2024.október 16.

 

A mai kormányülés napirendjéről

A kormány a szerdai ülésen várhatóan jóváhagyja a biztosítási és a biztosításkockázat-megosztási tevékenység engedélyezéséről és felügyeletéről szóló törvénytervezetet is. A dokumentum előírja, hogy a Pénzügyi Felügyelet (ASF) a biztosítók és biztosításkockázat-megosztók fizetőképességéről szóló információkat egy európai szintű egységes hozzáférési pontnak küldje el, amely adatokat az ASF által évente közzétett jelentésben is szerepeltetni kell. Szintén szerdán a végrehajtó testület megvitatja a 86 Fetești-i légi bázison az ukrán személyzet F-16-os repülőgépeken való kiképzésének romániai finanszírozásáról szóló sürgősségi rendelettervezetet is. (RADOR – Románia Rádió)

Folyamatban van az európai pénzek lehívása

Az Európai Bizottság ideiglenesen jóváhagyta Románia harmadik kifizetési kérelmét amelyet az Országos Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv (PNRR) végrehajtása érdekében nyújtott be, de a teljes kifizetés teljesítése előtt egy hónapon belül további információkat vár a bukaresti kormánytól. Az Európai Bizottság értékelése szerint hazánk a 68 reform- vagy beruházási kritériumból 62-t teljesített, ezért a Bizottság a kifizetés részleges felfüggesztését javasolja a további pontosításokig. Ha ezeket elegendőnek ítélik, a Bizottság teljes egészében kifizeti a kétmilliárd eurót. Ellenkező esetben az európai végrehajtó testület részleges kifizetést fog teljesíteni Romániának, és országunknak egy második, ezúttal hat hónapos időszak áll rendelkezésére, hogy teljesítse a fennmaradó kritériumokat – tájékoztatta a közszolgálati rádió hallgatóit Bogdan Isopescu, tudósító. (RADOR – Románia Rádió)

Kortárs szerző olvassa fel saját regényét a közszolgálati rádió kulturális csatornájának műsorában

A kortárs román irodalom egyik legemblematikusabb regényét, Gabriela Adameșteanu „Elveszett reggel” című művét a szerző teljes egészében felolvassa, abszolút premierként a Románia Rádió kulturális műsorában.

Az országos rádió ezzel az esemény-felolvasással, amelyet hamarosan az éterben és online is sugároznak, új kihívást indít útjára az olvasók és a szerzők számára egyaránt: a fontos könyvek meghallgatását és másfajta megismerését, hiszen a szerző olvasása során mindig új és új árnyalatok, hangsúlyok és érzések tárulnak fel, amelyeket az olvasó nem feltétlenül vesz észre, ha egyszerűen csak papíron olvassa őket. További fontos kortárs regények következnek majd, teljes egészében átültetve a rádióban, szerzőik hangján.

Gabriela Adameșteanu jelenleg a Román Rádió kulturális stúdiójában készíti a felvételeket, a pontos adásidőpontokat pedig akkor közlik, amikor azok véglegesülnek. A szerző nagy örömmel fogadta a felkérést. (RADOR – Románia Rádió)

Jön a mezőgazdasági támogatás az Európai Uniótól

Florin Barbu mezőgazdasági miniszter bejelentette, hogy szerdán megkezdődik az európai területalapú támogatások előlegének kifizetése. Emellett az aszály által sújtott termények után járó kártérítéseket is kifizetik az elkövetkező időszakban.

Florin Barbu: „Megkezdjük az Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség (APIA) által az európai alapokból származó 1,2 milliárd eurós előleg kifizetését. Elfogadták a romániai gazdák aszálykárpótlásáról szóló rendeletet. Így megkezdjük az aszálykárpótlás kifizetését, összesen több mint kétmilliárd lej értékben. A következő időszakban és ezen a héten a kormányülésen kérvényezni fogjuk a kifizetési keretösszegek növelését a mezőgazdasági minisztérium költségvetésén belül, mert megvan a pénz, a gázolaj jövedéki adójának kifizetésáre a második negyedévre, és a következő hónapban már a harmadik negyedévi igények teljesítését is elkezdjük”.

Florin Barbu szerint a búza, a kukorica, a napraforgó és az árpa hazai fogyasztása az idei termelésből biztosított lesz, és a jövő évi becslések is jók. Az Országos Statisztikai Intézet által közzétett adatok szerint tavaly 2,1 százalékkal nőtt a növénytermesztés, míg az állattenyésztés 2,5 százalékkal csökkent. (RADOR – Románia Rádió)

Székely Ervin