2024. október 4.

A Román Légierő szállítja haza a Libanonban tartózkodó román állampolgárokat 
Újabb 74, veszélyeztetett helyzetben lévő román állampolgárt és elsőfokú családtagjaikat – többségében nők, gyermekek, egészségügyi problémákkal küszködők és magas kockázatnak kitett személyek – szállítanak haza a Román Légierő egyik repülőgépével Libanonból – tájékoztat külügyminisztériumi (MAE) forrásokra hivatkozva a román média. nA visszatelepítés a péntek reggeli, Románia által a libanoni civil lakosság számára felajánlott humanitárius segély kézbesítése keretében zajlott. A külügyminisztérium szerint a 74 személyt, Románia Bejrúti Nagykövetségének munkatársai és a tárca Gyorsreagálású Egységének két mobil konzuli csapata segítette az utazási okmányok kiállításában és az összes szükséges beszállási formai követelmény teljesítésében. Ezen kívül, a helyi illetékes hatóságoknál is ők jártak el a repülés biztonságos lebonyolítása érdekében. Az országba érkező román állampolgárok és családtagjaik érkezését követően a belügyminisztérium veszi kézbe az ügyet. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.04)
Románia humanitárius segélyszállítmányt küldött Libanon civil lakosságának
Románia élelmiszerekből álló humanitárius segélyszállítmányt küldött pénteken Libanon civil lakosságának. A kormány közleménye szerint a péntek reggel elindított segélyszállítmány küldéséről a Marcel Ciolacu kormányfő vezetése alatt csütörtök este ülésező országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) döntött. A határozatot a CNSU a közel-keleti biztonsági helyzetre tekintettel fogadta el, amely humanitárius válsághoz vezetett a Libanoni Köztársaságban is – közölte a kormány.  Az élelmiszereket légi úton szállítják Libanonba a védelmi minisztérium egyik gépével. A küldetésben a DSU Polgári Védelmi Főigazgatóságának két összekötő tisztje is részt vesz. Románia továbbra is betartja kötelezettségvállalásait, és csatlakozik a nemzetközi közösséghez, amely szolidaritást vállal a súlyos vészhelyzetben lévő államokkal – hangsúlyozta közleményében a kabinet. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.04)
A fővároson kívül, Konstanca és Brassó megyében száll meg a legtöbb hazai és külföldi turista
 Közel 5 százalékkal többen vették igénybe a romániai turisztikai célú szállásokat év elejétől augusztus 31-ig, mint tavaly ugyanebben az időszakban, derül ki a statisztikai hivatal adataiból. Bár nőtt a vendégéjszakák száma is, a szálláshelyek kihasználtsága alig volt magasabb. Konstanca, Bukarest és Brassó megye voltak eddig a legnépszerűbb helyek, és az is kiderül a statisztikából, honnan jöttek a legtöbben hozzánk. A turisztikai szálláshelyeken – beleértve a kiadó apartmanokat és szobákat – 2024. január 1. és augusztus 31. között összesen 9,839 millió érkezőt regisztráltak, ami 4,8%-os növekedést jelent 2023 azonos időszakához képest – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) pénteken közzétett adataiból. Az összes érkezők számából 83,8%-ot tettek ki a romániai turisták, míg a külföldi turisták 16,2%-ot. Az év első nyolc hónapjában a turisztikai szálláshelyeken (beleértve az apartmanokat és a kiadó szobákat is) regisztrált vendégéjszakák száma 21,322 millió volt, ami 4,1%-kal több, mint 2023 hasonló időszakában. A vendégéjszakák teljes számából a román turistáké 84,5%-ot, a külföldi turistáké 15,5%-ot tett ki. 2024 első nyolc hónapjában a romániai turisták átlagos tartózkodási ideje 2,2 nap volt, a külföldi turistáké pedig 2,1 nap. A turistaszállások nettó kihasználtsága a 2024. január 1. és augusztus 31. közötti időszakban 31,8%, ami 0,3 százalékponttal magasabb az előző év azonos időszakához képest. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.04)
 Lelőttek egy tűzifáért induló román férfit a bolgár határőrök 
Egy román férfit lelőttek a bolgár határőrök, miután megpróbált illegálisan átkelni a Dunán. A Teleorman megyei sérült súlyos állapotban van. A bolgár határőrök azután lőtték le, hogy csütörtök este egy másik falubelijével szekéren próbált átkelni a Dunán tűzifáért. Az incidens egy teleormani falu közelében történt. A bolgár rendőrök több figyelmeztető lövést adtak le, majd a két férfi közül az egyiket lelőtték. A sérültet egy alexandriai kórházba szállították.
A vele tartó másik férfi még Bulgáriában van, ahol az államhatár illegális átlépésének kísérlete miatt indult vizsgálat ellene. Romániában is hasonló vizsgálatot folytatnak majd. A két férfi tűzifáért indult Bulgáriába (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.04)
Andrei Demeny, RADOR