I. Parhon, 150 de ani de la naștere

Romfilatelia introduce în circulație marți, 15 octombrie a.c. emisiunea aniversară C. I. Parhon, 150 de ani de la naștere. Marca poștală a emisiunii cu valoarea nominală de 13 lei reproduce o imagine-portret a savantului într-o atmosferă lucrativă a unui laborator de cercetare din domeniul medicinei, iar plicul „prima zi” reproduce un facsimil al legitimației de student emisă de Universitatea din București.

Medicul Constantin I. Parhon, fondatorul școlii de endocrinologie din România și unul din pionierii endocrinologiei mondiale s-a născut la 15 octombrie 1874 la Câmpulung, județul Argeș. A absolvit cursurile Colegiului Național „Unirea” din Focșani și cursurile de medicină la Universitatea din București. În anul absolvirii (1900) a obținut titlul de doctor în medicină cu lucrarea „Contribuțiuni la studiul tulburărilor vazomotorii în hemiplegie”. A practicat medicina ca intern și extern în mai multe spitale din București. A devenit mai apoi, conferențiar al Clinicii de Boli Nervoase din București (1903) și a urmat, la München, un stagiu de perfecționare (1906).

Este angajat în învățământul medical, ca profesor universitar de neurologie și psihiatrie, la Facultatea de Medicină din Iași (1913-1933) și de Clinica Endocrinologică la Facultatea de Medicină din București (1933-1940; 1940-1958).

Intenția medicului Constantin I. Parhon manifestată alături de Ștefan Milcu, privind înființarea unui institut de cercetare în domeniul endocrinologiei, devine realitate la 8 noiembrie 1946, când, prin Decretul-lege 895/1946 emis de regele Mihai I, acest institut este înființat.

Institutul, cunoscut în prezent sub numele „C.I. Parhon” se află sub conducerea directă a Ministerului Sănătății. Îngrijirea pacienților se asigură în paralel cu activitatea de cercetare științifică și didactică, menită să formeze noi generații de studenți și rezidenți.

În anul 1928 C.I. Parhon a fost ales membru corespondent al Academiei Române, devenind în anul 1939 membru titular și președinte de onoare. A fost fondatorul Revistei Societății Române de Endocrinologie, care apare din anul 2005 sub egida Academiei Române.

A fost preocupat de studiul clinic al endocrinopatiilor, de rolul glandelor endocrine și de problemele de endocrinologie generală, dar, în afară de medicină și cercetare, a rămas fidel pasiunii sale pentru natură, în special pentru plante. Avea bogate cunoștințe de botanică și horticultură, pe care le oferea elevilor și studenților lui.

A decedat la 9 august 1969 la București.

Romfilatelia mulțumește reprezentanților Arhivelor Naționale ale României pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Emisiunea este disponibilă de marți, 15 octombrie a.c., în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: https://romfilatelia.ro/store/

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați Biroul Relații Publice :

Tel : 021 / 336 93 92

pr@romfilatelia.ro