Ministerul Muncii a găsit soluţia ca pensiile persoanelor cu dizabilităţi să fie indexate şi după recalculare

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (1 octombrie) – „Radiojurnal” – Realizator: Nicoleta Turcu – Ministerul Muncii a găsit soluţia pentru ca pensiile persoanelor cu dizabilităţi să poată fi indexate şi după recalculare. Va fi aplicat un indice de solidaritate, a explicat ministrul de resort Simona Bucura-Oprescu, iar măsura ar urma să devină lege cel mai târziu în noiembrie, pentru a putea fi aplicată de la începutul anului viitor.
Simona Bucura-Oprescu: Dacă Legea pensiilor are ca fundament contributivitatea, iar dânşii au stagii de cotizare adecvate încadrării în grad de handicap în care se află, o treime din stagiul complet de cotizare, soluţia pe care am găsit-o este pe principiul solidarităţii – de la cuantumul rămas în plată să venim cu un indice de solidaritate, astfel încât dânşii să beneficieze în continuare de indexarea veniturilor.
Realizator: Persoanele cu dizabilităţi şi mai ales nevăzătorii au protestat imediat după ce au primit deciziile de recalculare, care le reduceau semnificativ pensiile. Şi chiar dacă, potrivit legii, primeau în continuare pensia pe care o au acum în plată, riscau să nu mai benficieze mulţi ani de indexări. În 19 septembrie, câteva mii de persoane nevăzătoare au protestat la guvern, iar premirul Marcel Ciolacu le-a promis atunci că legea va fi completată cu noi forme de sprijin./RADOR RADIO ROMÂNIA/lcoman/asalar