Revista presei internaționale – 11 octombrie 2024

Turneul european al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski este urmărit cu atenție de presa internațională. După ce a participat la Dubrovnik, în Croația, la cel de-al treilea summit Ucraina – Europa de Sud-Est, Zelenski a ajuns la Londra și la Paris, ca parte a unui turneu european menit să asigure mai mult sprijin pentru Kiev, notează Le Monde. La Londra, Zelenski a discutat cu premierul britanic Keir Starmer şi cu noul secretar general al NATO, Mark Rutte, care a declarat că este crucial pentru Ucraina să fie în avantaj, pentru că războiul în curs nu este doar o problemă pentru Kiev, ci o ameninţare pentru toţi, citează ziarul francez. La Londra, premierul Keir Starmer l-a asigurat pe Zelenski de sprijinul continuu al Regatului Unit, consemnează The Telegraph, iar France 24 adaugă că discuțiile liderului ucrainean cu omologul său francez, Emmanuel Macron, la Paris, reprezintă o oportunitate pentru ca șeful staului francez să reafirme determinarea țării sale de a asigura pe termen lung, împreună cu toți partenerii, un sprijin neclintit pentru poporul ucrainean. Armata franceză antrenează pe teritoriul țării 2.300 de soldați din brigada denumită Anna de Kiev, după prințesa născută la Kiev, în secolul al XI-lea, care s-a căsătorit cu regele francez Henric I, amintește France24. În continuare, Volodimir Zelenski are în program o întrevedere, vineri, cu Papa Francisc, aceasta fiind a treia întâlnire în Cetatea Vaticanului dintre Suveranul Pontif și președintele ucrainean, scrie Vatican News. În cadrul turneului său european, la Berlin, Zelenski are în program întâlniri cu președintele german Frank-Walter Steinmeier și cancelarul Olaf Scholz, completează Reuters.
Pe fondul războiului ruso-ucrainean, Lituania se pregătește să facă față unei posibile invadări a teritoriului său de către armata rusă, întărindu-și granița cu Rusia și securitatea în toate regiunile sale de graniță, pentru a descuraja Kremlinul de la orice încercare de agresiune, scrie 20 Minutos. Şi Polonia își întărește granița cu Rusia, pentru a se apăra de amenințările lui Vladimir Putin, ministrul adjunct al Apărării de la Varșovia, Cezary Tomczyk, anunțând că planurile de construire a fortificațiilor cunoscute sub numele de „Scutul estic”, de-a lungul granițelor Poloniei cu Rusia și Belarus, vor fi activate „imediat”, în loc să aștepte până anul viitor, așa cum era planificat, adaugă ziaarul spaniol. La rândul ei, Rusia a început manevre militare în Marea Baltică, la care participă 20 de elicoptere de aviație navală din Flota Baltică a Marinei Ruse, pentru detectarea și vânarea submarinelor și navelor de suprafață, menționează 20 Minutos.
Între timp, președintele bulgar Rumen Radev vizitează Polonia, pentru a participa, vineri, la cea de-a 19-a întâlnire a șefilor de stat din grupul „Arraiolos”, la Cracovia, alături de președinții Italiei, Sergio Mattarella, Portugaliei – Marcelo Rebelo de Souza, Austriei – Alexander Van der Bellen, Greciei – Katerina Sakellaropoulou, Estoniei – Alar Karis, Sloveniei – Natasha Pirc Mussar, Letoniei – Edgars Rinkevičs, Ungariei – Tamas Sulyok, Slovaciei – Peter Pellegrini, Germaniei – Frank-Walter Steinmeier și Croației – Andrej Plenković, anunță Focus. Participanții la reuniune au pe agendă examinarea posibilităţilor de aprofundare a relaţiilor transatlantice, în contextul provocărilor și amenințărilor globale, tema reprezentând o prioritate a preşedinţiei poloneze a Consiliului Uniunii Europene, care va începe pe 1 ianuarie, explică Fakti.
În cursul unei vizite la Chișinău, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a cerut moldovenilor ca, pe data de 20 octombrie, să voteze în cadrul referendumului vizând viitoarea aderare la UE a țării lor, notează US News & World Report, subliniind că referendumul coincide cu alegeri prezidențiale în care președinta pro-occidentală Maia Sandu caută să obțină un nou mandat – un eveniment care, potrivit autorităților moldovene, se confruntă cu amestecul intens al Rusiei. Cu ocazia vizitei președintei Comisiei Europene la Chișinău, președinta Maia Sandu a subliniat că acest demers survine într-un moment crucial pentru Moldova și că misiunea țării sale este de a construi o Europă acasă, citează publicația americană. Uniunea Europeană va investi în Republica Moldova 1,8 miliarde de euro în următorii trei ani, acesta fiind cel mai mare pachet de ajutor financiar oferit Chișinăului de către UE de la obținerea independenței încoace, consemnează Jurnal.md.
Premiul Nobel pentru Literatură i-a fost decernat romancierei sud-coreene Han Kang, anunță The Korea Times, menționând că primul sud-coreean care a primit un premiu Nobel a fost ex-președintele Kim Dae-jung, în anul 2000, pentru eforturile sale de a promova pacea în Peninsula Coreeană. Romancieră și poetă, la 53 de ani, Han este prima femeie asiatică laureată a premiului Nobel pentru Literatură și cea de-a 18 femeie din 116 laureate ale Premiului Nobel pentru Literatură, marcând un nou succes cultural pe scena mondială pentru țara cu 51 de milioane de locuitori, completează La Figaro.

Cristina Zaharia, RADOR