De mai multă vreme, un nou conflict armat ocupă prima pagină a ziarelor străine, acesta adăugându-se unui conflict deja existent – cel dintre Ucraina și Rusia. În consecință, situația de pe arena internațională devine tensionată, iar zăngănitul armelor se face astfel tot mai auzit.
În Orientul Mijlociu, războiul dus de Israel împotriva militanților din cadrul mișcărilor islamiste Hamas și Hezbollah pare să ia o turnură tot mai periculoasă. “Principalele întrebări care se pun acum sunt: cât de mult se va extinde conflictul și dacă Statele Unite vor fi implicate mai direct în apărarea Israelului”, titrează cotidianul american The New York Times. Același ziar consideră că „rămâne pericolul unor războaie mai mari, care, odată începute, necesită ani întregi pentru a putea fi potolite. Apoi, prezența armelor nucleare, a rachetelor balistice, precum și instinctul de a agrava o situație crează un amalgam deosebit de toxic”, observă același ziar. În cotidianul francez Le Monde, titlurile unor articole sunt și ele alarmante: „În Liban, 1 milion de evacuați, iar țara se află în plin haos” sau: „Între Israel și Iran, teama unui război regional”.
Presa israeliană lansează și ea semnale de alarmă: „Opt soldați israelieni și-au pierdut viața ]n sudul Libanului”, titrează cotidianul Ha’aretz. Dar, referitor la moartea liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, același ziar menționează că „armata israeliană urmărea de 18 ani asasinarea acestuia”.
Apoi, pe plan internațional, Israelul este cât se poate de categoric. Două ziare israeliene, The Times of Israel și The Jerusalem Post anunță că „secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a fost declarat ‚persona non grata’ în Israel, iar anunțul a fost făcut de ministrul israelian de externe, Israel Katz”. Motivul? „În declarația sa, Guterres a evitat să precizeze numele Iranului atunci când s-a referit la atacul cu rachete asupra Israelului și nu a condamnat fără echivoc această agresiune”, notează The Times of Israel. Dar, după cum aflăm din ziarul iranian Tehran Times, vinovații pentru conflict sunt alții. Ziarul îl citează pe liderul spiritual al Iranului Ayatollahul Ali Khamenei, care, miercuri dimineață, ar fi spus că „problemele din regiune se datorează Statelor Unite și unor țări europene care, deși pretind că sprijină pacea, sunt principala sursă de instabilitate”.
Dar actualul conflict din Orientul Mijlociu nu a putut lăsa în umbră conflictul armat din apropierea României, respectiv, cel dintre Rusia și Ucraina. Ziarul britanic Financial Times anunță că, ieri (2 octombrie), „Rusia a reușit să cucerească Vuhledar, un oraș de importanță strategică din Ucraina”. De altfel, știrea este confirmată și de ziarul moscovit Pravda, care precizează că, „la primăria orașului, a fost arborat drapelul rusesc, iar autoritățile ucrainene au recunoscut cucerirea”. Și, se pare că armata rusă își va spori din nou rândurile. Din ziarul moscovit Kommersant, aflăm că „președintele Putin a semnat un decret potrivit căruia inculpaților li se poate retrage răspunderea penală în cazul în care ar fi mobilizați sau dacă semnează un contract de serviciu militar”./adanga
(Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR)