Ziua Curăţeniei Naţionale – acţiuni de ecologizare organizate în toată ţara

Peste 200.000 de voluntari s-au înscris la activitățile de ecologizare organizate ieri în toată țara, cu prilejul Zilei de Curățenie Națională. România s-a alăturat astfel celor aproape 200 de state care iau măsuri pentru reducerea deșeurilor și promovează un mediu mai curat și mai sănătos.

În județul Giurgiu, peste 10.000 de voluntari din 45 de localități s-au adunat la acțiunile de ecologizare, cărora li s-au alăturat zeci de instituții publice. Corespondenta noastră Marcela Petcu a stat de vorbă cu câțiva dintre participanți.

-: Tatăl meu m-a întrebat dacă vreau să vin și eu și am spus „Da, de ce nu?”, că ar fi a treia ecologizare. Am mai fost cu mama mea. Nu trebuie să mai aruncăm, ar trebui coșuri peste tot.

Reporter: În ultimii 14 ani, pompierii s-au alăturat acțiunilor de ecologizare organizate la nivel național, din dorința de a atrage un semnal de alarmă cu privire la protejarea naturii. Mariana Mitroi, președintele Asociației „Prietenii de lângă tine”:

Mariana Mitroi: Toate instituțiile au răspuns pozitiv. Față de anul trecut când peste tot erau PET-uri și sticle, anul acesta sistemul garanție-returnare a dat roade.

Reporter: Sunt alese niște zone speciale pentru a fi ecologizate?

Mariana Mitroi: Zonele care înconjoară orașul, periferice, da. Avem și Direcția Silvică, în majoritatea pădurilor.

Realizator: Inițiată de organizația „Let’s Do It, Romania!”, acțiunea a ajuns la cea de-a 11-a ediție, iar noutatea din acest an a fost lansarea expoziției „Importanța unui mediu curat”, la Palatul Parlamentului din capitală./gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 22 septembrie