Iulia Navalnaia a primit Premiul Vanguardia Awards

Văduva politicianului rus de opoziție Aleksei Navalnîi a primit premul internațional Vanguardia Awards. Premiul a fost înmânat Iuliei Navalnaia de către prim-ministrul Spaniei, Pedro Sánchez.
„Acest premiu înseamnă mult pentru mine. Este o uriaşă responsabilitate să continuu activitatea soțului meu, Aleksei Navalnîi, pentru că știu că mulți dintre susținătorii săi cred în viitorul democratic al Rusiei”, a afirmat Navalnaia, atunci când a primit premiul.
Ceremonia de premiere, organizată de unul dintre cele mai mari ziare din Catalonia, La Vanguardia, a avut loc la Barcelona. Premiile Vanguardia Awards recunosc realizările remarcabile din diferite domenii ale societății.
În afară de Iulia Navalnaia, alte șase persoane au primit premii la Categoriile Dezvoltare Durabilă, Antreprenorul Anului, Inovație și Ştiință, Dezvoltare Urbană, Cultură și In Memoriam.
În urma anunţului făcut de autoritățile ruse cu privire la decesul lui Navalnîi într-o colonie penală din Districtul Iamalo-Neneţk, în luna februarie 2024, Iulia Navalnaia a anunţat că va continua activitatea desfăşurată de soțul ei. Asociații opozantului și văduva acestuia cred că Aleksei Navalnîi a fost ucis.
Iulia Navalnaia conduce Consiliul de Supraveghere al Fundației Internaționale Anticorupție, FBK, fondată de asociații lui Navalnîi din străinătate.
La începutul lunii iulie 2024 a devenit cunoscut faptul că Iulia Navalnaia va conduce organizația internațională pentru drepturile omului Fundația pentru Drepturile Omului (HRF), preluând conducerea de la un alt opozant rus care trăiește în străinătate, Garry Kasparov.
În iulie, Tribunalul Basmannîi din Moscova a emis un mandat de arest ​în lipsă pe numele Iuliei Navalnaia, sub acuzația de participare la activitatea unei comunităţi extremiste. Rosfinmonitoring a adăugat-o pe Iulia Navalnaia în Registrul „teroriştilor şi extremiştilor” din Rusia./vdraguta/ilapadat

(www.severreal.org – 2 octombrie)