2024. szeptember 24.

Több mint 190 ország vezetői vannakma jelen New Yorkban, hogy megvitassák az emberiség előtt álló legsürgetőbb kihívásokat

A tanácskozáson az éghajlatváltozástól kezdve az olyan biztonsági válságokig, mint az ukrajnai háború vagy a közel-keleti konfliktus számos témát megvitatnak. Hazánk küldöttségét az ENSZ Közgyűlésen Klaus Iohannis elnök vezeti, aki beszédében a párbeszéd fenntartása mellett érvel majd, amely a regionális és globális biztonság alapvető eleme. A közszolgálati rádió amerikai tudósítója, Alina Stănuță a rádió reggeli hírműsorában számolt be a részletekről:

New Yorkban Klaus Iohannis elnök hangsúlyozni fogja hazánk hozzájárulását a 17 fenntartható fejlődési cél felé való haladás felgyorsítására irányuló globális erőfeszítésekhez egy olyan környezetben, amelyet továbbra is a nemzetközi rendet érintő, egyre inkább semmibe vett szabályokon alapuló komoly kihívások jellemeznek. Az államfő támogatni fogja a többoldalú párbeszéd fenntartását, különösen az ENSZ keretében, amely a regionális és globális biztonság alapvető eleme. Antonio Guterres ENSZ-főtitkár a New York-i eseményt megelőzően hangsúlyozta a többoldalú együttműködés javításának szükségességét.

Antonio Guterres: A 21. század kihívásai hatékonyabb, hálózatos és inkluzívabb problémamegoldó mechanizmusokat igényelnek. A globális intézményekben fennálló súlyos hatalmi egyenlőtlenségeket ki kell igazítani és aktualizálni kell, és ezeknek az intézményeknek az egész emberiség szakértelmére és képviseletére kell támaszkodniuk. A változás nem történhet meg egyik napról a másikra, de már ma elkezdődhet.

Riporter: Az általános viták során a világ vezetői tartanak beszédeket, és hagyományosan Brazília az az ország, amely megnyitja az ENSZ Közgyűlésen elhangzó felszólalások sorát. (Radio România Actualităţi)

Az arany grammjának ára több mint egy százalékkal, 377 lej feletti rekordmagasságra emelkedett

Szintén tegnap felértékelődött a nemzeti valuta az euróval szemben, amelyet a Román Nemzeti Bank 4 lej 97 banival számolt. A lej viszont vesztett a dollárral szembeni értékéből, amelyet közel 4 lej és 48 banin jegyeztek, és ami közel 0,5 százalékos emelkedés a múlt hét végén mért értékhez képest. A svájci frankkal szemben is leértékelődött a nemzeti valuta, a Román Nemzeti Bank (BNR) 5 lej és 26 banis árfolyamon számolta, ami 0,23 százalékkal több az előző jegyzéshez képest. (Radio România Actualităţi)

Az árvíz sújtotta háztartások egyenként 15 ezer lej értékű utalványt kapnak háztartási gépek vásárlására

Ezt Lucian Romașcanu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivője jelentette be a párt Politikai Elnökségének ülésén. Hozzátette, hogy a döntést a két kormánypárt vezetői a legutóbbi koalíciós ülésen hozták meg. Lucian Romașcanu azt is elmondta, hogy a szociáldemokraták Országos Állandó Elnöksége tegnap megvitatta az árvíz sújtotta területek infrastruktúrájának helyreállításához szükséges intézkedéseket. (Radio România Actualităţi)

A Duna vízhozama ott ahol a folyó eléri az országhatárt szeptember 29. és 30. között nem lesz több mint 8000 köbméter másodpercenként

Ezt a romániai Országos Vízügyi Igazgatóság (Apele Române) közölte tegnap. A jelenlegi információk alapján kicsi az esélye annak, hogy az áradások terjedéséből különösebb problémák adódjanak a romániai szakaszon – mondta Ana-Maria Agiu, az Apele Române szóvivője hétfőn a közszolgálati rádiónak. A Hidroelectrica vezérigazgatója, Borbély Károly a maga részéről biztosítékot adott arra, hogy a Duna megnövekedett vízszintje biztonságosan felvehető az országhatárnál. Hozzátette, hogy a nagyobb vízhozam megnövekedett villamosenergia-termelést jelent. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin