Revista presei internaționale – 24 septembrie

Actualitatea politică din Europa, războiul din Ucraina și situația din Orientul Mijlociu sunt printre principalele subiecte aflate în atenția presei internaționale.
Imigrația a răsturnat situația politică din Germania, titrează The Telegraph, comentând alegerile din landul german Brandenburg. “Chiar dacă SPD – partidul cancelarului german Olaf Scholz – a câștigat ieri încă un mandat pentru a domina parlamentul statului Brandenburg, e dificil să-l consideri câștigătorul autentic al alegerilor. Laurii ar trebui să le revină în schimb altor două formațiuni, luate la un loc: Alternative für Deutschland (AfD) și Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW). Cu toate că AfD e considerat de extrema dreaptă, iar BSW de extrema stângă, cele două partide se aseamănă mai mult decât sunt dispuse să admită. Ambele sunt anti-establishment, anti-Ucraina și – esențial pentru Scholz și SPD – anti-imigrație. Cum criminalitatea, în special cea comisă de imigranți, a luat amploare în toată țara, ambele partide și-au petrecut vara acuzând guvernul de la Berlin pe tema imigrației. Cu numai 12 luni până la scrutinul general, succesul AfD și BSW la cele două extreme ale spectrului politic german pune o mare presiune pe partidele establishment-ului de la Berlin”. Conform sondajelor, AfD ar ajunge al doilea partid din țară, cu 19%, dacă alegerile ar avea loc acum, iar BSW ar obține 10%. „Dacă aproape o treime din locurile din parlament vor fi obținute de partide anti-imigrație, chestiunea va fi mult mai dificil de ignorat de către celelalte partide”, comentează The Telegraph.
Președintele Volodimir Zelenski prezintă Statelor Unite „planul său de victorie” pentru Ucraina, informează France24. Președintele ucrainean a sosit în Statele Unite într-o călătorie care îl va duce din Pennsylvania la New York, via Washington. El va dezvălui în avanpremieră omologului său american, Joe Biden, și aliaților săi detaliile planului său de pace, descris ca „planul victoriei” asupra Rusiei. Volodimir Zelenski, care a estimat că „toamna aceasta va fi decisivă pentru urmarea” războiului, a anunțat că omologul său american va fi „primul care va vedea în detaliu” propunerile sale pentru încheierea conflictului cu Rusia, pe care el îl numește „planul victoriei”. „Acest război nu se poate încheia decât printr-o pace justă, realizată prin eforturi internaționale. Planul de victorie al Ucrainei va fi pe masa tuturor aliaților noștri”, a spus el. „Obiectivul principal este să întărim Ucraina și să ne protejăm tot poporul”. Se așteaptă ca Volodimir Zelenski să încerce din nou să-l convingă pe Joe Biden să permită Kievului să lovească ținte din Rusia cu arme occidentale cu rază lungă de acțiune, despre care spune că ar putea schimba cursul războiului.
Pe teren, trupele ucrainene de asalt aeropurtate au pătruns într-o nouă zonă din Rusia, anunță armata Kievului, citată de Ukrainska Pravda. Unitățile din Brigada 95 Specială de Asalt Aerian au traversat una dintre secțiunile graniței cu Rusia. Aceasta este a doua operațiune de succes de străpungere a graniței cu Rusia de la începutul operațiunii din regiunea Kursk a Federației Ruse. Forțele ucrainene au postat un videoclip care arată unități de asalt aeropurtate care avansează pe teritoriul Rusiei și primele ciocniri în zona de graniță, unde tancurile ucrainene atacă un punct fortificat rusesc. Armata nu a dezvăluit locația exactă a străpungerii graniței cu Rusia.
Rusia nu va efectua un test nuclear atâta timp cât Statele Unite se abțin de la teste nucleare, a declarat luni adjunctul ministrului de Externe, Serghei Riabkov, citat de agenția de presă TASS. Săptămâna trecută, cotidianul de stat rus Rossiyskaya Gazeta publicase un interviu cu Andrei Sinitsyn, șeful site-ului rusesc de testare nucleară de la Novaia Zemlya, spunând că baza este pregătită pentru reluarea testelor la scară largă. Ryabkov a spus că pregătirile de la Novaia Zemlya au fost întreprinse ca răspuns la acțiuni similare ale Statelor Unite.
La Libre Belgique face un rezumat al situației din Orientul Mijlociu, unde tensiunea este în creștere. Atacuri israeliene în Liban duc la „cel mai greu bilanț dintr-un an de violență”, iar Hezbollah răspunde. Gruparea din Liban a anunțat că a lansat rachete către trei ținte din nordul Israelului, după ce armata israeliană a declarat că a vizat sute de locații ale mișcării islamiste pro-iraniene din Liban. „Ca răspuns la atacurile inamicului israelian care au vizat regiunile de sud și Bekaa”, luptătorii Hezbollah „au bombardat două poziții militare israeliene, precum și complexele industriei militare Rafael”, a arătat Hezbollah într-un comunicat. În același timp, s-a aflat prin intermediul Ministerului libanez al Sănătății că ultimele atacuri israeliene au făcut o sută de morți în Libanul de Sud. „Loviturile israeliene asupra localităților și satelor din sud au făcut 100 de morți și peste 400 de răniți”, inclusiv copii, femei și salvatori, a declarat ministerul într-un comunicat. Acesta este „cel mai mare număr de morți din aproape un an de violență”. Pe de altă parte, surse de la Pentagon, citate de ABC News, au anunțat că Statele Unite vor trimite un număr mic de trupe suplimentare în Orientul Mijlociu, având în vedere escaladarea tensiunilor dintre Israel şi Hezbollah din Liban.
Iranul este gata să înceapă negocierile nucleare în marja Adunării Generale a ONU de la New York, dacă „şi alte părți sunt dispuse”, a declarat ministrul de Externe Abbas Araqchi, citat de Reuters. El a adăugat că o serie de mesaje au fost schimbate prin intermediul Elveției și că s-a emis o „declarație generală de disponibilitate”, dar a avertizat că actualele condiții internaționale fac reluarea discuțiilor mai complicată și mai dificilă decât înainte”. Iranul este încă parte oficial din acord, dar și-a redus angajamentele de a-l onora din cauza sancțiunilor americane reimpuse Republicii Islamice. De la reînnoirea sancțiunilor americane în timpul administrației Trump, Teheranul a refuzat să negocieze direct cu Washingtonul, acționând în principal prin mediatori europeni sau arabi.

(Florin Matei/RADOR RADIO ROMÂNIA)