Ungaria s-a apărat (Viktor Orbán)

Ungaria s-a apărat și de multe ori ne-am dovedit nouă înşine că Ungaria poate face asta, a declarat marți seara premierul Viktor Orbán la emisiunea „Tények” (Fapte) difuzată de TV2.
Premierul – care a venit la interviu după ce a urmărit apărarea de la Dunaszekcső – a spus: rezultatul final poate fi anunțat, Ungaria-inundație: 1:0, și deși scăderea debitului apei crează uneori probleme, nici acum nu se așteaptă să apară probleme. Scăderea nivelului Dunării s-a accelerat, iar cel mai înalt nivel al apei va părăsi țara cu două zile mai devreme decât era de așteptat, a precizat Viktor Orbán, care a menţionat: cei de la gospodărirea apelor au făcut o treabă fantastică, „jos pălăria”, dar au muncit bine şi soldații și polițiștii.
Premierul s-a referit şi la faptul că aceasta este a cincea inundaţie împotriva căreia a supravegheat apărarea în calitate de premier, însă cooperarea dintre stat și autoritățile locale în timpul apărării a funcționat la maxim.
El a marcat deschiderea barajului de la râul Leitha și eliberarea masei de apă în lacul de acumulare drept un moment emoționant, după cum spunea, aşa ceva nu a trebuit să dispună niciodată.
Premierul a menţionat că cei de la gospodărirea apelor încă mai patrulează, există serviciu de monitorizare, stare de pregătire, dar, în opinia sa, nu vor mai fi probleme.
Premierul a subliniat: Ministrul de interne Sándor Pintér a condus partea operațională a apărării și astfel au trebuit transferați doar patru sute de polițiști. Acest lucru este important, deoarece problema în cazul inundațiilor mari este că, dacă poliția este trimisă în altă parte, acolo pot apărea cu uşurinţă probleme de siguranță publică. Acum nu a fost nevoie de relocarea polițiștilor, au fost mulți voluntari şi le mulţumim şi lor pentru efortul depus, dar și soldații au depus un efort remarcabil, a adăugat Orbán, care a menţionat: în efortul de apărare au contribuit şi deţinuţii, în astfel de cazuri, cei care își ispășesc pedeapsa pentru infracțiuni mai mici sunt selectați şi scoşi din închisori pentru a ajuta la apărare.
Potrivit lui Viktor Orbán, Ungaria are un sistem de apărare foarte bine pus la punct și, dacă compari apărarea cu cea a țărilor vecine, diferența este evidentă.
El a amintit că Ungaria are un sistem de apărare în vigoare de la mijlocul anilor şaizeci, dar apărarea împotriva apei nu urmează sistemul administraţiei publice, iar în caz de inundaţie, noi ne apărăm nu după birocraţie, ci după propria logică a apei și am practicat bine această metodă de la mijlocul anilor 1960. Dacă un profesionist care s-a pensionat în 1968 s-ar întoarce și ar începe să lucreze, ar ști exact ce are de făcut, a menționat Orbán, care a adăugat: acum, că sunt din ce în ce mai puține evenimente neașteptate, tinerii din domeniul gospodării apelor, cu care era în contact, au învățat bine meseria de la oamenii în vârstă.
„Îmi aduc aminte de marea viitură din Tisa: în 2000 i-am văzut pe actualii experți în domeniul apei, care erau mult mai tineri atunci, cărora vârstnicii le-au transmis foarte bine cunoștințele lor”, a spus premierul.
Referitor la infrastructura de inundații, premierul a menţionat că în urmă cu mai bine de o sută de ani barajele erau bine construite în zonele de la sud de Budapesta, însă apărarea este mai dificilă în porțiunile montane ale râurilor.
Menționând dificultățile de apărare de-alungul Dunării, a explicat că „există o oarecare confuzie la Baja”, pentru că acolo sunt insule, dar provocarea profesională serioasă și cea mai dificilă apărare este în cursul de sus al Dunării, în zona ​Cotul Dunării, la Esztergom și Szigetköz. Nu se poate apăra cu baraje preconstruite peste tot, deoarece întotdeauna există tronsoane care trebuie protejate cu baraje temporare, iar apărarea nu este posibilă în zona valurilor.
Răspunzând la o întrebare a moderatorului emsiunii, Viktor Orbán a spus că, la fel ca după ultima mare inundație din 2013, și după cea din acest an, Departamentul pentru gospodărirea apelor va pregăti un raport scris cu experiențele și lecțiile învățate din această apărare.
Ei își vor depune lista şi acum, iar Guvernul va discuta raportul, pe baza căruia vom decide ce lucrări ulterioare sunt necesare, a conchis premierul./rganciu/atataru

https://hirado.hu/belfold/cikk/2024/09/24/orban-viktor-magyarorszag-megvedte-magat