• 250 de specialiști din întreaga lume participă la evenimentul intitulat „Don’t Belive Me, Just Watch”
Televiziunea Română, alături de Federaţia Internaţională a Arhivelor de Televiziune (FIAT/IFTA), organizează, zilele acestea, cea de-a 48-a ediție a conferinței anuale a arhivelor de televiziune – Don’t Belive Me, Just Watch”.
La ediția din acest an, care se desfășoară în perioada 15-18 octombrie, la Bucureşti, participă 250 de specialiști din domeniu, reprezentanţi ai tuturor arhivelor de televiziune din întreaga lume. FIAT/IFTA organizează acest eveniment major în diferite ţări, acesta fiind găzduit, de regulă, de membrii locali ai Federaţiei. În premieră, în 2024, gazda acestui prestigios eveniment de tradiţie în domeniul arhivelor audiovizuale este Televiziunea Română.
„Este un eveniment pe care îl așteptăm de doi ani. Vreau să vă spun că echipa noastră care lucrează la Arhivele TVR este esenţială pentru Televiziunea Publică din România. Patru noi canale de televiziune au fost deschise în ultimii doi ani. În cazul a cel puţin trei dintre ele, acest lucru nu ar fi fost posibil fără munca grea depusă de echipa noastră de la Arhivă. Unul dintre canale este TVR Cultural și, cu ajutorul echipei, am putut oferi telespectatorilor români multe dintre producţiile culturale, spectacole și evenimente de cultură demult uitate.”, a declarat Dan-Cristian Turturică, Preşedinte Director General al SRTv, la deschiderea evenimentului.
„Sunteţi martorii vibraţiei acestei comunități, atmosferei calde pentru care Federaţia Internaţională a Arhivelor de Televiziune e cunoscută de mulţi ani ”, a punctat Brecht Declercq, Preşedintele Federaţiei Internaţionale a Arhivelor de Televiziune.
Dezbaterile conferinţei vor acoperi diverse subiecte, cum ar fi provocările şi oportunităţile în conservarea mass-media, considerentele etice legate de transformările tehnologice şi alegerile strategice pentru echipele de management ale arhivelor. Utilizarea inteligenţei artificiale în managementul şi accesibilitatea arhivelor, colaborările interinstituţionale, provocările generate de migraţie sau responsabilitatea ecologică sunt, de asemenea, câteva dintre subiectele care vor fi explorate în profunzime.
Între titlurile ce vor fi puse în discuţie în cadrul conferinţei amintim: „AI şi copyrights: o explorare a aspectelor legale în privinţa utilizării inteligenţei artificiale”, „Noi modalități de valorificare și riscurile asociate în producția de podcasturi”, „Arhivele audiovizuale din perspectivă ecologică: amprenta climatică a memoriei noastre” sau „Arhivele audiovizuale și migrarea acestora în cloud”.
Conferința anuală este o oportunitate unică de a descoperi viitorul domeniului audiovizual și noile sale tendințe și utilizări. În fiecare an, în cadrul conferinţei, se decernează şi Archive Achievement Award.
RADOR RADIO ROMÂNIA (16 octombrie)