În Republica Moldova au loc duminică alegeri prezidenţiale şi un referendum privind aderarea la UE

Realizator: Mihaela Mihai – În Republica Moldova au loc duminică alegeri prezidențiale și referendumul privind aderarea țării la Uniunea Europeană. Au fost organizate 234 de secții de votare în multe țări în care există comunități mari de cetățeni moldoveni cu drept de vot. Cele mai multe secții, 60, vor fi în Italia, în România vor fi 16 secții, iar în Federația Rusă doar două. Ministerul de Externe de la Chișinău a atras atenția că nu va permite autorităților ruse sau altor entități să pericliteze procesul electoral, după ce în spațiul public s-a vorbit despre încercarea de organizare a transportării ilegale a alegătorilor la secțiile de votare din Federația Rusă, care să inducă artificial impresia de aglomerație.
Campania electorală dar și precampania au fost marcate de încercările Rusiei de a interveni în procesele democratice din Republica Moldova, aspecte sesizate și criticate de Uniunea Europeană și Statele Unite. Purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, John Kirby, a acuzat Rusia că încearcă să submineze alegerile din Republica Moldova și integrarea sa europeană.
Reporter: Victoria Cernea (Radio Chişinău) – Statele Unite confirmă implicarea Federației Ruse în destabilizarea Republicii Moldova, în special în contextul alegerilor – este de părere analistul politic Anatol Țăranu, ex-ambasador la Moscova. În opinia sa, declarația lui John Kirby evidențiază suportul politic al Americii pentru Republica Moldova în fața războiului hibrid informațional purtat de Rusia:
Anatol Ţăranu: Această declaraţie este importantă prin confirmarea acestui fapt din toate informațiile de care dispun SUA Iar pe de altă parte, această declarație este nimic altceva decât o susținere politică a Republicii Moldova, care încearcă să reziste împotriva războiul hibrid informaţional declanşat de Federaţia Rusă.
Reporter: Casa Albă a avertizat marți că Rusia încearcă să submineze alegerile prezidențiale din Republica Moldova și integrarea sa europeană, alocând milioane de dolari pentru influențarea scrutinului și răspândirea dezinformării. Anul trecut, președinta Maia Sandu a acuzat interferența Federației Ruse în procesele democratice din Republica Moldova, cu scopul de a-i deturna parcursul european și de a instala la putere o guvernare pro-Moscova la Chișinău.
Kremlinul a respins acuzațiile autorităților moldovene potrivit cărora se amestecă în viitoarele alegeri prezidențiale și în referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană.
Și Uniunea Europeană a atenționat e repetate rânduri despre amestecul Moscovei în treburile interne ale Chișinăului, iar săptămâna trecută Parlamentul European a adoptat o rezoluție în care condamnă îngerințele Federației Ruse în procesele electorale din Republica Moldova./RADOR RADIO ROMÂNIA/lcoman/cvanatoru

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 octombrie)