Sportivii ruși nu sunt admişi în competiţiile internaţionale

Problema revenirii federațiilor naționale din Rusia și din Belarus și admiterea sportivilor acestor ţări în competiții nu a fost inclusă pe ordinea de zi a Congresului Uniunea Internațională de Biatlon (IBU). Biatoloniştii ruși și belaruşi nu vor putea concura în noul sezon internațional nici măcar sub statutul de ‘sportiv neutru individual’, AIN (Athlètes Individuels Neutres). Uniunea Internațională de Biatlon (IBU) a făcut acest anunţ sâmbătă, fiind citată de Agenţia de presă TASS. Congresul IBU se încheie, sâmbătă, la Belgrad. Organizația a menționat că problema revenirii federațiilor naționale din Rusia și din Belarus și admiterea sportivilor ruşi din aceste state la competiții nu a fost inclusă pe agenda zilei reuniunii.
‘Decizia Congresului din 2022 va rămâne în vigoare’, a menționat IBU, ‘ceea ce înseamnă că sportivii ruși nu vor participa la competiții’. ‘Biatloniştii ruși și cei belaruşi au fost privați de oportunitatea de a concura în competițiile IBU, din martie 2022, iar calitatea de membru ale federațiilor naționale a fost ulterior suspendată.
Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a recomandat să se permită sportivilor ruși și belaruşi să concureze sub statut neutru, în 2023, dar niciuna dintre federațiile internaționale de sporturi olimpice de iarnă nu a luat o astfel de decizie.(www.rosbalt.ru – 28 septembrie)/vdraguta

RADOR RADIO ROMÂNIA (29 septembrie)