Guvernul a aprobat dezvoltarea unei noi platforme informatice în domeniul transplantului de organe

Guvernul a aprobat dezvoltarea unei noi platforme informatice în domeniul transplantului de organe, ce va permite actualizarea permanentă a informațiilor referitoare la donatori și la pacienții compatibili aflați pe lista de așteptare. Tot în ședința de ieri, Executivul a aprobat schema de ajutor pentru un program destinat agricultorilor care vor să își cumpere tractoare noi. Bugetul total este de jumătate de miliard de lei, relatează Andrei Șerban.
Reporter: Andrei Șerban – Potrivit acestui nou tip de program Rabla, care va folosi bani tot de la Fondul de mediu, agricultorilor li se va acoperi un procent de până la 65% din valoarea unui tractor nou sau al unui alt autovehicul pe care îl vor folosi în agricultură. Condiția este aceea de a da la schimb tractorul vechi și de a depune un dosar pentru a primi această finanțare. Mai mult, tinerii agricultori de până la 40 de ani vor primi un procent de până la 80% din costul noului tractor. Bugetul acestui program este de 500 de milioane de lei. Guvernul a mai aprobat crearea unei noi platforme informatice pentru Registrul Național de Transplant. Aici se vor introduce în permanență date despre donatori și despre pacienții de pe listele de așteptare și tot platforma va ajuta la a se stabili ce pacienți sunt compatibili cu organele donate.
Mihai Constantin, purtător de cuvânt: După introducerea în Registrul Național de Transplant a informațiilor cu privire la disponibilitatea unui donator sau a unui organ, va fi posibilă o operațiune automată de compatibilizare între respectivul organ și pacienții activi de pe lista de așteptare.
Reporter: Guvernul a mai aprobat o ordonanță de urgență care permite instruirea în țara noastră a piloților din Ucraina de pe avioanele F-16 și a înființat Societatea Carpatica Feroviar, pentru transportul comercial de marfă și pentru servicii de transport militar pentru România și pentru aliații ei.
Realizator: Guvernul a aprobat și un program de achiziții în domeniul feroviar. Vor fi cumpărate 58 de trenuri electrice noi, care vor lega 15 municipii reședință de județ. Valoarea investiției se ridică la 3,3 miliarde de lei./RADOR RADIO ROMÂNIA/astanimir/denisse