Sănătatea unei naţiuni începe cu sănătatea copiilor noştri, declară prim-ministrul Marcel Ciolacu

Sănătatea unei naţiuni începe cu sănătatea copiilor noştri, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu în cadrul unui eveniment organizat de Guvern şi UNICEF România.

Premierul a subliniat că se investesc 745 de milioane de lei în peste 200 de proiecte de digitalizare a spitalelor din ţară, pentru a creşte accesul la servicii de sanătate de calitate.

Marcel Ciolacu: Astăzi pot vorbi despre investițiile fără precedent, care vor schimba fața sistemului medical. În fiecare județ al țării, avem în acest moment investiții masive, ce vor transforma sistemul medical în beneficiul direct al pacienților și personalului medical. Doar în PNRR sunt prevăzute peste 2 miliarde de euro pentru modernizarea infrastructurii sistemului sanitar românesc. Din această primăvară, am început construcția a trei spitale regionale la Iași, Cluj și Craiova. În paralel, am început să construim și să modernizăm spitale județene.

Reporter: Educația și prevenția este necesară în formarea elevilor și a tinerilor, a subliniat Ligia Deca, ministrul educației.

Ligia Deca: Am recomandat școlilor ca în cadrul ‘Săptămânii altfel’ să abordeze teme de interes strâns legate de educația pentru un stil de viață sănătos, precum prevenirea consumului de alcool, droguri și alte substanțe psihoactive în rândul copiilor și tinerilor, reducerea obiceiurilor alimentare nesănătoase, a sedentarismului și a utilizării excesive a tehnologiei, precum și dobândirea de competențe, abilități pentru reacții adecvate în situații de urgență, cum ar fi cutremurele, accidentele, incendiile. De asemenea, educația în sprijinul copiilor în așa fel încât ei să știe să dea primul ajutor.

Reporter: Una dintre cele mai mari provocări legate de sănătatea mintală a copiilor este stigmatizarea, explică Octavian, membru al Boardului Copiilor din România susținut de UNICEF.

Octavian: Copilul – care sub presiunea constantă a școlii, așteptărilor părinților și a celor din jur își dorește să găsească sprijin, dar nu are la cine apela din cauza suprasolicitării consilierilor școlari și a numărului foarte mic de psihologi și psihatri. Noi, copiii, avem nevoie de sprijinul adulților, de sprijinul dumneavoastră./cpodea/schelaru