2024. október 2.

A mai kormányülés napirendjéről

Tekintettel a téli hónapok közeledtére a kormány a mai ülésen több intézkedés elfogadását tervezi az országos villamosenergia-rendszer működésének biztonságával kapcsolatban. Várhatóan döntenek továbbá a szükséges tüzelőanyag-készletek és a víztározók feltöltéséről. A közszolgálati rádió tudósítója, Petruța Obrejan a reggeli hírműsorban így ismertette a részleteket:

A miniszterek ma megvitatják az országos energiarendszer működésének biztonsági és védelmi szintjével kapcsolatos intézkedéseket, valamint a 2024. november 1. és 2025. március 31. közötti időszakban a szükséges tüzelőanyag-készletek és a tározókban lévő vízmennyiség eléréséhez szükséges intézkedéseket. A kormány emellett több minisztérium, köztük a környezetvédelmi, közlekedési, fejlesztési, mezőgazdasági és a pénzügyminisztérium költségvetésének kiegészítéséről szóló határozattervezetet is elemezni fog. A kormány költségvetési tartalékalapjából egyes közigazgatási-területi egységek számára elkülönített összeg esetleges átcsoportosításának lehetőségét is megvizsgálják. Napirenden lesz továbbá a kormány főtitkársága által készített feljegyzés az Európai Unió szolidaritási alapjához való hozzáférés lehetőségéről, a Romániát idén ősszel sújtó árvízkatasztrófákat követően. A miniszterek tájékoztatást kapnak a román elnökválasztás, a szenátusi és a képviselőházi választások előkészítésének és megszervezésének állásáról is. (RADOR – Románia Rádió)

Razziáznak a rendőrök

Ma délelőtt több mint 100 házkutatást tartanak az ország egész területén. A rendőrség kábítószer-kereskedelemmel, gyermekpornográfiával, adócsalással, valamint erdészeti, fegyver- és veszélyes anyagokkal kapcsolatos bűncselekmények ügyében indított nyomozások során tartja szükségesnek az eljárást. Az akciók célja továbbá az okozott károk megtérítése és a jogtalanul szerzett vagyontárgyak lefoglalása. Ugyanakkor országszerte razziákat tartanak az erőszakos utcai bűncselekmények megelőzése és leküzdése érdekében is. (Radio România Actualităţi)

Bővül a göngyöleganyagok visszaváltásának az infrastruktúrája

A RetuRO nevű garancia-visszatérítési rendszer kezelője tegnap Prahova megyében felavatta a hetedik regionális csomagolásszámláló és -válogató központot. A csaknem 6000 négyzetméteres területen elhelyezkedő, a legmodernebb technológiával felszerelt központ 120 zöld munkahelyet teremt helyben. A prahovai központban több mint 820 millió csomagolást lehet majd anyagtípusonként válogatni és feldolgozni. Augusztusban Romániában 533 millió csomagolóanyagot váltottak vissza, ami az abban a hónapban forgalomba hozott összes csomagolóanyag mintegy 80%-a. Az elkövetkező időszakban a returo infrastruktúrája bővülni fog, három további központot fognak felavatni Suceavában, Biharban és Konstancán. (Radio România Actualităţi)

Újraválasztották a jegybank-elnököt

Mugur Isărescut a Román Nemzeti Bank (BNR) elnökét tegnap a parlament újabb öt évre megerősítette a jegybank élén. Ezt a tisztséget 1990 óta tölti be, egy rövid, egyéves megszakítással, amikor miniszterelnök volt. Mugur Isărescu a világ leghosszabb ideje hivatalban lévő jegybankelnöke. A törvényhozásban tartott meghallgatásokon Isărescu elmondta, hogy a BNR célja az árstabilitás biztosítása a gazdasági növekedés visszafogása nélkül.

Mugur Isărescu: Esetünkben 2,5%, plusz/mínusz 1%-os mozgástérrel, a gazdaság jobban fejlődik, jobbak az esélyek a makrogazdasági stabilitásra és a fenntartható, hosszú távú gazdasági növekedésre is. Célunk, ahogyan a múltban is, hogy az árstabilitást a pénzügyi stabilitás veszélyeztetése nélkül biztosítsuk.

A jegybank parlament által megszavazott igazgatótanácsában Leonardo Badea első kormányzóhelyettes, Florin Georgescu és Cosmin Marinescu kormányzóhelyettesek is helyet kaptak. Szintén tegnap a törvényhozás hét teljes jogú tagot nevezett ki a Nemzeti Bank Tanácsába és új tagokat az biztosításfelügyelet (ASF) igazgatótanácsába. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR RADIO ROMÂNIA