MEDIAPOOL: SUA au aprobat tranzacţia pentru vânzarea a 32 de avioane de vânătoare F-35 către România

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea a 32 de avioane de luptă F-35 către România, preţul tranzacţiei fiind de 7,2 miliarde de dolari. Această ofertă include nu numai aeronavele, ci și motoare și piese de schimb, armament și alte servicii.

„Vânzarea propusă va îmbunătăți capacitatea României de a face față amenințărilor actuale și viitoare, echipând-o în continuare pentru a desfășura misiuni de autoapărare și de securitate regională, îmbunătățindu-şi în același timp interoperabilitatea cu SUA și cu alți membri ai NATO. România nu va avea nicio dificultate să accepte aceste produse și servicii în forțele sale armate”, se arată într-un comunicat al Agenția de Cooperare pentru Apărare și Securitate.

România are în prezent avioane de vânătoare sovietice MiG-21 vechi, modernizate în Israel, iar în urmă cu câțiva ani a decis să achiziționeze 49 de avioane de vânătoare F-16 second-hand din Norvegia și Portugalia. În prezent, armata română a reuşit să achizitioneze şi să folosească 20 dintre aceste avioane, relatează presa română. Primele avioane F-35 pentru România nu vor fi livrate înainte de 2030.

România este membră NATO din 2004, are o graniță de 650 de kilometri cu Ucraina, iar fragmente de drone rusești au aterizat în repetate rânduri pe teritoriul său, când Moscova a atacat porturile ucrainene de peste Dunăre.

În același timp, F-35 este considerat a fi cel mai bun avion de luptă multirol din generația a cincea care poate fi cumpărat. SUA nu își vând avioanele F-22.

În august 2023, Guvernul României a înaintat parlamentului o cerere de aprobare a achiziționării de avioane F-35 Lightning II de generația a cincea, care a reprezentat „primul pas” spre achiziția acestor avioane.

România este al doilea vecin al Bulgariei care cumpără avioane de luptă F-35 din SUA. În acest an, Grecia a primit aprobarea pentru achiziționarea a 20 de avioane. Turcia avea, de asemenea, planuri să cumpere aceste avioane, Ankara participând chiar la programul de fabricare a avionului, dar a fost exclusă după ce a cumpărat sisteme de rachete rusești S-400.

În acest context, Bulgaria a cumpărat 16 avioane de vânătoare F-16 Block 70 la un preț de aproape 4,5 miliarde de leva. Acordul include, de asemenea, piese de schimb, arme și pregătire pentru piloți în SUA.

https://www.mediapool.bg/sasht-odobriha-sdelkata-za-prodazhba-na-32-iztrebiteli-f-35-na-rumaniya-news363332.html

Traducerea: Mirela Petrescu

MEDIAPOOL (Bulgaria) – 25 septembrie