Situaţia a fost analizată ieri la Guvern cu responsabili din toate instituţiile cu atribuţii în astfel de cazuri, iar prefecţii din zonele ce vor fi afectate de ploi abundente au avut o nouă şedinţă cu Ministrul de Interne. O întîlnire similară a fost anunţată şi pentru astăzi după-amiază, când ar urma să se stabilească noi măsuri pentru gestionarea situaţiei. Hidrologii au atras atenţia că ploile vor aduce şi risc de inundaţii pe unele râuri şi vor contribui şi la creşterea debitului Dunării, însă viitura aşteptată săptămîna viitoare nu va crea probleme. Şi de la Brăila, autorităţile spun că nu sunt motive de îngrijorare; au fost în trecut debite ale Dunării şi mai mari, iar liniile de apărare au făcut faţă – relatează corespondenta RRA Gina Bahor:
Reporter: La Brăila, valul de viitură este așteptat de la mijlocul săptămânii viitoare, însă directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor, Laura Satnoianu dă asigurări că nu avem de ce să ne facem griji:
Laura Satnoianu: Se preconizează a ajunge un debit cam de 9.000 metri cubi, ceea ce nu prezintă nici un pericol și nici o provocare pentru noi. Anul trecut, de exemplu, în iunie a fost un vârf de 10.150 și au fost doar câteva sectoare și alea din Insula Mare a Brăilei care au intrat în faza întâi de apărare, faza întâi însemnând să ajungă apa la piciorul digului, la piciorul taluzului.
Reporter: Salariații SGA Brăila monitorizează cursul de apă și digurile din administrare.
Laura Satnoianu: Suntem pregătiți. La noi nu se pun probleme, la Dunăre, la diguri, digurile rezistă.
Reporter: Cel mai mare debit înregistrat la Brăila în ultimii 20 de ani a fost de 15.180m³/sec, cu un nivel al fluviului de 714 cm, în anul 2010./RADOR RADIO ROMÂNIA/amirea