„Jurnaliștii și actorii politici – tentații, angajamente și cenzuri deontologice” este tema care reunește la Oradea în zilele de 11 și 12 octombrie 2024 peste 50 de cercetători, profesori și jurnaliști. Este cea de-a noua ediție a seriei de conferințe internaționale „Mass-media în post-comunism”, organizată de Universitatea din Oradea.
Participanții au fost salutați în deschiderea lucrărilor de rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, de decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării din Oradea (FIRISPSC), prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa, de directorul departamentului de profil al FIRISPSC, prof. univ. dr. habil. Gabriela Goudenhooft. Moderatorul întâlnirii a fost conf. univ. dr. Florin Ardelean, care, împreună cu lect. univ. dr. Ioan Laza, au organizat toate cele nouă ediții academice de înaltă ținută.
Comunicările în plen au conținut două conferințe speciale, a prof. univ. dr. habil. Radu Carp, de la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București („Măsuri active. Unde trasăm granița între fals și adevăr în contextul provocărilor cu care se confruntă media în relația cu actorii politici”) și a prof. univ. dr. Marian Petcu, de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, împreună cu Aurelia Perșinaru, de la Biblioteca Națională a României („Evoluții ale presei partidelor politice din România”).
După-amiaza va continua cu lucrările pe secțiuni.
Conferința este organizată și găzduită de Universitatea din Oradea și coorganizată de Universitatea din București și Universitatea de Stat din Moldova. (Carmen Ionescu)
(RADOR RADIO ROMÂNIA – 11 octombrie)