2024.október 8.

Főhajtás a Hámász egy évvel ezelőtti terrortámadásának áldozatai előtt

Az október 7-i tragikus terrortámadás áldozatainak emlékére ma a képviselőházban tartanak megemlékezést. Az eseményt sajtótájékoztató előzi meg, amelyen különleges izraeli vendégek vesznek részt: a Hamász-támadás túlélői és olyan polgárok, akik családjukat vesztették el ebben a véres tragédiában. A román kormány szervezésében megtartandó megemlékezésre Marcel Ciolacu miniszterelnököt, Lior Ben Dor, Izrael bukaresti nagykövetét, minisztereket, magas rangú állami tisztviselőket, diplomatákat, nagyköveteket és parlamenti képviselőket várnak. (Radio România Actualităţi)

Munkahelyeket ajánlanak felsőfokú végzettséggel rendelkezőknek

Az őszi állásbörzét az Országos Foglalkoztatási Hivatal (ANOFM) 2024. október 11-én rendezi meg országszerte több mint 60 helyszínen. Az akció elsősorban a diplomásoknak szól, de életkortól és szakképzettségtől függetlenül bárki részt vehet, aki munkát keres. A szervezők tájékoztatása szerint a rendezvényen részt venni kívánó munkáltatóknak a területükön működő munkaügyi kirendeltségekkel kell felvenniük a kapcsolatot az állásajánlatok meghirdetése érdekében. Az álláskeresés iránt érdeklődők az anofm.ro honlapon tájékozódhatnak arról, hogy Bukarestben és országszerte hol zajlik a rendezvény. (Radio România Actualităţi)

Európai pénzek érkeznek Romániába a környezetvédelmi technológiák modernizálására

Az Európai Bizottság jóváhagyta a Románia által kért állami támogatási programot, amelynek keretében a kormány 500 millió euróval támogatja az országban a bioüzemanyag-előállításba történő beruházásokat. A finanszírozás a Modernizációs Alapból közvetlen támogatás formájában érkezik, és olyan fejlett üzemanyagok előállítására vonatkozik, mint a bioetanol, a repülőgép-üzemanyag és a hidrogénezett növényi olaj, azzal a céllal, hogy csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását. A támogatás, amely csak 2025. december 31-ig nyújtható, segíteni fogja a megújuló energiaforrások fejlesztésének felgyorsítását, és így hozzájárul az Unió környezetvédelmi és energetikai célkitűzéseihez. (Radio România Actualităţi)

Ismét razziáznak a rendőrök

Ma reggel a hatóság emberei több tucat házkutatást tartanak Bukarest, Ilfov és Dâmbovița több településén. Az akciót folyamatosan elkövetett zsarolás, uzsorakamat szedése és bántalmazás bűncselekmények ügyében szervezik. A nyomozás részeként 30 személyt visznek be kihallgatásra az otopeni-i rendőrkapitányságra. A nyomozás során a rendőrök több gyanúsított bűncselekményét dokumentálták, kezdve azzal a bejelentéssel, amely egy olyan személy esetleges bántalmazásáról szólt, aki nem fizette ki egy pénzösszeg összes kamatát. (Radio România Actualităţi)

Ortodox egyházi rendezvényen mutatják fel Szent Parascheva ereklyéit Iaşi-ban

Ma reggel az ortodoxok által szentként tisztelt Parascheva ereklyéit kivitték a iaşi-i metropolita székesegyházból, és egy különleges baldachinban helyezték el, hogy a zarándokok megkoszorúzhassák. A körmenetben több ezer hívő vett részt, akiknek többsége tegnap óta a moldovai fővárosban tartózkodik. A zarándokok többsége a Bukarest melletti Voluntariból érkezett, akiket több mint 200 autóbusz hozott. A Iaşi-ba tartók Szent Panteleimon ereklyéit is tisztelhetik, amelyeket az Athosz-hegyi Szent Pál kolostorból hoztak. A két szentet a szegények és a betegek védőszentjeként tartják számon. (Radio România Actualităţi)

Véglegesítette jelöltlistáit az RMDSZ

Az RMDSZ vezetősége kolozsvári ülésén jóváhagyta a parlamenti választásokon induló jelöltek listáját. A listákon az ifjúsági szervezet tagjai, valamint olyan közösségek képviselői is szerepelnek majd, amelyeknek önmagukban esélyük sem lenne arra, hogy parlamenti képviselőt állítsanak – tudósította a közszolgálati rádiót Claudiu Pădurean riporter.

Székely Ervin, RADOR