RADOR RADIO ROMÂNIA (16 octombrie) – Ultimele cercetări au demonstrat că nu există dovezi clare că particulele de alune ar putea călători prin aerul din cabina unui avion de pasageri, provocând reacţii alergice. Într-un studiu publicat de revista medical britanică „Medical Journal”, experţii susţin că adevăratul pericol sunt reziduurile de alune rămase pe scaune. Companiile aeriane le solicită adesea pasagerilor să nu consume alune la bordul avionului, pentru a menţine siguranţa călătorilor alergici, dar un expert în alergologie şi un specialist în aviaţie au concluzionat că este pur şi simplu un mit că particulele de alimente ar putea umple aerul din cabina unui avion. Sistemele de ventilaţie sunt extrem de eficiente, filtrând majoritatea particulelor de praf sau mâncare. Experţii subliniază, însă, că atenţia ar trebui îndreptată spre metodele de curăţare a scaunelor cu şerveţele şi soluţii antibacteriene pentru a putea scăpa de micile firimituri şi particule de alimente, care ar putea rămâne blocate în cutele materialului scaunului, pe măsuţele de servire a meselor şi pe ecranele de divertisment.
(BBC SERVICIUL MONDIAL – 16 octombrie)/mbaciu/vdraguta