2024. október 7.

Eldőlt, hogy kik indulhatnak az elnökválasztáson

Vasárnap este a Központi Választási Iroda az utolsó benyújtott akták elemzése céljából összeült, és 10 jelölést elutasított, kilencet pedig elfogadott. Összesen 16 jelöltet vettek fel az elnökválasztási versenybe. A jelöltek listáját a jövő héten, október 10-én véglegesítik, miután benyújtják a többi kötelező dokumentumot, a nyilatkozatokat arról, hogy a jelöltek a Securitate munkatársai vagy kollaboránsai voltak-e vagy sem, valamint a jelöltek vagyon- és érdekeltségi nyilatkozatát. Az elnökválasztás első fordulóját november 24-én, a másodikat december 8-án tartják. Az elnökválasztási kampány hivatalosan október 25-én kezdődik. (Radio România Actualităţi)

Újabb kincstárjegyeket bocsát ki a pénzügyminisztérium

Ezek a hónap végéig megvásárolhatók. Olyan pénzügyi eszközről van szó, amellyel a kormány alapvetően a lakosságtól vesz fel kölcsönt a költségvetési hiány finanszírozására és az államadósság törlesztésének átütemezésére, cserébe pedig kedvező, biztonságos és adómentes kamatokat biztosít. A közszolgálati rádió reggeli hírműsorában Adriana Leu riporter így ismertette a részleteket:

A Tezaur államkötvények futamideje 1, 3 vagy 5 év, a kamatláb pedig 5,85%, 6,6%, illetve 7% – jelentette be a pénzügyminisztérium. Az év eleje óta az államkincstár Tezaur néven tíz kibocsátást hajtott végre, amelyekben több mint 240.000 személy vett részt, így több mint 12 milliárd lej értékben fektettek be. A kamat éves, a kibocsátási tájékoztatóban meghatározott feltételek szerint fizetendő. Az értékpapírok átruházhatók és előre is visszaválthatók. A Tezaur állampapírokat online vásárolhatják meg a szaktárca honlapján regisztrált magánszemélyek, de kaphatóak az államkincstárban és a postahivatalokban. A minisztérium honlapján, az mfinanțe.ro oldalon gyakorlati útmutatót találnak azok, akik a Tezaur-programon keresztül szeretnének megtakarítani. A hét végéig, október 11-ig tart a Fidelis államkötvény-kibocsátás is, amely a lejben megnevezett (denominált) kötvények esetében akár 7%-os, az euróban denomináltak esetében pedig 5%-os kamatot kínál. (Radio România Actualităţi)

A parlament e heti napirendének fontosabb pontjai

A kábítószerrel való visszaélés elleni küzdelem és megelőzés, valamint a szociális munkások fizetésének emelése az a két törvénytervezet, amelyet ezen a héten vitat meg a Parlament. A közszolgálati rádió tudósítója, Alexandra Cristea így számolt be a részletekről.

A május 3-át a kábítószer-fogyasztással kapcsolatos kockázatok tudatosításának országos napjává nyilvánító törvénykezdeményezés a képviselőházba kerül megvitatásra, miután a szenátus egyhangú szavazással elfogadta. A törvényjavaslat célja a félretájékoztatás és az egészségügyi kockázatok jelzése. A kezdeményezők hangsúlyozzák a kábítószer-fogyasztással kapcsolatos veszélyek megvitatásának és a jelenség megelőzésére és leküzdésére alkalmas legjobb megoldások meghatározásának fontosságát. A képviselők emellett megvitatják azt a törvénytervezetet is, amely előírja, hogy a személyi asszisztensek fizetésemelésben részesüljenek, hogy fizetésük elérje az ország bruttó minimálbérének szintjét. Jelenleg a személyi asszisztensek az egyetlen olyan személyzeti kategória, amelynek fizetése nem éri el ezt a küszöböt, ami diszkriminatív. A javaslatot eredetileg a szenátus plenáris ülésén vitatták meg, elutasító jelentéssel, de a kormánypárti szenátorok támogatták a kezdeményezést, ami végül kedvező szavazást eredményezett. A szenátusban viszont egy olyan törvénytervezetet vitatnak meg, amely lehetővé tenné a romániai egyetemeknek, hogy tanulmányi programjaikat kiterjesszék Európán kívüli országokra is, és fogadjanak diákokat ezekről a területekről, ezt a modellt más országokban már alkalmazzák. (Radio România Actualităţi)

Árvízveszélyre figyelmeztetnek a meteorológusok

Galati megyében a Geru és a Chineja folyókra vonatkozó narancssárga árvízvédelmi riasztás 10:00 óráig van érvényben. Tegnap délután a múlt hónapban elárasztott Cudalbi településen egy heves felhőszakadás aggasztotta az embereket, és a Galați megyei vészhelyzeti felügyelőség (ISU) tájékoztatása szerint három udvar került víz alá, és a tűzoltók beavatkoztak a víz eltávolítása érdekében. Az eső áradásokat és patakokat képezett, amelyek egy megyei bekötőúton zúdultak át. Délig az Olt, a Ialomița, a Siret, a Prut medencéjében lévő vízfolyásokra és a Dobrudzsában lévő folyókra továbbra is érvényben marad a sárga kód, a meteorológusok pedig még egy órán át fenntartják a heves esőre vonatkozó figyelmeztetést Dobrudzsa, Észak- és Északkelet-Munténia, Nyugat-, Közép- és Dél-Moldva, valamint Délkelet-Erdély területén. (Radio România Actualităţi)

Ervin Székely, RADOR RADIO ROMÂNIA