Piatra-zebră găsită pe Marte nu poate fi explicată de NASA

Roverul Perseverance al NASA aflat pe Marte a descoperit o rocă cu dungi albe și negre, care nu a mai fost văzută până acum pe Planeta Roșie. Această descoperire a „uluit” echipa misiunii.
A trecut aproape o lună de când roverul a început să urce spre marginea craterului Jezero, în căutarea unor roci antice care ne-ar putea oferi informaţii despre istoria marțiană. În timp ce pantele dificile ale zonei au încetinit ascensiunea inițială, progresul vehiculului s-a îmbunătățit mult în ultimele zile. În timp ce conduceau printr-un teren ce nu părea a avea ceva remarcabil, membrii echipei au observat o piatră cu indiciile unei texturi neobișnuite, pe care au numit-o Castelul Freyei. Echipa a planificat o observație multispectrală folosind camera Mastcam-Z pentru a observa mai mai atent înainte de a pleca. Datele au fost descărcate câteva zile mai târziu, când Perseverance părăsise deja zona. Castelul Freyei are aproximativ 20 cm lățime și are un model izbitor cu dungi albe și negre care alternează.
Echipa oamenilor de știință crede că această rocă are o textură diferită de cea văzută înainte în Craterul Jezero și, probabil, pe întreaga planetă Marte. Cunoștințele despre compoziția sa chimică sunt limitate, dar, potrivit primelor interpretări, procesele magmatice și metamorfice ar fi putut crea aceste dungi.
Deoarece Castelul Freya este o piatră liberă care este în mod clar diferită de roca de bază, este probabil să fi venit aici din altă parte, probabil că s-a rostogolit în jos dintr-o sursă mai înaltă. Această posibilitate îi entuziasmează pe cercetători, care speră că, pe măsură ce va continua să avanseze, Perseverance va găsi un afloriment al acestui nou tip de rocă pentru a putea obține măsurători mai detaliate, informează NASA. (www.20minutos.es – 24 septembrie)/rcostea

RADOR RADIO ROMÂNIA (25 septembrie)