Salariații din transportul public din Lima au declanșat joi o grevă, măsură prin care cer mai multă protecție împotriva criminalilor. Este a doua grevă într-o lună. Transportul public din Lima a fost suspendat timp de 72 de ore, iar școlile din capitală au fost, de asemenea, închise. Lucrătorii din transportul public solicită guvernului să abroge Legea 32108, care a fost aprobată în august, și este criticată pe scară largă pentru că ar favoriza bandele criminale care storc de bani șoferii de autobuz din oraș.
Pe 26 septembrie, lucrătorii din transportul din toată țara au făcut o grevă pentru a protesta față de insecuritatea tot mai mare din capitala, Lima, marcată de extorcări de bani, crime comise la comandă și omoruri. Ca răspuns, guvernul a implementat unele măsuri, cum ar fi instituirea stării de urgență timp de 60 de zile în Lima și Callao, însă sindicatele nu sunt mulțumite de măsurile temporare.
Pe 7 octombrie, Walter Carrera, președintele Asociației Transportatorilor Naționali și Internaționali (Asotrani), a informat presa locală că unele sindicate din transporturi vor intra din nou în grevă, a doua, pe 10 octombrie la Lima și Callao. Unele companii de autobuze vor continua să opereze, cu serviciile reduse semnificativ Și șoferii de taxi și mototaxii s-au alăturat grevei.
„Legea 32108 dăunează tuturor cetățenilor din punct de vedere al securității, dând naștere organizațiilor criminale. Dacă legislativul ne va ignora, vom lua măsuri printr-o grevă la nivel național”, a avertizat Martín Valeriano, președintele Asociației Naționale de Integrare a Transporturilor (Anitra), în cadrul emisiunii de televiziune Punto Final, difuzată duminică.
Potrivit liderului de sindicat, „executivul nu face nimic”, deoarece de aproximativ șase ani lucrătorii din transporturi sunt amenințați de crima organizată, cu un total de 14 atacuri și patru morți. Pe 22 septembrie, un șofer a fost ucis pentru că nu a plătit 7 sole (1,90 USD) pe zi celor care-l extorcau.
Printr-o scrisoare adresată președintelui Dina Boluarte, la 1 octombrie, președintele Congresului, Avocatul Poporului și alte entități ale statului, diverse sindicate și asociații din transporturi au cerut abrogarea Legii 32108.
„Dacă nu suntem auziți, facem apel la toate sindicatele, sindicatele, federațiile, asociațiile civile, activitățile economice și publicul larg să își ridice vocea în semn de protest în favoarea vieții tuturor peruvienilor”, se arată în comunicat./cstoica/dstanesc
(https://perureports.com/limas-public-transport-halted-as-workers-strike-for-more-protection-against-criminals/10499/ – 12 octombrie)