2024. október 15.

Már csak egy nap van hátra, és a 18. életévüket betöltött vagy idén 18. életévüket betöltő fiatalok jelentkezhetnek a DiscoverEU program jelenlegi kiírására

Ez a program lehetőséget ad nekik arra, hogy vonattal utazva fedezzék fel Európát. Az Európai Bizottság által felajánlott 35 000 utazási bérletből több mint 1400-at Romániában osztottak ki. A kiválasztott személyek 2025. március 1. és 2026. május 31. között utazhatnak, egyénileg vagy legfeljebb ötfős csoportokban, legalább egy, legfeljebb 30 napra. A fiatalok egy olyan kártyát is kapnak, amely több mint 40 000 kedvezményt biztosít a tömegközlekedésre, a kulturális intézményekhez való hozzáférésre, a szállás, az étkezés, a sport és más elérhető szolgáltatások igénybevételére. A teljes részleteket a youth.europa.eu európai ifjúsági portálon találják meg. (Radio România Actualităţi)

Negyven civil szervezet ma nyílt levelet küldött a miniszterelnöknek, valamint az igazságügyi és a családügyi minisztériumnak, amelyben sürgős fellépést követelnek a szexuális erőszak ellen

Az aláírók hangsúlyozzák, hogy az idei év első felében mintegy 650 nemi abúzus esetet és közel 2000 kiskorú megerőszakolását jelentették a rendőrségnek, emellett több száz esetben történt szexuális erőszak, korrupció, megrontás, felbujtás és szexuális zaklatás. A nem kormányzati szervezetek képviselői rámutatnak, hogy a szexuális erőszak áldozatai közül sokan szégyenből, félelemből vagy azért nem fordulnak a rendőrséghez, mert nem tudják, hogy amit átéltek, az erőszak egyik formája. A nyílt levél fő kérése, hogy sürgősen vezessék be a nemi visszaélések bűncselekményként való büntethetőségét a román jogba, de hangsúlyozzák az áldozatok védelmének és az igazságszolgáltatáshoz való hozzájutásuk támogatásának szükségességét is. Az aktivisták emellett az erőszak megelőzését célzó kampányokat és oktatást, valamint a nemi erőszak bűncselekmény meghatározásának módosítását kérik olyan értelemben, hogy az az érvényes beleegyezés hiányára is kiterjedjen. (Radio România Actualităţi)

A rászorulóknak szánt élelmiszersegély újabb részletét holnaptól lehet majd igénybe venni

Az utalványkártyák egyenként 250 lejjel lesznek feltöltve, és a támogatási intézkedés kedvezményezettjei – közel kétmillió-hatszázezer személy – alacsony jövedelmű nyugdíjasok és fogyatékkal élők, valamint a minimális beilleszkedési jövedelemben részesülők. A következő részletet az év végén, decemberben folyósítják. (Radio România Actualităţi)

Jóváhagyták Nelu Tătăaru képviselő mentelmi jogának megvonását

Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) ilyen irányú kérése kiterjed a megvesztegetéssel vádolt volt egészségügyi miniszter számítógépének átvizsgálására és házkutatásra is. A parlament előtt elmondott beszédében Tatutaru ismét fenntartotta ártatlanságát, rámutatva, hogy orvosi tevékenységét soha nem tette függővé attól, hogy anyagi juttatásban részesüljön. A korrupcióellenes ügyészek azt állítják, hogy tíz kötetnyi bizonyítékuk van, amelyekből kiderül, hogy a volt miniszter pénzt kapott a betegektől, valamint csirkét és tojást a konzultációkért – közölte a közszolgálati rádió. (Radio România Actualităţi)

Eugen Predára emlékeztek Kolozsváron

Október 10-én, csütörtökön Kolozsváron került sor az Eugen Preda – a modern rádiós újságírás fő mentora című szimpózium második szekciójára, amely az újságírónak a közszolgálati rádiózás státuszának a forradalom utáni reformjához való kivételes hozzájárulását méltatta.

Az eseményt a Román Rádiótársaság szervezte a Kormány Főtitkárságának támogatásával, a Közösségi Fejlesztési Szolgálaton keresztül, a Babes-Bolyai Tudományegyetem diákjai, valamint a kolozsvári Nicolae Titulescu Gimnázium, Onisifor Ghibu Elméleti Líceum, ELF Elméleti Líceum, Sportprogramos Gimnázium és George Barițiu Nemzeti Kollégium diákjai jelenlétében. Az eseményre a közszolgálati rádió kolozsvári stúdiójának előadótermében került sor.

Alin Pop, a Román Rádió újságírója vezette az etikáról és az újságírás fejlődéséről szóló panelbeszélgetést, amelyen rangos újságírók, a közszolgálati rádió vezetői, valamint Daria Lupi, The Urs és Daniel Ciobanu művészek vettek részt. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin – RADOR