Autoritățile au evacuat mii de persoane în județele Galați, Vrancea și Vaslui din cauza pericolului de inundații

90 de localități din 27 de județe au avut nevoie de intervenția pompierilor, după ce au fost afectate de ploile căzute ieri. A plouat, de altfel, și în această noapte în țară, mai multe case au fost inundate, zeci de copaci au fost doborâți de vânt și un tronson de cale ferată a fost oprit temporar în județul Hunedoara. De asemenea, aproape 5.500 de persoane au fost evacuate sau s-au autoevacuat din cauza pericolului de inundații în județele Galați, Vrancea și Vaslui, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Județul Galați este și acum cel mai afectat. Acolo, de altfel, este încă în vigoare un cod roșu de ploi torențiale până la ora 9:00. Suntem acum în legătură directă cu corespondenta RRA, Gina Bahor, cu cele mai noi informații din Galați și Brăila. Bună dimineața, Gina!
Reporter: Bună dimineața! La Brăila vă pot spune că a plouat toată noaptea, încă plouă, iar pe parcursul nopții au fost și rafale puternice de vânt. Aseară pompierii au intervenit pentru degajarea a trei copaci căzuţi pe partea carosabilă în localitățile Batogu din comuna Cireșu, în localitatea Ianca și Brăila, în zona de centură a municipiului. Să știți că însă nu s-au înregistrat victime sau pagube materiale. Echipajele INSU Brăila sunt în continuare pregătite pentru a răspunde solicitărilor populației. Galațiul rămâne sub avertizare de ploi torențiale, este frig, sunt 10° și vântul bate în rafale. De teama unor noi inundații, autoritățile gălățene au emis ordine de evacuare preventive, în urma cărora peste 230 de persoane au fost evacuate și relocate în spațiile special amenajate de autoritățile locale. Alte peste 4.600 de persoane au ales să meargă la rude, prieteni, însă au fost și 300 de oameni care au refuzat să își părăsească locuințele, iar autoritățile spun că nu-i pot obliga să plece. Gălățenii din zonele afectate au petrecut noaptea cu spaima unor noi inundații, așa cum a fost în urmă cu două săptămâni. Tot în Galați, astăzi s-au suspendat și cursurile de învățământ din cele 25 de localități.
Realizator: Păstrăm în atenție situația din Galați și Brăila și nu numai. Gina Bahor mulțumesc./RADOR RADIO ROMÂNIA//atataru

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 30 septembrie)