Studiul care dezvăluie cât (nu trebuie) să bei într-o săptămână: „Fiecare pahar de alcool crește riscul de cancer”

Alcoolul contribuie la șapte tipuri de cancer. Experții de la Cancer Research UK (CRUK) și National Cancer Institute (NCI) din Statele Unite au efectuat un studiu pentru a înțelege care sunt principalele tipuri de tumori care au legătură cu alcoolul și câte pahare putem bea pe săptămână.
Dacă citiți acest articol cu ​​un pahar în mână, vă sfătuim să îl lăsați jos și să citiți cu atenție înainte de a începe să beți din nou. Conștientizarea publicului cu privire la legătura cauză-efect dintre alcool și cancer nu este atât de mare pe cât ar trebui să fie. În rest, auzim adesea că un pahar de vin roșu la masă este bun pentru inimă, în timp ce un drink poate fi util pentru relaxare. Atenție, însă, deoarece NCI raportează că un singur pahar de alcool pe zi ar crește riscul apariției diferitelor tipuri de cancer. Chiar și dr. Therese Bevers, director medical al Centrului de Prevenire a Cancerului de la MD Anderson, avertizează: „Lucrul important de reținut este că, de fiecare dată când bei, îți crește riscul de cancer”.
Potrivit Ofițerului pentru Statistică Națională, aproximativ 29,2 milioane de adulți din Marea Britanie au declarat că au consumat alcool. Ei reprezintă 57% din populația adultă. În fiecare an, 12.000 de britanici sunt diagnosticați cu cancer corelat cu alcoolul, care provoacă aproximativ 4.2000 de decese. Acestea sunt datele raportate de „The Sun”, care estimează că nu ar trebui să fie prea diferite proporțional cu alte părți ale lumii.
Dacă o femeie bea șapte pahare pe săptămână sau dacă un bărbat bea 14 pahare pe săptămână, riscurile încep să devină semnificative. Potrivit dr. Therese Bevers, această diferență există deoarece alcoolul este procesat mai repede de către bărbați. Aceste cifre, care definesc un băutor moderat, se referă la 350 ml de bere, 145 ml de vin sau un shot de băuturi spirtoase. Riscul de a dezvolta cancer de gură este de 1,8 ori mai mare decât la cei care nu beau, având în vedere că poate avea un efect iritant asupra gurii și gâtului prin deteriorarea și inflamarea celulelor care acoperă zona, făcându-le mai susceptibile la deteriorarea cauzată de substanțe cancerigene, cum ar fi fumul de țigară. Riscul de a dezvolta cancer laringian este de 1,4 ori mai mare decât la cei care nu consumă alcool. Riscul de cancer esofagian este de 1,3 ori mai mare decât la cei care nu consumă alcool. Deoarece alcoolul poate deteriora celulele care acoperă interiorul intestinului, riscul de cancer colorectal este de 1,2 ori mai mare. În sfârșit, vorbim despre cancerul de sân: alcoolul poate crește cantitatea de estrogen din organism și riscul crește de 1,23 ori.
Bărbații care beau 15 sau mai multe băuturi pe săptămână și femeile care beau cel puțin 8 sunt cunoscuți ca mari băutori. În aceste cazuri, riscul de a dezvolta cancer la corzile vocale este de 2,6 ori mai mare. În ceea ce privește cancerul la gură și gât, riscul ar fi chiar de cinci ori mai mare decât în ​​cazul esofagului. Riscul de cancer hepatic (neschimbat pentru consumatorii moderați) este de două ori mai mare decât pentru cei care nu beau, deoarece consumul de alcool pe termen lung poate provoca ciroză hepatică, care la rândul său crește riscul de cancer la ficat. Marii consumatori de alcool au de 1,5 ori mai multe șanse de a dezvolta cancer intestinal și rectal. Alăptarea are un risc de 1,6 ori mai mare. (www.ilmessaggero.it – 25 septembrie)/oavram