New age youth work:  promoting tolerance through video based methods

 

un proiect Erasmus+ 2023-3-RO01-KA153-YOU-000181744

 

 

Asociația Culturală Atelierul European de Artă a fost constituită cu scopul de a realiza evenimente culturale, științifice și artistice, activități de dezvoltare personală, activități și ateliere creative și artistice care să promoveze și să cultive valorile naționale și europene, care să vină în sprijinul copiilor, tinerilor și adulților de toate vârstele – atât tipici, cât și atipici, și de a construi unele platforme digitale culturale și științifice care să contribuie activ la dezvoltarea culturii romanești, ca parte integrantă a spațiului European.

Cursul de formare „New Age Youth Work: promovarea toleranței prin metode bazate pe video” este unul din pașii pe care i-am făcut în aceste direcții prin care dorim sp ajutăm. Cursul a avut loc la București, România, în iulie 2024 și s-a bazat pe colaborarea a cinci organizații partenere – Asociația Culturală Atelierul European de Artă și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 București (România), Onde (Italia), Euromuevete (Spania) și NECI (Macedonia de Nord).

Prin acest proiect ne-am propus să dezvoltăm abilitățile lucrătorilor noștri de tineret în utilizarea filmului ca instrument de promovare a toleranței și stopării discriminării în rândul tinerilor.

Experiența noastră ne-a învățat că tinerii se implică la un nivel mai profund și au șanse mai mari să participe atunci când îi provocăm cu chestiuni legate de drepturile proprii. Mai mult, totul funcționează mai bine când vorbim astfel încât ei să ne înțeleagă, pe limba lor.

Folosind telefoane mobile și aplicații, crearea și încărcarea videoclipurilor pe rețelele de socializare a devenit modalitatea preferată a tinerilor de a se exprima, de a împărtăși ce simt și gândesc, de a învăța despre lume.

Prin urmare, am văzut un potențial imens în introducerea realizării de clipuri video în combinație cu metode de educație non-formală care promovează toleranța.

 

 

 

 

Obiectivele pe care ne-am propus să le atingem pe parcursul celor 11 luni ale proiectului sunt:

  • Să ajutăm lucrătorii de tineret să-și îmbunătățească alfabetizarea media, dobândind cunoștințe și abilități practice despre cum să folosească o cameră, să facă și să editeze videoclipuri de calitate.
  • Să învățăm lucrătorii de tineret să implementeze cu succes cel puțin cinci metode care combină realizarea de filme și educația non-formală și care să implice tinerii pe temele anti-discriminare și toleranță.
  • Dezvoltarea încrederii în sine și motivarea participanților de a utiliza metode inovatoare bazate pe video în practica lor. Aceștia vor începe implementarea metodelor cu 30 de tineri din fiecare comunitate în cele 6 luni de după tabăra de mobilitate.

 

Beneficiarii proiectului sunt:

  • Principalul grup țintă sunt cei 30 de lucrători de tineret care au beneficiat direct de cursul de formare. Acesta este format din membri ai celor 5 organizații partenere care lucrează activ cu tineri și sunt pasionați să învețe cum să încorporeze metode video participative în munca lor.
  • Un alt grup țintă important în dezvoltarea acestui proiect sunt ceilalți lucrători de tineret din cadrul organizațiilor noastre, care nu au putut participa la curs. Le vom oferi acces la toate materialele din cadrul instruirii – videoclipuri, prezentări, cărți, link-uri etc. Îi vom invita la ateliere pentru a explora resursele din curs, inspirându-i să continue să învețe, să crească și să-și dezvolte metodele de lucru cu tinerii.
  • Unii dintre ei sunt membrii organizațiilor partenere, iar alții sunt tineri care se alătură evenimentelor unice sau atelierelor. Scopul nostru este să implicăm cel puțin 30 de tineri din fiecare țară în ateliere legate de promovarea toleranței și anti-discriminare prin video în cele 6 luni de după mobilitate.

 

Pagina proiectului:

https://normalitate.ro/2024/01/24/new-age-youth-work-promoting-tolerance-through-video-based-methods/

 

Broșura proiectului:

https://normalitate.ro/2024/08/24/promoting-tolerance-through-video-based-methods-brosura-proiectului/