5 noiembrie, ultima zi de depunere a candidaturilor la prezidenţiale

Vom afla astăzi lista completă a candidaților la alegerile prezidențiale din noiembrie, înscriși oficial în cursă. 10 candidați au depus până acum listele cu cel puțin 200.000 de susținători, iar astăzi, în ultima zi de înregistrare, președintele PSD, Marcel Ciolacu, și liderul partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, sunt așteptați și ei să ajungă la Biroul Electoral Central. Relatează Andrei Șerban.
Reporter: Până astăzi, Biroul Electoral Central a înregistrat următoarele candidaturi pentru alegerile prezidențiale: George Simion – AUR, Elena Lasconi – USR, Nicolae Ciucă – PNL, Diana Șoșoacă – SOS România, Kelemen Hunor – UDMR și independenții Mircea Geoană și mai puțin cunoscutul Călin Georgescu. Judecătorii de la Biroul Electoral Central au respins cererea lui Miron Cozma, care a dorit să se înscrie în cursa electorală. El a venit la BEC și a spus că vrea să folosească listele de susținători pe care le-a strâns în 2019, atunci când s-a răzgândit și nu a mai vrut să candideze. I s-a spus că acest lucru nu se poate face, că acele liste sunt sigilate și nimeni nu mai poate umbla la ele și că pentru actualele alegeri trebuiau strânse semnături noi. Din acest motiv, decizia BEC a fost de a i se respinge cererea.
Ieri și-au depus listele de susținători și candidaturile independenții Cristian Diaconescu și Ana Birchall și din partea Partidului Național Conservator Român, europarlamentarul Cristian Terheș.
Astăzi și-au anunțat intenția de a veni la BEC pentru a înregistra candidaturile la prezidențiale: liderul PSD, Marcel Ciolacu și președintele Forțat Dreptei, Ludovic Orban, după ce va primi sprijinul unei alianțe electorale de dreapta.
De altfel, tot astăzi este ultima zi când cei care doresc și au liste de susținători pot să se înscrie în cursa pentru Palatul Cotroceni.
Realizator: Tot astăzi, Curtea Constituțională urmează să se pronunțe asupra contestațiilor privind candidaturile Dianei Ivanovici Șoșoacă de la SOS România, a independentul lui Mircea Geoană și a liderului PNL, Nicolae Ciucă.
Calendarul electoral prevede că în data de 10 octombrie candidaturile admise rămân definitive și sunt afișate pe pagina Biroului Electoral Central. Două zile mai târziu va avea loc stabilirea ordinii de înscriere în buletinul de vot. /RADOR RADIO ROMÂNIA//avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI , 5 octombrie