2024. szeptember 23.

A „Fotovoltaikus zöld ház” programra magánszemélyek számára szeptember 27-én, pénteken lehet jelentkezni

A jelentkezések online történnek a program erre a célra létrehozott platformján, és október 9-én zárulnak. Ezt követően a kedvezményezettek a Környezetvédelmi Alap Igazgatósága által közzétett listáról választhatják ki a telepítőt.

Amint arról Nicoleta Turcu, a közszolgálati rádió riportere beszámolt, az idei Zöld Ház program több fontos újdonsággal is bír: az állam által nyújtott maximális támogatás 20 000 lejről 30 000 lejre nőtt, és kötelezővé vált az energiatárolásra szolgáló akkumulátorok beszerelése. Idén rekordösszegű, összesen 2 milliárd lejes keretösszeg áll rendelkezésre, fejlesztési régiók szerint elosztva, és a támogatás első alkalommal az akkumulátorok vásárlására is kiterjed. (Radio România Actualităţi)

A kormány ma rendkívüli ülésen hagyhatja jóvá az idei első költségvetési kiigazítást, amely a GDP közel 7%-ára emeli a hiányt

Marcel Ciolacu miniszterelnök szerint a kiigazítás fenntartható, mivel a hiány 84%-a beruházási kiadás, és a pénz visszakerül az államhoz.

Amint a közszolgálati rádió szerkesztője, Andrei Şerban a ma reggeli hírműsorban elmondta a költségvetés korrekciója pozitív lesz, és a bevételek növekedésén és a hiány 6,9%-ra való növelésén alapul. Marcel Ciolacu miniszterelnök hangsúlyozta, hogy továbbra is a beruházásokat és nem a fogyasztást fogják támogatni. Példaként az autópályákat hozta fel, amelyek nyolcszor több pénzt hoznak vissza, mint amennyit az építésükre költöttek.

Marcel Ciolacu: Grindeanu úr odaadja a vállalatoknak, a vállalatok befejezik az autópályáinkat, amelyekre 30 éve várunk, és egy-két hónapos késéssel az adók visszakerülnek az államhoz. De még ennél is fontosabb, hogy a következő időszakban legalább ami az infrastruktúrán van, az a gazdaságban akár nyolcszorosára is megsokszorozódik. Ha egy eurót beteszel, 6 vagy 8 eurót kapsz vissza, azon a területen, ahová jelenleg nagyon sok befektetést csatornáztunk.

Riporter: A költségvetés felülvizsgálata a társadalombiztosítási költségvetést is növeli a nyugdíjak kifizetésére, amelyek szeptember 1-je óta emelkedtek. A pénzügyminisztérium, a közlekedési és az oktatási minisztérium is a legtöbb pénzt kapja. Az egészségügyi, a belügyi, az európai projektekért, a mezőgazdaságért és az energiáért felelős minisztérium is többletpénzt kap. A kormány főtitkársága és a gazdasági és fejlesztési minisztériumok kisebb költségvetéssel rendelkeznek majd. A szenátus, a képviselőház és a Különleges Távközlési Szolgálat költségvetése is csökken. (Radio România Actualităţi)

A Parlament a pénzkölcsönzés, kerítés, zsarolás és a kábítószer-kereskedelem büntetési tételének jelentős szigorítására készül

Az ezzel kapcsolatos törvénytervezetek már a képviselőház napirendjén szerepelnek. A képviselők várhatóan arról a törvényjavaslatról is szavaznak, amely a pártok finanszírozását a nők politikai szerepvállalásának előmozdításától teszi függővé.

Mint azt az Európai Parlamentben a nők és a nők jogaiért felelős miniszterelnöki megbízott, Alexandra Cristea elmondta, a képviselők egy olyan törvénytervezetről fognak szavazni, amely a pártok állami támogatásból történő finanszírozását a nemi kvóták előmozdításától teszi függővé a helyi és parlamenti választásokon. A dokumentum előírja, hogy a párt megválasztott képviselőinek legalább 30 százalékának nőnek kell lennie, ellenkező esetben a büntetés összegét határozzák meg.

A képviselőház várhatóan megvitatja azt a kezdeményezést is, amely az uzsorakölcsön, kerítés, zsarolás, koldulás kizsákmányolása vagy a kábítószer-kereskedelem bűncselekményeinek büntetési tételeit szigorítja. A törvény 20 évig terjedő börtönbüntetést ír elő a nagy kockázatú kábítószerek illegális termesztéséért, szállításáért, eladásáért és vásárlásáért. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR