Universitatea din București va acorda titlul de Doctor Honoris Causa profesoarei Barbara Cassin, una dintre cele mai influente femei din lumea filosofiei mondiale

București, 8 octombrie 2024. Universitatea din București va acorda, în cadrul unei ceremonii care se va desfășura joi, 10 octombrie 2024, distincția de Doctor Honoris Causa profesoarei Barbara Cassin, una dintre cele mai influente femei din lumea filosofiei mondiale. Evenimentul de acordare a înaltei distincții va avea loc începând cu ora 14:30, în Sala Senatului Universității din București (Șoseaua Panduri nr. 90, București).

Președinte al Consiliului Administrativ al Collège International de Philosophie, profesoara Barbara Cassin a marcat la nivel mondial dezvoltarea filosofiei, dar și a filologiei prin lucrări de impact global, cu efecte asupra disciplinelor conexe din aria științelor umaniste și a științelor sociale în egală măsură.

Este coordonatoarea „Vocabularului European al Filosofiilor, lucrare care a reunit, în 10 ani de muncă, un colectiv de peste 150 de experți, acoperind aproximativ 15 limbi europene, în care peste 4.000 de termeni specifici sunt analizați etimologic, istoric și disciplinar. Două dintre lucrările importante ale Barbarei Cassin au fost traduse în limba română: „Vocabularul european al filosofiilor” (fr. Vocabulaire européen des philosophies), traducere coordonată de Anca Vasiliu și Alexander Baumgarten, (Polirom, 2020) și „Elogiul traducerii” (fr. Éloge de la traduction), tradus de Bogdan Ghiu (TACT, 2024).

De asemenea, profesoara Barbara Cassin este una dintre vocile notabile din mediul științelor umaniste care militează pentru a înțelege subtilitatea fiecărei limbi în a propune o gândire filosofică aparte și pentru conștientizarea orizonturilor de intraductibilitate specifice. Este membră a delegației franceze la UNESCO, care i-a încredințat, în 2009, responsabilitatea dezvoltării unei rețele a femeilor din filosofie. De altfel, de formație profesională elenistă și germanistă, profesoara Barbara Cassin a investit întreaga sa carieră în evaluarea rolului pe care traducerile textelor filosofice îl au în înțelegerea diferențelor culturale dintre societăți, iar cercetările sale au adus o contribuție excepțională în sfera filosofiei limbajului, observând îndeaproape impactul relației dintre multilingvism și multiculturalism.

Profesoara Barbara Cassin a primit, în 2012, din partea Academiei Franceze, Marele Premiu pentru Filosofie (Grand Prix de Philosophie), a devenit cetățean de onoare al orașului São Paulo, Brazilia, și a fost decorată în gradul de cavaler al Legiunii de Onoare a Republicii Franceze (Légion d’honneur) în 2014. În 2018 a fost aleasă membră a Academiei Franceze și a devenit a cincea femeie care a primit medalia de aur din partea Centrului Național Francez de Cercetări Științifice.

Acordarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universității din București profesoarei Barbara Cassin este un semn de recunoaștere a prestigioasei sale activități științifice la nivel internațional.

Pentru mai multe detalii:

Bogdan Oprea, dr.

purtătorul de cuvânt al Universității din București

telefon: 0722 766 641

e-mail: bogdan.oprea@unibuc.ro