Patrioții pentru Europa au intentat un proces împotriva excluderilor de la președințiile comisiilor de specialitate ale PE

Grupul Patrioții pentru Europa în Parlamentul European (PE) a intentat un proces la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, solicitând anularea deciziilor luate în comisiile de specialitate ale PE, care exclud membrii fracțiunii din toate funcțiile de responsabilitate, președinte și vicepreședinte ale comisiilor, a informat, marți, grupul politic.
Potrivit unui comunicat postat pe rețelele de socializare, grupul Patrioții pentru Europa dorește ca rezultatele alegerilor organizate democratic în statele membre să se reflecte în toate organele de conducere ale Parlamentului European fără discriminare. „Nici mai mult, nici mai puțin”, susţine grupul.
Potrivit comunicatului, patrioţii sunt al treilea grup politic ca mărime în PE, dar spre deosebire de fracțiunile mult mai mici, ei nu au primit nicio funcţie de vicepreședinte sau chestor parlamentar, nicio funcţie de președinte de comisie sau de vicepreședinte.
Aplicarea excluderii totale încalcă mai multe articole din regulamentul de procedură al Parlamentului European, respectiv articolul 34, potrivit căruia la începutul legislaturii Conferința președinților, care coordonează activitatea comisiilor, trebuie să depună eforturi pentru a conveni asupra unor proceduri care să reflecte diversitatea politică a instituției. Iar, potrivit articolului 219 al PE, diversitatea Parlamentului European trebuie să se reflecte și în comisiile și delegațiile de specialitate, în organele de decizie, precum și în componența președinției fiecărei comisii de specialitate, se mai precizează în comunicat, care mai spune: Decizia de a exclude automat și sistematic pe europarlamentari din toate funcțiile de responsabilitate, pur și simplu, din cauza opiniei lor politice și pentru că aparțin grupului Patrioții pentru Europa încalcă, printre altele, articolul 10 din Tratatul privind Uniunea Europeană și articolul 21 din Carta drepturilor fundamentale a UE. Caracterul discriminatoriu al deciziilor încalcă principiul, conform căruia toți reprezentanții Parlamentului UE își pot exercita pe deplin mandatul primit de la alegători./rganciu/gpodea

(MTI – 2 octombrie)