Consiliul Național al Audiovizualului – CNA solicită protecția jurnalistului Mircea Barbu

CNA solicită protecția jurnalistului Mircea Barbu și condamnă decizia Serviciului Federal de Securitate al Rusiei de a deschide dosare penale unor jurnaliști străini, printre care se află și jurnalistul român, corespondent al HotNews,  respectiv, Fletcher Young și Catherine Diss de la televiziunea australiană ABC, care raportează din zonele de conflict dintre forțele ucrainene și cele rusești.

Relatările jurnalistului român, accesibile și în mediul online, sunt realizate cu profesionalism și nu pot fi confundate cu acte ostile de propagandă. Forțele militare angajate în luptă nu trebuie să considere că jurnaliștii care relatează din zone de conflict sunt inamici. Ei trebuie să fie protejați pentru a le permite să transmită publicului informații cât mai apropiate de realitatea din teren. Hărțuirea acestora constituie un atentat la libertatea de informare și la liberul acces la informații de un excepțional interes public.

Legea audiovizualului nr. 504, art. 8, oferă cadrul legal necesar prin care Consiliul decide:

  1. Informarea Ministerului Administrației și Internelor cu privire la situația jurnalistului Mircea Barbu și analizarea urgentă a asigurării protecției acestuia, dat fiind anunțul Federației Ruse, dar și mesajele de mobilizare în rețeaua de comunicații Telegram prin care se propune chiar suprimarea vieții jurnaliștilor care au intrat în Ucraina, inclusiv a domnului Mircea Barbu;
  2. Informarea Comisiilor pentru cultură și media din Senat și Camera Deputaților cu privire la jurnalistul român, în sensul solicitării acestora de a reacționa public, în virtutea atribuțiilor parlamentare existente;
  3. Informarea forurilor europene de protecție a jurnaliștilor cu privire la presiunile și amenințările jurnaliștilor români, de către Federația Rusă.
  4. Transmiterea unei scrisori de protest care va fi adresată ambasadei Federației Ruse la București, scrisoare care va fi, de asemenea publicată.

Consiliul Național al Audiovizualului rămâne ferm angajat valorilor de protecție a jurnaliștilor și a celor care garantează libertatea de exprimare. Gestul Federației Ruse nu face altceva decât să confirme, încă o dată, că regimul totalitar, brutal, bazat pe frică, este preferat în Rusia, în contrast cu drumul democrației europene la care România s-a angajat.

Consiliul Național al Audiovizualului