro./RADOR RADIO ROMÂNIA/rpatulea/asalar