Comisia Electorală de la Chişinău a aprobat participarea a 11 candidaţi la alegerile pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova

Comisia Electorală de la Chişinău a aprobat participarea a 11 candidaţi la alegerile pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. În paralel cu scrutinul pentru şefia statului, pe 20 octombrie va avea loc şi un referendum pe tema aderării ţării la Uniunea Europeană. Mai multe informaţii are colega noastră Victoria Cernea, de la Radio Chişinău.

Reporter: Comisia Electorală Centrală a înregistrat astăzi ultimii trei candidați la alegerile prezidențiale, în total fiind înscriși în cursa electorală 11 competitori. Președinta Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat, este favorita scrutinului în 20 octombrie, potrivit analiștilor, care nu exclud victoria acesteia chiar din primul tur.

Principalii săi oponenți sunt fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, susținut de socialiști, și fostul primar al municipiului Bălți, Renato Usatîi. La referendumul proeuropean au fost înscrise 12 partide cu opțiunea DA și două cu opțiunea NU. Majoritatea partidelor susțin ideea integrării europene. Socialiştii boicotează referendumul, comuniștii și un partid din blocul politic afiliat oligarhului Ilan Şor sunt împotriva aderării ţării la Uniunea Europeană.

Recent, secretarul de stat american, Antony Blinken, a avertizat că Rusia va încerca să manipuleze rezultatul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, inclusiv prin televiziunea de propagandă Russia Today, care și-ar coordona activitatea cu serviciile de informații rusești. De asemenea, Statele Unite au impus sancțiuni împotriva unor entități și persoane din Federatia Rusă pentru interferențe în alegerile din Republica Moldova. Cei vizați au orchestrat o campanie de cumpărare de voturi și de susținere a candidaților pro-Kremlin la alegerile din Republica Moldova./schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 24 septembrie