2024. október 9

A RADOR Hirügynökség megszerezte az első nemzetközi elismerését

A RADOR Radio Románia Hirügynökség első alkalommal szerzett nemzetközi elismerést, amely az év elején létrehozta a „Romania Check” hamis információt ellenőrző csoportot. Az október 4-én és 5-én Párizsban megrendezett Frankofónia Csúcstalálkozón a francia médiapartnerek fontos konzorciuma számos díjat ítélt oda tényellenőrző újságírásért, francia nyelvű cikkek szerzőinek. Ezek közül az egyiket – a politikai nyilatkozatok ellenőrzéséért járó díjat – a RADOR Hirgynökség vehette át. A zsűri szempontja az ellenőrzött téma relevanciája, a hamis információk viralitása és az ellenőrzési technika volt. A RADOR Hirügynökség komoly szerepet kíván vállalni a dezinformáció elleni küzdelemben, hogy a közvélemény is az ellenőrzött, pártatlan és teljes körű hírekből részesülhessen.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.10)

A kormány az alkotmánybírósági törvény módosításán dolgozik

A kormány tervezetet készit az alkotmánybíróság törvényének módosítására, hogy a választási versenyből kizárt jelöltnek legyen lehetősége az alkotmánybírák döntése elleni fellebbezésre, amelyet a  Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszékhez kell benyújtania, közölte Marcel Ciolacu miniszterelnök a szerdai kormányülés előtt. A miniszterelnök bejelentése azt követően hangzott el, hogy az alkotmánybiróság úgy döntött, Diana Şoşoacă, az S.O.S. Románia párt elnöke nem indulhat az elnökválasztásokon. A döntés végleges és maximális feszültséget szült a szociáldemokraták és a liberálisok között. A liberálisok úgy vélik, hogy az alkotmánybiróság döntése mögött a Szociáldemokrata Párt (PSD) áll.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.10)

Az AUR vezetője megküldte a bizalmatlansági indítvány benyújtásához szükséges támogató aláírásokat az USR elnökének

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) vezetője, George Simion megküldte a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) elnökének, Elena Lasconinak a Marcel Ciolacu vezette kormány elleni bizalmatlansági indítvány szövegét és ennek benyújtásához szükséges támogató aláirásokat, közölték az AUR kampányközpontjában. George Simion elmondta: Az összegyűjtött aláirásokat és az inditvány szövegét Lasconi asszony rendelkezésére bocsátjuk, mégha nem is parlamenti tag, a mi aláírásaink az USR aláírásaival együtt elegendőek a bizalmatlansági indítvány elindításához. Az inditványt már hétfőn ismertethetjük a parlamentben és szerdán szavazhatunk róla, amennyiben van érdeklődés és nem egy politikai játszma. Elena Lasconi kedden tett felhivást a politikai erőkhöz, hogy támogassák a bizalmatlansági indítványt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.10)

Románia 16 szavazóhelyiséget alakit ki Moldova Köztársaságban sorra kerülő elnökválasztásokra

Románia 16 szavazóhelyiséget alakit ki Moldova Köztársaságban sorra kerülő elnökválasztásokra és az Európai Unióhoz való csatlakozásáról szóló népszavazásra, amelyet október 20-ra terveznek. Victor Chirilă, Moldova Köztársaság bukaresti nagykövete kijelentette: Moldova Köztársaság több alkalommal is kifejezésre jutatta az Európai Unióhoz való csatlakozási törekvését, mely folyamatot 2030-ig leszeretne zárni. Mint hozzáfűzte, Románia ez irányú támogatása döntő fontosságú. A román közszolgálati rádiónak adott interjúban elmondta, hogy a népszavazáson adott határozott „IGEN” válasz esetén Kisinyóv nem vár semmi jót Oroszország reakciójaként. „Romániának köszönhetően ma nagyobb bizalommal tekintünk a jövőbe, a szabad, demokratikus jövőbe és ami polgáraink számára a legfontosabb az a fejlődés. Úgy gondolom, hogy október 20-a az a fontos lépés, amelyet együtt fogunk megtenni e célkitűzés felé”, hangsúlyozta Victor Chirilă.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.10)

Az idei év első kilenc hónapjában 6 százalékkal volt nagyobb a személygépkocsi-regisztrációk száma Romániában

Az idei év első kilenc hónapjában 6%-kal növekedett a Romániába bejegyzett autók száma, 2023 azonos időszakáhiz képest. A teljesen elektromos autók viszont drámai, 37%-os csökkenést könyvelhettek el, mely tendencia az egész Európai Unió szintjén megfigyelhető. Ezzel szemben az emberek egyre több, két energiaforrású rendszerre alkalmazható semélygépkocsikat kezdtek vásárolni, amelyek az energiaforrástól függetlenül és párhúzamosan is működnek, magyarázza Dan Vardie, az Gépjárműgyártók és Importőrök Szövetségének elnöke. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.10)

Rozália  Gănciulescu, RADOR