Revista presei internaţionale – 9 octombrie

RADOR (9 octombrie) – Conflictul israeliano-palestinian din Orientul Mijlociu continuă să atragă atenția internațională, mai ales având în vedere că o aplanare a acestuia nu se întrevede nici pe departe.
„Marți, Israelul și militanții palestinieni din mișcarea Hezbollah au rămas angajați într-un schimb dur de focuri”, titrează cotidianul american The Washington Post. Același ziar mai anunță că „armata israeliană a trimis noi trupe de infanterie pe teritoriul Libanului”. Ziarul israelian Ha’aretz afirmă că, ieri (8 octombrie), „militanții Hezbollah au lansat peste 100 de rachete asupra orașului Haifa, din nordul Israelului, în vreme ce armata israeliană a bombardat Beirutul, capitala Libanului”. În privința reacției internaționale pe tema conflictului, tot Ha’aretz consideră că „președintele Franței, Emmanuel Macron, a făcut o greșeală” și că „recentele sale dispute cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, nu fac decât decât să îi ofere premierului israelian și mai multă muniție”. În opinia aceluiași ziar, „Macron a subminat capacitatea singulară a țării sale de a găsi o soluționare pașnică a problemelor din Liban”. În ziarul francez Le Monde, „ministrul israelian al apărării dă asigurări că Hezbollah a rămas o organizație fără șef” și că, „probabil, Hashem Saffiedine, considerat drept succesor al defunctului Nasrallah, ar fi fost și el ucis”. Apoi, din Iran, cotidianul Tehran Times relatează că, „potrivit unor surse bine informate, armata iraniană a pregătit cel puțin zece scenarii de ripostă în eventualitatea unui atac din partea Israelului”. În același ziar, prim- vicepreședintele iranian Mohammad Reza Araf a subliniat că „nicio amenințare din afară nu va abate țara de la atingerea obiectivelor sale strategice”.

Deși ar părea umbrit de actualul conflict din Orientul Mijlociu, războiul dintre Rusia și Ucraina a rămas și el pe prima pagină a ziarelor. „O rachetă supersonică a lovit o zonă din jurul unei importante baze aeriene ucrainene”, titrează cotidianul britanic The Guardian. Același ziar mai adaugă că, „potrivit unui anunț al Moscovei, în avansul lor spre Pokrovsk, un punct de importanță strategică, forțele ruse au ocupat și Grodivka, o localitate mai mică”. Și tot legat de Ucraina, ziarul moscovit Pravda pomenește declarațiile unui fost consilier al lui Leonid Kucima, președinte al Ucrainei în perioada 1994 – 2005, care susține că, „în cazul în care Kamala Harris ar deveni președintă a Statelor Unite, Ucraina va rămâne în afara structurilor NATO, deoarece admiterea sa ar schimba radical geopolitica mondială or, Rusia nu poate permite aceest lucru”. Apoi, un alt ziar rusesc, Nezavisimaia gazeta, îl citează pe premierul ungar, Viktor Orbán , care ar fi spus că „Ucraina nu poate câștiga războiul pe câmpul de luptă”. Iar ziarul rusesc Kommersant îl menționează pe ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, care a susținut că, „dacă Occidentul va permite forțelor ucrainene să folosească rachete cu rază lungă de acțiune, răspunsul Mosvocei nu va întârzia să apară”.
Și în sfârșit, prezent la Strasbourg, același premier Viktor Orbán pare sigur de victoria în alegerile din SUA a republicanului Donald Trump. “Dacă Trump revine, vom deschide sticle de șampanie”, le-a declarat el reporterilor prezenți la sediul Parlamentului European din Strasbourg, citat de publicația americană Barron’s. Cât despre sesiune, în cotidianul bruxellez La libre Belgique, o europarlamentară afirmă că “Orbán va veni aici pentru a-și prezenta adevărul așa cum îl vede el, iar din păcate, tot mai mulți se îndreaptă spre Orbán și spre prietenii lui or, noi vrem să prevenim asta”. După care, tot La libre Belgique conchide: “Mulți se tem că această săptămână parlamentară se va transforma într-un Orbán-Show”. (Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR)/adanga/ilapadat