Într-un cuplu, cu cât femeia câștigă mai mulți bani, cu atât crește „riscul” despărțirii, potrivit unui studiu

Cuplurile în care femeia contribuie mai mult la venitul comun decât partenerul ei de sex masculin prezintă „un risc mai mare” de separare, potrivit unui studiu prezentat luni de Institutul Național de Studii Demografice (INED). „Cuplurile în care ponderea venitului adus de femeie este mai mare de 55% sunt mai instabile decât alte cupluri, în mod semnificativ”, cu un „risc de separare” mai mare cu 11 până la 40% față de cuplurile cu venituri egale, potrivit acestui studiu realizat pentru prima dată în Franța și publicat în iunie în „European Journal of Population”. „Și riscul despărțirii crește odată cu ponderea femeii în totalul veniturilor” cuplului, precizează studiul.
Potrivit studiului realizat pe un eșantion care reunește date de la aproape un milion de cupluri, reprezentative pentru populația franceză, în perioada ianuarie 2011 – ianuarie 2017, acest „risc crescut” de separare se observă atât în ​​rândul cuplurilor căsătorite, cât și în parteneriatele civile sau pur și simplu la cei care locuiesc împreună și este mai important în rândul celor cu venituri mai mici. Însă, echilibrul dintre venituri nu are aceeași influență în funcție de tipul de cuplu: în căsătorie, contribuția preponderentă a bărbatului este „stabilizatoare”, în timp ce egalitatea veniturilor îndeplinește acest rol în rândul cuplurilor „în coabitare”. Influența veniturilor este mai puțin importantă în rândul cuplurilor aflate într-un parteneriat civil.
Dintre cuplurile studiate, cel mai important venit rămâne asigurat de bărbat în 49,3% din cazuri, 20,5% au venituri egale, iar în 13,7% femeia este principalul contributor. Venitul cuplului este asigurat integral de femeie în două cupluri din 100 și de bărbat în 14,5% din cazuri. Studiul indică „apariția unui nou echilibru egalitar” spre care evoluează „profilul ‘cuplului stabil’ „, chiar dacă riscul de separare rămâne „întotdeauna mai scăzut în rândul cuplurilor” unde bărbatul este principalul furnizor a veniturilor.
Autorii estimează că „totuşi, rata mai mare de separare care persistă în rândul cuplurilor în care femeia este principala generatoare de venit indică în mod clar că abaterea de la norme este greu de acceptat chiar și în țări precum Franța, unde angajarea femeilor este ridicată și susținută prin politicile familiale”, conchid autorii. (www.lefigaro.fr – 30 septembrie)/rcostea

RADOR RADIO ROMÂNIA (2 octombrie)