2024. október 3.

A 2006-ban született romániai fiatalok utazási igazolványba részesülhetnek az Európai Unió területén a „DiscoverEU” programnak köszönhetően

Azok, aki utazási igazolványba szeretnének részesülni, regisztrálniuk kell az Európai Bizottság ifjúsági portálján és válaszolniuk kell a közösségi térrel kapcsolatos öt kérdésre, illetve egy pótkérdésre. A fiatalokat válaszaik alapján rangsorolják és a 35 000 nyertest e ranglista szerint értesitik. Az igazolványok egy hónapos utazási lehetőséget biztositanak és a nyertesek 2025 márciusa és 2026 májusa között élhetnek e lehetőséggel. Minden nyertes választhat konkrét európai úti célt, vagy inspirálódhat a „DiscoverEU” kulturális útvonal segitségével, amely összeköti a különböző kulturális célpontokat. Ezek között emlithetőek az európai kulturális fővárosok, az UNESCO vagy az európai örökség helyszínei. Az ingyenes utazásokon túl a nyertesek egy kártyát is kapnak kedvezményekkel és ajánlatokkal, amit a szálláshelyeken, étkezéskor, a kulturális helyszínekre való belépéskor vagy egyéb szolgáltatások  esetén vehetnek igénybek.Ahhoz, hogy biztosabbak legyenek abban, hogy mit tehetnek és hova utazhatnak, a fiataloknak segitenek az  Erasmus+ nemzeti ügynökségei is, amelyek tájékoztató találkozókat szerveznek. A fogyatékkal élő fiatalok további támogatást kapnak, igy kísérővel utazhatnak. Az Európai Bizottság 2018-ban indította útjára a fiatalok ingyenes utazási programját, és eddig több mint 300 ezren részesültek e kedvezményben. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.03)

A megelőzhető beteségek korai diagnózisa és a halálozások száma tekintetében Románia 10 évvel van lemaradva

Románia egyre több pénzt szán az egészségügyre, de a megelőzhető beteségek korai diagnózisa és a halálozások száma tekintetében 10 évvel van lemaradva, nyilatkozta Radu Gănescu, a Krónikus Betegek Koalíciójának elnöke. Egy rendezvényen hangsúlyozta, előrelépés tapasztalható, de olyan betegek is vannak, akiknek nincs lehetőségük megvásárolni a gyógyszereket és a betegség súlyosbodásával, sokszor szövődményekkel térnek vissza a kórházba. Radu Gănescu szerint az egészségügyi rendszer legnagyobb kiadása a kórházakban van, és jó lenne csökkenteni a kezelések költségeit és növelni azok elérhetőségét. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.03)

Megkezdődött a zsidó újévi ünnep

Ma van az 5 785. zsidó újév második napja, amely a Ros Hásáná megünneplésével kezdődött a tegnap, napnyugtakor, és holnap estig tart.A hagyomány szerint ez alkalommal kiértékelik az elmúlt évet és felidézik a divinítással szembeni felelősséget. A Romániai Zsidó Hitközségek Szövetségének főrabbija, Rafael Shaffer elmondta, hogy 5 784 évvel ezelőtt teremtette az Isten az első embert, Ádámot, aki kísértésbe esett, evett a tiltott gyümölcsből és emiatt elítélték, tettét megbánta, Isten elfogadta bűnbánatát és megbocsátott neki. Ez egy zsidó ünnep, de úgy tekintünk rá, mint az egész emberiség ítéletének napjára. Imádkozunk az  emberiség jólétéért, békéjéért és életéért. Az ítélet napja, de mégis az ünneplés napja. Nálunk az a szokás, hogy Ros Hásáná estéjén az étkezés kezdetén egy szelet almát mézbe mártunk és elfogyasztása előtt elmondjuk azt az imát, hogy „Isten adjon jó és édes évet. Igy legyen a Földgömb minden lakójának, szép és édes éve”, fűzte hozzá Rafael Shaffer.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG  10.03)

Nehézségekkel küzdenek a kis- és középvállalkozások

Az idén a romániai kis- és középvállalkozások (kkv) vívják a legnagyobb csatát a növekedésért vagy akár a túlélésért, ez derült ki egy online reklámügynökség elemzéséből. A Romániai  kis- és középvállalkozások országos tanácsa szerint ezen vállalatok legnagyobb problémája az infláció, a tisztességtelen verseny és a növekvő bérköltségek. A fizetésképtelenségi kérelmek számának csaknem 10 százalékos növekedése az első félévben tavalyhoz képest egyértelműen jelzi a helyi üzleti környezet gazdasági nehézségeit, mutat rá a tanulmány. Ezért a legtöbb kkv számára az online reklám az értékesítés és az üzleti növekedés fő vektora, tekintettel a korlátozott marketing költségvetésre. De ezen a területen is éles a verseny és sok helyi cég a nemzetközi szereplők vagy a tisztességtelen gyakorlatokat is alkalmazó cégek nyomásával szembesül.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.03)

Példátalan helyzet alakult ki Lugoson, amely polgármester és alpolgármester nélkül maradt

A két városvezető lemondott – a polgármester 2022-ben, mig az alpolgármester júniusban, igy a Városházát a titkár vezeti, akinek azonban korlátozott a jogköre. Ilyen körülmények között Temes megye prefektusa, Mihai Ritivoiu felkérte a jelenlegi önkormányzati képviselőket, hogy sürgősen üljenek össze és válasszanak a mandátum utolsó napjaira egy új alpolgármestert. Kifejtette: az új polgármester és az új Helyi Tanács beiktatása több napot vesz igénybe, mert a mandátumok érvényességét a bíróság ellenőrizi, a határidőket pedig nem lehet megisettetni.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.03)
Rozália Gănciulescu, RADOR RADIO ROMÂNIA