București, Mahmudia, 24 septembrie 2024 – După o săptămână de călătorie pe jos prin Delta Dunării, o ecologistă olandeză spune că legătura cu natura ne poate ajuta să o apreciem și să o protejăm.
Li An Phoa, fondatoarea mișcării Drinkable Rivers, dorește ca râurile lumii să devină atât de sănătoase din punct de vedere ecologic (și, prin urmare, suficient de curate) încât apa lor să poată fi băută. De aceea, în perioada 18 septembrie – 11 octombrie, Phoa și partenerul ei, Maarten van der Schaaf, parcurg trei secțiuni diferite de-a lungul Dunării. În drumul lor, se întâlnesc cu fermieri, elevi, pescari, oameni de afaceri, politicieni și factori de decizie și discută cu aceștia despre viziunea Dunării cu apă bună de băut.
„Am mers timp de șase zile prin Delta Dunării, cea mai vastă zonă umedă a Europei, un loc cu adevărat magic, cunoscut pentru miile de pelicani care trăiesc aici. Ne-am întâlnit cu peste 100 de copii care s-au alăturat programului nostru de știință cetățenească legată de sănătatea râurilor și de felul în care noi, oamenii, o influențăm. Încă o dată am înțeles că atunci când te conectezi la un astfel de loc începi să îl iubești și îți dorești să îl protejezi”, spune Li An Phoa.
La Mahmudia cei doi au făcut teste de calitate a apei din Dunăre, au vorbit cu localnicii despre relația lor cu apa și au mers în jurul incintei renaturate Carasuhat, de unde au adunat și deșeuri împreună cu școlarii mobilizați prin programul Patrula Zero Plastic prin care WWF-România și-a propus să elimine plasticul din natură până în 2030. Componenta educațională a programului Patrula Zero Plastic s-a suprapus cu activitatea de Știință cetățenească prin care Phoa și Van der Schaaf, împreună cu școlarii din localitățile prin care trec, efectuează măsurători zilnice ale Dunării în scopuri științifice. Această experiență educativă implică tinerii în studierea fluviului lângă care trăiesc. Studiul va face parte din programul internațional de știință cetățenească Drinkable Rivers, care permite oamenilor să afle mai multe despre sănătatea râurilor lor. Partenerii locali din România vor continua să utilizeze acest instrument după încheierea călătoriei și vor urmări evoluția stării de sănătate a Dunării.
„În zona umedă Carasuhat am putut vedea amploarea și beneficiile transformării pe scară largă a zonelor agricole în zone umede. Ne-a fost demonstrată importanța pentru diversitatea speciilor, pentru efectul de filtrare pe care îl au mlaștinile, stufărișurile, midiile și scoicile, precum și pentru atenuarea efectelor extreme ale perioadelor secetoase și ploioase”, spune Li An Phoa.
Motivația călătoriei Drinkable Rivers, de a mobiliza oamenii să aibă mai multă grijă de fluviu, este întărită astfel, prin componenta de știință cetățenească.
„Dunărea bună de băut” face parte din proiectul european „Restoration of the Danube River Basin for ecosystems and people from mountains to coast – Danube4all”.
Invitație deschisă
Cei doi călători au pornit pe 18 septembrie de la Jurilovca și vor parcurge, în trei etape, distanța până la Drobeta – Turnu Severin. Orice entuziast al râurilor și orice persoană preocupată de relația oamenilor cu apa e invitată să li se alăture.
Phoa și Van der Schaaf vor explora ce înseamnă Dunărea pentru oamenii care trăiesc de-a lungul fluviului. Pentru a deschide conversația despre Dunăre, cei doi vor fi primiți de localnici, în casele lor.
Jurnaliștii, în special, sunt invitați să îi intervieveze pe cei doi în legătură cu calitatea apei, managementul resurselor de apă și bune practici din alte țări, în acest domeniu.
Puncte de reper ale călătoriei:
26 Sep: Grojdibodu – Ianca
27 Sep: Potelu – Călărași
28 Sep: Călărași – Bechet
29 Sep: Bechet (- Zăval
30 Sep: Zăval – Valea Stanciului
1 Oct: Valea Stanciului – Foișor
4 Oct: Cârna – Bistreț
–
7 Oct: Gogoșu – Țigănași / Izvoru Frumos
8 Oct: Țigănași / Izvoru Frumos – Crivina
9 Oct: Crivina – Hinova
11 Oct: Drobeta-Turnu Severin (eveniment final, deschis reprezentanților presei)
Programul pe zile al călătoriei este publicat pe danube.drinkablerivers.org și poate fi urmărit pe contul de Instagram ‘drinkablerivers’.
Despre Drinkable Rivers
Li An Phoa (născută în 1980) a parcurs aproape 20.000 de kilometri pe jos pentru idealul unei lumi cu râuri din care putem bea (Drinkable Rivers). Li An este ecologistă și filosof al sistemelor integrale. Ea este autoarea cărții Drinkable rivers, when the river became my teacher (Râuri bune de băut, când râul a devenit profesorul meu). Li An apare în filmul documentar care a fost realizat despre călătoria sa de 1.000 de kilometri de-a lungul râului Meuse. Maarten van der Schaaf (născut în 1980) este scriitor și jurnalist. Este coautor al aceleiași cărți.
Despre Danube4All
Proiectul Danube4all urmărește refacerea ecosistemelor de apă dulce din bazinul fluviului Dunărea prin:
- refacererea conectivității râurilor și îmbunătățirea condițiilor pentru ca biodiversitatea să înflorească;
- regenerarea ecosistemelor și soluțiile bazate pe natură care pot ajuta la revitalizarea modului în care interacționăm cu râul
- creșterea participării localnicilor și a companiilor în activitățile de restaurare a râurilor, sporind astfel gradul de conștientizare și consolidarea cunoștințelor acestora.
Proiectul face parte din misiunea „Restaurați oceanul și apele noastre până în 2030”. Proiectul durează 5 ani și va crea un plan de acțiune pentru reconstrucție. El constă dintr-un consorțiu de 48 de parteneri și parteneri asociați din 14 țări europene. Drinkable Rivers este un subcontractant al pertenerului PULSAQUA și colaborează cu parteneri locali precum WWF-România și GeoEcoMar.
Despre WWF
WWF (The World Wide Fund for Nature) este una dintre cele mai importante organizații de conservare a naturii din lume, cu o istorie de peste 60 de ani și prezentă în peste 100 de țări, pe 6 continente. WWF participă activ la conservarea planetei, la reconstrucția ecologică a mediului natural și construiește un viitor în care oamenii trăiesc și se dezvoltă în armonie cu natura. Misiunea WWF este pusă în aplicare prin intermediul programelor de politici și de conservare a naturii, prin consolidarea capacității publice de a acționa în probleme de mediu și prin acțiuni de advocacy, pe lângă companii, pentru reducerea amprentei de carbon.
WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură) face parte din rețeaua WWF și din rețeaua regională WWF-CEE. De două decenii, WWF-România lucrează pentru a opri degradarea naturii și pentru a proteja biodiversitatea. Regiunile prioritare de conservare ale organizației sunt localizate în Maramureș, Transilvania, Carpații de Sud-Vest, Munții Apuseni, lunca și Delta Dunării. Mai multe informații pe wwf.ro.
Informații de contact:
Adrian Lungu, manager comunicare ape dulci, WWF-România, alungu@wwf.ro, 0722 164 132
RADOR – 24 septembrie