Meteorologii anunță temperaturi de vară în ultima săptămână de septembrie

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (22 septembrie) – „Radiojurnal” – Realizator: Mihaela Enache – Meteorologii anunță temperaturi de vară în următoarele zile. La București, maximele vor urca până la 32 de grade; la sfârșitul săptămânii viitoare însă vremea se va răci accentuat.
Robert Manta, Administrația Națională de Meteorologie: Ultima săptămână a primei luni de toamnă marchează și debutul toamnei astronomice și ne aduce vară, vară în toată regula cam prin toată țara. Vorbim de temperaturi de până la 30 de grade în sudul țării, poate chiar 32 de grade în a doua parte a săptămânii. Miercuri vom avea un pasaj foarte scurt, cu nori și ploi prin partea de vest și de nord a țării. Însă, în rest, de luni până sâmbătă vreme foarte caldă, cum spuneam – de la 25 de grade prin partea de nord, la 30-32 în partea de sud. Mult soare, foarte puține ploi și, bineînțeles, așa cum nu toate veștile pot fi bune, vorbim și de o schimbare bruscă a vremii care va apărea undeva spre final de weekend, adică undeva sâmbătă seară. Vremea se răcește în partea de nord, iar până duminică seară răcirea cuprinde și restul țării. Cum spuneam, va fi o răcire bruscă după acest episod foarte cald, așa că undeva în weekend este foarte probabil, după ultimele scenarii, ca temperaturile să scadă cel puțin în jumătate de nord cu peste 10-15 grade.
Realizator: În privința precipitațiilor anunțate pentru jumătatea de vest a țării, meteorologul Robert Manta mai spune că acestea nu vor fi însemnate cantitativ și nu vor influența debitele Dunării.
Robert Manta: Din fericire, ploile care debutează undeva marți noapte și vor continua miercuri vor fi destul de locale, nu foarte importante cantitativ, așa că nu vor pune probleme din acest punct de vedere. Viitura de pe Dunăre a trecut de Budapesta, se află în Ungaria în acest moment. Ei bine, aceasta se va propaga treptat către zona Serbiei, însă autoritățile de acolo au promis că vor ameliora această viitură, așa că debitele așteptate la noi în țară vor fi mai mici decât cele prognozate inițial. Aparent nu sunt probleme pe Dunăre și nici măcar ploile de miercuri și marți noapte nu vor crea probleme suplimentare./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/ilapadat