Ultimele evoluţii din Orientul Mijlociu

Mișcarea șiită libaneză Hezbollah a afirmat în această dimineață că este angajată în lupte pe teren cu soldații israelieni în sudul Libanului. Între timp, noi explozii s-au auzit la periferia sudică a Beirutului, potrivit agențiilor de știri. La Teheran, liderul suprem iranian ayatollahul Ali Khamenei a avertizat ieri că aliații săi, în principal Hezbollahul libanez și Hamasul palestinian, vor continua lupta împotriva Israelului. Corespondentul nostru Ion Știubea are ultimele evoluții.
Reporter: Conform unor surse israeliene, Iranul a intensificat în ultimele zile aprovizionarea cu arme a organizației Hezbollah, provenind din depozitele sale din Irak și Siria. Acesta a fost motivul pentru care aviația militară israeliană a bombarat un punct civil de trecere la granița dintre Siria și Liban, folosit de milițiile pro-iraniene pentru contrabanda cu arme, după ce alte opt puncte de trecere controlate de Hezbollah au fost distruse cu prilejul altor atacuri ale aviației militare israeliene.
Odată cu atacarea punctului civil de trecere de la granița siriano-libaneză, aviația israeliană a distrus și un tunel situat în aceeași zonă şi deservind același scop. Contrabanda cu arme a continuat și în timpul bombardamentului israelian.
Pe de altă parte, în Israel se întărește opinia că succesorul desemnat al fostului lider Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost într-adevăr omorât în bombardamentul de ieri din cartierul Dahyia, situat în sudul Beirutului. Este vorba de Hashim Safi al-Din, vărul lui Nasrallah, împreună cu care și-ar fi pierdut viața și alți reprezentanţi Hezbollah din sistemul de informații al organizației. /RADOR RADIO ROMÂNIA//avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI, 5 octombrie