România, prezentă la Summitul Francofoniei de la Paris în perioada 2-6 octombrie 2024

Festivalul și Concursul Internațional George Enescu, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Festivalul Național de Teatru și alte importante manifestări de muzică, artele spectacolului și cinematografie

 vor reprezenta România la Satul Francofoniei din Paris sub motto-ul

La Roumanie, j’en ai envie!”

Ministerul Culturii susține prezența României în Village de la Francophonie / Satul Francofoniei, în contextul Summitului Francofoniei de la Paris, participare care se va centra în jurul marilor festivaluri internaționale de muzică, artele spectacolului și cinematografie. Între festivalurile prezentate la Paris publicului larg se numără Festivalul Internațional George Enescu, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Festivalul Național de Teatru, Transilvania International Film Festival – TIFF, Festivalul Internațional de Teatru Shakespeare de la Craiova, Classix Festival, Euphonia Festival, IconArts Festival and Academy, Festivalul de Film Anonimul, The Jazz Cave Festival, CellEAST Festival.

Village de la Francophonie / Satul francofoniei este organizat în perioada 2-6 octombrie 2024 în CENTQUATRE-PARIS, un sit arhitectural excepțional și istoric dedicat inovației și creației cu impact internațional, iar intrarea la evenimente este liberă. În Satul Francofoniei / Village de la Francophonie, țările participante au oportunitatea de a-și face cunoscute culturile, patrimoniile și societățile în fața publicului larg.

Festivalurile de muzică, artele spectacolului, cinematografie și culturi tradiționale din România oferă perspective noi și povești care reflectă diversitatea și complexitatea experienței umane. Aceste evenimente creează contextul în care artiștii și publicul explorează noi viziuni de încurajare a dialogului intercultural, sunt spațiul de întâlnire și reînfrumusețare a sufletului uman prin povești universale. Industriile creative din mediul privat aduc inovația în lumea artei prin crearea de intersecții între muzică și noile tehnologii, între artă și educație, creează punți de legătură între diverse culturi și comunități.

Este atât o onoare, cât și o plăcere să vă invităm să explorați cultura diversă a României prin prezența noastră la Village de la Francophonie. Sub tema „La Roumanie, j’en ai envie!”, ne propunem să vă oferim o fereastră deschisă către diversitatea culturală și creativitatea bogată a României, o națiune în care tradiția întâlnește inovația și unde creativitatea înflorește prin muzică, teatru, film și arte, favorizând dialogul și colaborarea internațională.

Participarea României reprezintă o reafirmare a apartenenței noastre la valorile francofone de pace și inovație. Într-o lume din ce în ce mai interconectată, cultura este o punte care ne aduce împreună și ne ajută să construim o societate mai armonioasă și mai incluzivă.

Ca ministru al Culturii, vă doresc o experiență minunată la standul României, unde veți avea ocazia să descoperiți bogăția scenei noastre culturale printr-o varietate de activități. Fiecare eveniment este conceput pentru a evidenția spiritul de inovație și creativitate care definește peisajul artistic al României.

Raluca Turcan, Ministrul Culturii

Printre evenimentele ce vor avea loc în Satul Francofoniei / Village de la Francophonie, se numără și „Consultații poetice„, un proiect proiect produs de Théâtre de la Ville – Paris, după o idee de Emmanuel Demarcy-Mota, cu participarea a doi actori ai Teatrului Național “Radu Stanca” din Sibiu și a doi actori de la Teatro della Pergola.  De la prima carantină instituită în 2020, peste 200 de artiști francezi și internaționali s-au reunit sub conducerea lui Demarcy-Mota pentru a oferi consultații poetice, mai întâi prin telefon, apoi în spațiul public, în spitale, școli, universități și centre sociale. O consultație poetică este o conversație individuală de 20 de minute cu un artist. Începe cu o întrebare simplă: „Ce mai faci?” Pe baza răspunsului, o poezie, un dans sau o muzică este propusă de artist sub forma unei „consultații poetice” care este citită sau interpretată. Proiectul conceput de regizorul Emmanuel Demarcy-Mota a fost prezentat cu mare succes în 2023 la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și va fi prezentat în Satul Francofoniei/ Village de la Francophonie din Paris, în 3 octombrie 2024, de la 12:00 la 14:00 și de la 15:00 la 18:00.

Sâmbătă, 5 octombrie 2024, de la ora 11:30, va avea loc în Salle 200 din cadrul CENTQUATRE-PARIS, un concert de excepție susținut de Orchestra de Cameră Radio alături de violonistul Valentin Șerban, câștigător al Concursului Enescu, ediția a XVII-a.  

Programul evenimentului cuprinde lucrări de Enescu, Silvestri, Mendelssohn, Saint-Saëns și Bartók. Programul propus urmează un fir logic al legăturilor directe și indirecte care duce spre același pol: George Enescu.

Valentin Șerban se va altura orchestrei în calitate de solist-lider de orchestră, pentru un concert de tip play-conduct/joué-dirigé: aceasta implica o colaborare strânsă între membrii ansamblului, care trebuie sã fie atenți la indicii subtile date de cel care conduce și sã fie foarte receptivi unul la celălalt pentru a menține coerența și sincronizarea interpretării. Play-conduct/joué-dirigé subliniază, ideea de a crea muzică împreună, într-un mod colaborativ și interdependent, färă a depinde de un dirijor.

Biletele sunt gratuite și se pot rezerva aici: https://festivalfrancophonie2024.org/evenements/concert-roumanie-orchestre-de-chambre/

Violonistul Valentin Șerban este marele câștigător al Premiului Secțiunii de vioarã a Concursului Internațional George Enescu, ediția a XVII-a. Dirijorul Cristian Mandeal afirmă despre Valentin Serban că „dispune de o cunoaștere completă a instrumentului în profunda sa intimitate. Face parte dintre acei puțini aleși pentru a se realiza ca solist concertist aducätor al unui spirit de prospețime și autenticitate.”

Activitatea Orchestrei de Cameră Radio a însemnat o îmbinare între înregistrările speciale de studio – destinate transmisiilor radio – și prezența pe podiumul de concert. Sub bagheta unor importanți dirijori români, precum Constantin Silvestri, Mendi Rodan, Constantin Bobescu, Carol Litvin, Ludovic Bács, Cristian Brâncuși, Orchestra de Camera Radio a abordat un repertoriu foarte vast și diversificat, de la baroc sau clasicism la muzica secolului XX. Un aspect esențial în strategia de management a acestei orchestre îl constituie promovarea tinerilor dirijori și interpreți români.

Tot sâmbătă, 5 octombrie 2024, de la ora 14:00, în spațiul AGORA ÉCURIE va avea loc Panelul Festivalul Internațional George Enescu, motor de promovare a muzicii universale și model de cooperare între culturi; Cooperarea culturală franco- română, Teatrul ca Vector de Identitate Francofonă: Perspective Românești și Internaționale.

Prin prezența în Satul Francofoniei / Village de la Francophonie, România își propune, așadar, să evidențieze puterea transformatoare pe care Cultura și Arta le dețin în construirea unei lumi mai unite și mai frumoase.

Standul României la Village de la Francophonie este un proiect cultural finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.

Organizator: ARTEXIM, instituție în subordinea Ministerului Culturii