Spre sfârşitul săptămânii revin ploile

Dimineaţă, debitul Dunării la intrarea în ţară ajunsese la 6.400 mc/s, mult peste media multianuală a lunii septembrie, care este de 3 mii 800 de mc/s (3800 m3/s). Vârful viiturii la intrarea în ţară, pe secţiunea Baziaş, ar urma să se atingă la începutul lunii viitoare, pe 1 octombrie şi va avea o valoare de 8000 mc/s, potrivit datelor actualizate, publicate azi de hidrologi.

Spre sfârşitul săptămânii însă revin ploile, destul de consistente, după cum a anunţat conducerea ANM în şedinţa de astăzi – mai întâi în vest şi nord-vest, apoi se vor extinde în cea mai mare parte a ţării.

Conform datelor de la acest moment, vineri dimineaţă meteorologii vor emite cod portocaliu de precipitaţii, deoarece prognoza arată că, de sâmbătă şi până luni, în sud-vest, sud şi centru se pot cumula local 80-100 de litri de apă pe metrul pătrat. Inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă trebuie să fie gata să anticipeze eventuale probleme, a atras atenţia Raed Arafat:

Raed Arafat: Urmează să vedem cum evoluează situația. Deci asta este partea care poate să aducă alte dureri de cap, și anume viituri surpriză și cantități mari care să cadă că și nowcasting, putem să ajungem în timpul codului portocaliu la un nowcasting de cod roşu. Este o situație care va fi în paralel cu viitura pe Dunăre. Și județele care vor fi sub cod vor trebui să fie în alertă maximă, activarea grupelor operative dacă este nevoie din timp, creșterea gradului de alertă la inspectorate și asigurarea că mijloacele de intervenție bărci, tot, să fie pregătite. Dacă ne va da codul vineri şi va intra sâmbătă, din nou avem timp să ne pregătim dacă avem informații că vor fi zone critice./lalexandrescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 24 septembrie