PSD nu va vota inițiativa care i-ar permite preşedintelui Klaus Iohannis să candideze independent la alegerile parlamentare

PSD nu va vota inițiativa legislativă a PNL care i-ar permite președintelui Iohannis să candideze independent pe listele unui partid la alegerile parlamentare din decembrie. Decizia a fost luată în unanimitate de liderii social-democrați la reuniunea Biroului Politic Național de astăzi.

Între timp, liberalii, care au nevoie de voturile PSD, au mai temperat procedura de modificare a legislației electorale. Așteaptă o opinie a Biroului Electoral Central, pe care l-au sesizat pentru a se pronunța dacă președintele poate candida fără să mai fie nevoie de schimbarea legii.

Reporter: Cătălin Purcaru – Social-democrații consideră că modificarea legislației privind alegerea Camerei Deputaților și Senatului nu este o prioritate. Premierul și liderul PSD, Marcel Ciolacu, spunea, la începutul ședinței, că recomandarea sa pentru senatorii și deputații social-democrați este de a nu vota proiectul inițiat de liberali, potrivit căruia președintele României, în ultimele trei luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid sau alianțe politice la alegerile parlamentare din 1 decembrie.

Recent, Consiliul Legislativ a avizat favorabil inițiativa PNL, însă cu mai multe observații. Potrivit avizului, instituția apreciază că președintele României are dreptul de a candida pentru funcția de senator sau deputat pe lista unui partid politic, unei alianțe politice sau electorale, chiar și în lipsa normei preconizate.

Proiectul PNL ar fi trebuit să intre astăzi în circuitul legislativ pentru dezbatere la Senat, în calitate de prim for sesizat. Liberalii au decis însă să solicite Biroul Electoral Central un punct de vedere privind amendamentul care permite candidatura președintelui Klaus Iohannis la alegerile parlamentare./ilixandru/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 septembrie