Dacă sunteţi supăraţi dimineața, nu ar trebui să beţi niciodată cafea. Cafeaua vă poate afecta organismul într-un mod diferit, în funcție de starea dvs. psihologică. Nutriționiștii avertizează: nu beţi cafea când sunteţi supăraţi.
Chimia stresului
Când omul este nervoas, nivelul de glucoză din organism crește datorită hormonului adrenalină. Este un hormon cu o acțiune secundară care eliberează glucoză din glicogen în ficat, astfel încât să avem energie pentru a ieși din situația de stres. Glicogenul este bateria noastră, depozitul nostru de carbohidrați.
Pe lângă adrenalină în momentul stresului, organismul produce și un alt hormon – cortizolul, care are un efect mai de durată. Una dintre funcțiile sale este de a stimula sinteza glucozei în celule, ceea ce duce și la creșterea nivelului acesteia în sânge. Sensul biologic în îmbogățirea sângelui cu glucoză este de a ajuta în situațiile în care o persoană are lipsă de energie sau trebuie să acționeze urgent (să ia o decizie, să alerge, să supraviețuiască).
Dar atunci când suntem supuşi unui stres, zahărul crește constant şi se eliberează hormonul insulină: rolul său este să livreze zahăr în țesuturi. Dacă are prea multă glucoză, excesul de energie este stocat în depozite de grăsime. Astfel se acumulează excesul de greutate.
Dacă omul nu are activitate fizică, mușchii nu au nevoie de energie, ceea ce înseamnă că glucoza nu este necesară și mușchii nu o absorb. Glucoza continuă să fie în sânge și să dăuneze prin crearea produselor finale de glicație (produse de îmbătrânire) – hemoglobină glicata în exces, colagen, grăsime. Și acest lucru duce la îmbătrânirea pielii, ateroscleroză și tulburări cognitive până la boala Alzheimer.
Stres + cofeină
Dacă bem cafea pe stomacul gol când suntem stresați, nivelul de glucoză creşte mult prea mult. Fiecare dintre vasele de sânge resimte asta. Creșterea glucozei este urmată de o scădere bruscă a acesteia. Vasele de sânge suferă din nou. Experții medicali avertizează că, în concentrații mari, glucoza are un efect toxic direct asupra vaselor de sânge, ceea ce duce la dezvoltarea aterosclerozei. Recomandare – nu neglijaţi un mic dejun echilibrat – astfel glucoza va intra în sânge lin şi fără probleme pentru organism. (www.actualno.com-24septembrie2024)/pmirela
RADOR RADIO ROMÂNIA (24 septembrie)