Ministrul investițiilor, Adrian Câciu, a prezentat în finalul ședinței de guvern măsurile luate și stadiul PNRR

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (2 octombrie) – „Radiojurnal” – Realizator: Mihaela Enache – Cardurile pentru alimente ale persoanelor din categorii defavorizate vor fi încărcate cu o nouă tranșă de 250 de lei la mijlocul acestei luni – a anunțat miercuri ministrul investițiilor și proiectelor europene, Adrian Câciu. El a precizat că în a doua jumătate a lui octombrie va începe să se deruleze și programul de acordare a voucherelor pentru sisteme fotovoltaice și baterii de stocare a energiei astfel produse destinate consumatorilor vulnerabili – până la 10.000 de euro pe gospodărie – pentru a-și asigura astfel consumul de electricitate fără costuri ulterioare. În conferința de presă de la finalul ședinței de guvern de miercuri, ministrul Adrian Câciu a fost întrebat și în legătură cu stadiul celei de-a treia tranșe de plată din PNRR, despre care a spus că răspunsul Comisiei Europene este așteptat în perioada imediat următoare.
Adrian Câciu: Sunt trei jaloane care au rămas în discuție cu Comisia Europeană. Ne așteptăm acolo la o plată parțială. Vom avea șase luni la dispoziție privind reglementarea acelor probleme și, evident, însoțite de decizii politice. Nu am primit încă răspunsul. Așteptăm această informare, această scrisoare oficială, mai probabil că o vom avea săptămâna viitoare, dar nu aș vrea să anticipez.
Realizator: Ministrul investițiilor și proiectelor europene a exclus miercuri o posibilă amânare a termenului până la care guvernul trebuie să prezinte planul de reducere a deficitului bugetar. Adrian Câciu nu a dat detalii despre măsurile care vor fi incluse în acest plan, explicând că urmează negocieri cu autoritățile de la Bruxelles.
Adrian Câciu: Acest plan pe șapte ani vine cu o serie de reforme care, de altfel, n-ar trebui să surprindă pe nimeni. Ele sunt prinse în Planul Național de Redresare și Reziliență. Este doar un calendar activ pentru ca acele reforme să fie realizate. Din ce știu și din ceea ce se va întâmpla, sper să se întâmple, pentru că cred că suntem o coaliție de oameni responsabili, până în 15 octombrie acest plan va fi pus pe masa coaliției, aprobat și trimis la Comisie. Este un plan, până la urmă, generic. Este prima evaluare pe care o trimitem, după care vor fi, evident, negocierile tehnice cu Comisia, care pot dura până în aprilie 2025, când va fi, de fapt, ultima ajustare din partea Comisiei cu privire la toate statele membre. Nu e România singura țară care este într-o procedură de deficit excesiv./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/ilapadat